Podíl značky BenQ se na trhu s projektory ve východní Evropě vyšplhal na bezmála 25 %, opět potvrdil svou pozici lídra

[Tisková zpráva] Na výsledcích se velkou měrou podílejí projektory s rozlišením XGA a projektory s promítáním na krátkou vzdálenost

Praha, 27. srpna 2009 – V souvislosti s nedávno publikovanými údaji Futuresource Consulting, přední společnosti zabývající se průzkumem trhu, oznámila BenQ Central Eastern Europe (CEE) výsledky prodeje projektorů za druhé čtvrtletí tohoto roku. Prodejní čísla v regionu střední a východní Evropy (mimo Rusko) zajišťují značce BenQ pozici jednoznačné jedničky na trhu, kterou v závěru 2. čtvrtletí 2009 dokonce doprovází růst prodejů. Značka BenQ dosáhla prvního místa v prodeji projektorů, kde její podíl na trhu činí plných 24,98 %. Na velmi dobrých prodejních výsledcích se podílely zejména modely s rozlišením XGA a projektory s promítáním na krátkou vzdálenost (podíl na trhu 62,62 %); nejlepší prodeje značka zaznamenala v Chorvatsku, Polsku a České Republice, tedy na náročných trzích s velmi silnou konkurencí.

Projektory s promítáním na krátkou vzdálenost (Short Throw – ST) zaznamenávají rychlý růst Projektory třídy ST vybavené technologií BenQ pro promítání na krátkou vzdálenost, která představuje špičku na trhu, vyžadují k promítnutí nezmenšeného obrazu zhruba poloviční vzdálenost oproti běžným projektorům. V projektorech ST se používá speciální asférická čočka, přesně navržená a umístěná tak, aby zajistila promítání na velké plátno v malých místnostech, bez jakýchkoli kompromisů co do kvality obrazu. BenQ s podílem na trhu 62,62 % je jediným dodavatelem v tomto segmentu, který ve svém portfoliu celosvětově nabízí projektory s promítáním na krátkou vzdálenost o rozlišení XGA i SVGA.

„Vzdělávací instituce pro nás představují klíčový trh a my věříme, že budoucím učebnám máme skutečně co nabídnout – ať již je to bezkonkurenční cena, vynikající technické parametry našich projektorů, nebo promyšlené funkce a služby.“ uvedl Mike Borze, Managing Director BenQ Austria GmbH pro region CEE.

Na svítivosti záleží
BenQ ve druhém čtvrtletí 2009 opět předstihl své konkurenty v segmentu XGA pro střední sály: 3000 až 4000 ANSI lumenů, resp. velké sály: 4000 až 5000 ANSI lumenů.

Společnost BenQ ve snaze dosáhnout předního postavení na trhu v průběhu posledního půl roku neustále přicházela s novými produkty, které řeší potřeby zákazníků v různých segmentech trhu, čímž konsolidovala své vedoucí postavení v mainstreamové části trhu s nabídkou špičkových produktů, ale zároveň nabídla i cenově výhodné modely, aby si udržela konkurenceschopné postavení v nejnižším segmentu trhu.

Čísla podrobně

BenQ

Hlavní trhy – shrnutí

Polsko

• Jednička na trhu s podílem 36,79 % (oproti 1. čtvrtletí 2009 nárůst o 13 %)
  • SVGA: jednoznačná jednička na trhu, podíl přes 50 %
  • Promítání na krátkou vzdálenost: jednoznačná jednička na trhu, podíl 79,50 %

Chorvatsko

• Jednička na trhu s podílem 37 % (oproti 1. čtvrtletí 2009 nárůst o více než 10 %)
  • Promítání na krátkou vzdálenost: jednička na trhu, podíl 58,06 %

Česká Republika

• Jednička na trhu s podílem 27,66 % (oproti 1. čtvrtletí 2009 nárůst o 1,81 %)
  • Promítání na krátkou vzdálenost: jednička na trhu, podíl 38,33 %

Rumunsko

• Dvojka na trhu, podíl 15,23 %
  • Promítání na krátkou vzdálenost: jednoznačná jednička na trhu, podíl 78,87 %

Maďarsko

• Momentálně sdílí první místo na trhu s konkurenční firmou (oproti 1. čtvrtletí 2009 nárůst o 7 %)
  • Promítání na krátkou vzdálenost: jednoznačná jednička na trhu, podíl 56,12 %

Podíly na trhu v regionu střední a východní Evropy

• XGA celkem: jednoznačná jednička na trhu, téměř dvojnásobné prodeje oproti konkurenčním značkám
  • XGA-M (2500 až 3500 ANSI lumenů): jednička na trhu s velkým náskokem díky vysokým prodejům modelů MP623/624
  • XGA-H (4000 až 7000 ANSI lumenů): jednička na trhu s podílem 21 %
  • SVGA: jednoznačná jednička na trhu s podílem 33 %.
  • Promítání na krátkou vzdálenost: jednoznačná jednička na trhu, podíl 62,62 %

V září a říjnu BenQ plánuje uvést na evropské trhy dalších cca 14 nových projektorů. Některé z nových modelů rozšíří sortiment mezi projektory s promítáním na krátkou vzdálenost. Společnost BenQ je přesvědčena, že si své skvělé postavení udrží a podíl na trhu v blízké budoucnosti ještě zvýší.

O společnosti BenQ Corporation
BenQ Corporation je předním dodavatelem digitálních lifestylových zařízení. Mezi silné stránky společnosti patří design produktů ve spojení s nejmodernějšími zobrazovacími a mobilními technologiemi. BenQ nabízí bezkonkurenční šíři produktových řad a technologií napříč nejrůznějšími platformami, jež jsou vždy v souladu s hlavním heslem značky BenQ, jež zní “Přinášíme radost a kvalitu do života”. Mezi klíčové produkty sdružené pod značkou BenQ patří digitální projektory, LCD monitory, notebooky a netbooky, počítače třídy All-in-one, LCD televize, digitální fotoaparáty či mobilní telefony. V portfoliu však nechybějí ani zařízení a média pro ukládání dat a počítačové periferie jako jsou například myši nebo klávesnice. Tržby společnosti BenQ Corporation v roce 2008 přesáhly hodnotu 1,54 miliardy amerických dolarů.

O skupině BenQ
Skupina BenQ se v současnosti skládá ze 12 společností, jež na trhu působí nezávisle, ale zároveň využívají společné zdroje a ve výsledku tak dosahují významného synergického efektu. Skupina BenQ v sobě zahrnuje společnosti BenQ Corporation, AU Optronics Corporation (jeden ze tří světově největších výrobců rozměrných TFT-LCD panelů), Qisda Corporation, Darfon Electronics Corporation, Daxon Technology Inc., Daxin Materials Corp., BenQ Guru Software Co., BenQ Hospital, Darwin Precisions, Ltd, Raydium Semiconductor Corporation, Cando Corporation a Wellypower Co., Ltd. Tržby skupiny BenQ za rok 2008 celosvětově přesáhly 19 miliard amerických dolarů.

Pro více informací prosím navštivte internetové stránky na adrese www.BenQ.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).