Novinky.cz v roce 2009: videa, vyhledávání, citlivý design a registrace v diskusích

[Tisková zpráva] Zpravodajský online server Seznamu a vydavatelství Borgis prošel kompletní změnou designu i členění obsahu. Jako první na trhu přichází s bleskovým hledáním v článcích a s novým systémem registrace čtenářů v diskusích.

Očekávaná změna Novinek přinesla několik podstatných změn. Tou hlavní je maximální podpora obsahu a aktuálnosti zpravodajství, spolu s odstraněním všech rušivých podnětů pro čtenáře. To vše v maximální souhře s navrženým designem.

Vizuální změny
Na citlivé změně designu má podíl hned několik prvků. Stránka se viditelně rozšířila, takže fotky u článků mohou mít větší rozlišení. Podobně i box pro video je větší a se skrytými ovládacími prvky (objeví se po najetí kurzoru na video), takže čtenáře neruší v prostoru psané zprávy.

Pozornost se soustřeďuje na hlavní zprávu dne, která s velkou fotkou obsazuje výraznou první pozici. Další třetinu vyplňuje výpis aktuálních zpráv s fotografiemi vlevo a s odkazy na videa vpravo. Následují všechny rubriky s anotací aktuální zprávy. Pravá strana je v této části vyhrazena novému, většímu formátu reklamy.

Zcela zásadní změna se odehrála v detailu zprávy. Došlo tu k odstranění všech rušivých výpisů zpráv, reklamy, upoutávek a podobně, které zatěžovaly pozornost čtenáře. Stránka je maximálně čistá s plným soustředěním na zvolenou zprávu, všechny nutné odkazy jsou umístěny až za ní.

Obsah a rubriky
Novinky zachovaly všechny dosud užívané rubriky. Na hlavní straně však pro získání rychlého přehledu o dění pomáhají čtenářům titulkem Zpráva dne a aktuálním přehledem Stalo se. Ten je chronologickým výběrem zpráv ze všech rubrik, přičemž nejviditelnějším kritériem výběru je čas, kdy byla zpráva vydána. Čtenář tak velmi rychle zaznamená aktuální informaci ze všech oblastí života, aniž by vstupoval na stránky jednotlivých rubrik. Může také sledovat aktualizované verze rychle se vyvíjejících témat.Pokud ho zajímá konkrétní oblast, např. Internet a počítače, nemusí rolovat stránku na začátek, ale vybere si přímo ve spodní liště, kde se nabídka rubrik opakuje.

Koncepce stránky rubriky je znovu velmi jednoduchá. Tvoří ji titulky a výpis prvního odstavce zprávy, přičemž nejviditelnějším kritériem výběru je znovu čas, kdy zpráva na Novinkách vyšla.

Vyhledávání od Seznamu
Významnou obsahovou změnou Novinek je funkce vyhledávání ve zprávách. Prakticky na každé slovo v článku, na které čtenář klikne, se rozbalí vyhledávací okno Seznamu a pod ním první tři výsledky hledání. Cokoliv dalšího, co čtenáře může k tématu zajímat, si tak okamžitě najde na internetu. Kromě toho může hledat klasicky pomocí vyhledávacího okna v pravém horním rohu stránky, jak byl zvyklý ze staré verze Novinek.

Registrované diskuse
Na změnu v přístupu do diskusí na Novinkách upozornil server už před několika týdny. Vyzval čtenáře, aby se korespondenční cestou registrovali a souhlasili s uvedením jejich jména a oblasti rezidence pod svým příspěvkem v diskusi. Novinky tak chtějí své diskuse kultivovat, nikoliv cenzurovat. Čtenáři výzvu přijali s pochopením a v nové verzi Novinek už svou registraci využívá více než 2 tisíce z nich. Novinky celkově evidují už 7680 žádostí o registraci do diskusí.

Novinky v mobilu
S nasazením nové verze Novinek na webu se ve stejnou chvíli změnila i jejich mobilní verze na m.seznam.cz. Je to poprvé, kdy byl proces změny na obou místech synchronní.

Novou podobu Novinek komentuje produktový manažer Seznamu Norbert Gulevič: „Naším cílem bylo nabídnout čtenářům nový přehledný design založený na fotografiích a videu. Snažili jsme se také citlivě zakomponovat reklamní prvky tak, aby čtenářům nekomplikovaly používání webu a zároveň byly atraktivní pro naše klienty. Věříme, že se nám to podařilo.“

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).