Platforma openmatics má zkvalitnit MHD

[Tisková zpráva] Praha, 20. ledna 2011: Plzeňské vývojové centrum Openmatics začíná pracovat na platformě, která může přispět k dalšímu rozvoji systémů městské hromadné dopravy na celém světě. Bude umět získávat a vyhodnocovat aktuální informace o pohybu vozidel a zpříjemní tak cestování. Zároveň pohlídá i technický stav vozů a tím sníží pravděpodobnost vzniku nenadálých závad. Se svým projektem se Openmatics uchází o dotace z evropského Operačního programu Podnikání a inovace. Openmatics je dceřinou společností německého koncernu ZF Friedrichshafen, v Plzni působí v prostorách sesterské společnosti ZF Engineering Plzeň.

„Stejně jako společnost ZF Friedrichshafen, která stojí za projektem Openmatics, využilo od roku 2007 možnosti zažádat o dotaci z Operačního programu Podnikání a inovace na šest stovek firem z Plzeňského kraje,“ vypočítává generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek. „Operační program pomáhá firmám, které se rozhodnou investovat do nových technologií nebo třeba pracovních procesů a zlepšit tak svoji pozici na trhu. Ruku v ruce s těmito inovacemi jde i vznik nových pracovních míst, v případě Openmatics by v regionu mělo najít uplatnění 18 nových vývojářů a programátorů a dalších odborných pozic v celkovém počtu 41 nových zaměstnanců.“

Základem platformy Openmatics je serverový informační systém, který umí sdružovat aplikace od různých dodavatelů. Vyhodnocení, zpracování a analýzu dat nasbíraných ve vozidlech budou moci klienti provádět online prostřednictvím webové aplikace. Výsledky projektu budou využitelné ve vozidlech každého typu jako například v průmyslových aplikacích, energetice (solární panely, větrná energie) či v námořní a letecké dopravě, První využití však platformu Openmatics čeká v městské hromadné dopravě. Zvládne evidenci i následné zpracování různorodých údajů o vozidlech MHD, například informace o chybných funkcích automobilové techniky či o očekávaných příjezdech spojů, na palubě pak může poskytovat multimediální služby, jako vysílání zpravodajství nebo reklam.

Pro vývoj a realizaci platformy Openmatics se spojili silní partneři. Společnost ZF se zkušenostmi z oblasti pohonné techniky a interpretace údajů vznikajících ve vozidle, a Intel, který dodá jádro celého systému. Na vývoji spolupracuje i Západočeská univerzita v Plzni. „Vývoj otevřené platformy Openmatics pomůže navázat dlouhodobější spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni, a to nejen v průběhu vývoje projektu, ale i po jeho ukončení, a to především v oblasti automatického a procesního řízení, čímž bude posílen i výzkumný potenciál ZČU v uvedených oblastech,“ upozorňuje vedoucí manažer projektu Jiří Psutka

„Na tento projekt chce Openmatics s.r.o. získat dotaci v rámci Operačního programu Podnikání a inovace – programu ICT a strategické služby. Náklady tříletého projektu jsou spočítány na 40 milionů korun, společnost může v rámci dotace získat zpět přibližně 11 milionů korun. Paralelně s vývojem softwaru bude společnost vyvíjet i potřebný hardware, na který chce žádat o dotaci z programu Potenciál. Na oba tyto projekty bude navazovat žádost o dotaci z programu Inovace, která by měla částečně pokrýt výdaje na pořízení výrobní technologie. Všechny tyto projekty by v průběhu několika let měly přesáhnout částku 100 milionů korun,” dodává ředitelka regionální kanceláře agentury CzechInvest pro Plzeňský kraj Blanka Bendlová

O společnosti:

Společnost ZF Friedrichshafen AG je v celosvětovém měřítku vedoucí automobilový dodavatelský koncern v oboru techniky pohonů a podvozků s více než 64000 zaměstnanci ve 123 výrobních pobočkách ve 27 zemích světa. Za rok 2010 zaznamenala tržby 12,9 miliard euro. Kromě nově založené společnosti Openmatics s.r.o. má koncern v České republice ještě dvě výrobní společnosti ve Staňkově a v Klášterci nad Ohří, vývojové centrum v Plzni a servisní pobočku v Praze. V roce 2010 investoval koncern do výzkumu a vývoje 750 milionů euro.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).