Opetovne spusteni vyhledavace Naakup.cz

[Tisková zpráva] Naakup je vyhledávací server, který umožňuje vyhledávání produktů v českých internetových. Naakup umožní zákazníkovi rychle a jednoduše najít zboží, které hledá, přičemž zákazník nemusí procházet spoustou irelevantních odkazů, které dostane při hledání produktu ve vyhledávačích. Zařazením svého obchodu a svých produktů do vyhledávače Naakup tak může internetový obchod získat mnoho nových zákazníků, kteří hledají právě jeho zboží.

Doba čtení: 2 minuty

Naakup je provozován od roku 2005, byl defacto prvním vyhledávačem zboží svého druhu. Původní vyhledávač provozovala firma OLS, která v roce 2006 představila inovovanou verzi vyhledávače. V poslední době byl ovšem provoz vyhledávače zastaven a doména byla na prodej, neboť firma OLS se soustředila na jiné internetové projekty. Nyní přešel Naakup pod nového provozovatele – firmu BlahaSoft, která plánuje jeho další provozování a rozvoj.

Z důvodů nekonzistence původních dat musela být vyprázdněna databáze produktů a eshopů. Databáze je nyní znovu průběžně naplňována nově registrovanými eshopy a produkty.

Jednání s formou OLS, konkrétně Markem Soldátem, o prodeji domény a celého systému Naakup probíhala velmi rychle a naprosto korektně, systém byl ve velmi krátkém čase zprovozněn a předán novému provozovateli.

V současné době probíhá registrace eshopů, s nabídkou registrace jsou oslovovány jak eshopy již registrované v předchozí verzi, tak i nové internetové obchody. Z datových formátů exportních souborů jsou podporovány formáty Seznam, Centrum a Jyxo, což by mělo nově eshopům velmi ulehčit přípravu exportních souborů. Registrace do vyhledávače je samozřejmě zdarma.

Nový provozovatel plánuje Naakup rozvíjet po stránce funkční i uživatelské:

• Plánuje se zprovoznění uživatelských diskusí a hodnocení obchodů a produktů, aby uživatelé získali o internetových obchodech více objektivních informací a nebyli odkázáni jen na cenové srovnání produktů a mohli vyhledávat i v eshopech např. podle jejich kvality, uživatelského hodnocení atd.
  • Připravuje se spuštění webblogu Naakup, na kterém budou publikovány novinky jednak z provozu Naakupu, a jednak ze světa nakupování na internetu.
  • Připravují se také různé podpůrné služby pro registrované eshopy, možnost zvýhodněných zápisů a reklamních formátů včetně PPC reklamy.
  • Připravuje se zkvalitnění a zlepšení vyhledávacího algoritmu tak, aby vždy bylo vyhledáno nejrelevantnější zboží a aby uživateli byl nabídnut i určitý kontext a alternativy hledaných produktů.

Cílem je vytvořit komplexní portál o nakupování na internetu, na kterém uživatelé najdou všechny potřebné informace o zboží, produktech atd, a který bude svojí kvalitou a funkcemi srovnatelný nebo lepší než konkurenční servery.