Jako nejlepší dílo v kategorii televizních formátů byl speciál ČT Toulavá kamera ochutnává Česko vyhodnocen mezinárodní porotou nejstaršího filmového festivalu s turistickou tematikou na světě. Do soutěže se přihlásilo téměř 600 snímků ze 165 zemí světa. Odborná porota byla složena z filmových odborníků z Rakouska, Brazílie, Spojených států, Itálie, Švédska a ČR.
Osmidílný speciál Toulavá kamera ochutnává Česko připravil pro své diváky oblíbený cestovatelský magazín ČT Toulavá kamera jako novinku letošního léta. Prostřednictvím společného projektu České televize a České centrály cestovního ruchu – agentury CzechTourism nahlédli diváci spolu s Ivetou Toušlovou, Josefem Maršálem a jejich spolupracovníky do kuchyně našich předků, okusili podmanivou chuť a pestrost tradiční české gastronomie. „Když jsme kulinářský speciál připravovali, byli jsme si vědomi toho, že Češi rádi dobře jedí, takže jsme věřili ve slušnou sledovanost. To, že jsme však poškádlili i chuťové buňky členů poroty nejstaršího mezinárodního festivalu s turistickou tematikou, je jakýsi bonus navíc, který potěší i proto, že jsme s ním dopředu nepočítali," raduje se z ocenění Iveta Toušlová.
Originální kulinářské speciality nabízí každý kout Čech, Moravy a Slezska. Jde o tradice předávané doslova z generace na generaci. Pořad popisuje tradiční regionální pokrmy včetně místa jejich vzniku, pátrá v muzeích, v kronikách a dalších písemných pramenech. Pokouší se vystopovat zrod těchto specialit. Ukazuje, jak se vyráběly kdysi a jak nyní. Odhaluje, proč se některé pokrmy objevily právě v určitém místě. Zajímá se, zda je místní lidé stále vaří a považují za své „rodinné stříbro“. Mapuje i proslulé „gastronomické“ památky, seznamuje diváky s potravinářskými výrobky typickými pro určitý kraj. www.ceskatelevize.cz/toulavakamera