Podniky zanedbávají bezpečnost mobilních zařízení

[Tisková zpráva] Stoke Poges, Spojené království, 11. května 2007 — Mnoho podniků příliš lehkomyslně přistupuje k ochraně citlivých a důvěrných dat na mobilních zařízeních. Odhalila to nezávislá studie provedená na zakázku společnosti Hitachi Data Systems. Průzkum situace v 950 firmách v celém regionu EMEA zjistil, že přes nárůst kybernetického zločinu i pokut za únik dat zavedlo pouze 53 procent z nich interní pravidla pro zabezpečení firemních dat uložených na mobilních zařízeních, jako jsou PDA, notebooky a USB flash disky. Pracovníci firem jsou přitom těmito zařízeními vybavováni ve stále větší míře.

Doba čtení: 2 minuty

Západoevropské společnosti jsou při striktním zavádění politik pro zabezpečení mobilních zařízení mnohem důslednější. Nejpilnější jsou firmy švédské (76 procent), francouzské (74 procent) a německé spolu se švýcarskými (oboje 72 procent). Z průzkumu zároveň vyplývá, že podniky z východní Evropy a Blízkého východu jsou při zavádění bezpečnostních politik výrazně laxnější. Mezi nejhorší patří izraelské a ruské firmy (oboje 18 procent), dále polské (20 procent) a společnosti ze Spojených arabských emirátů (26 procent) (viz dodatek 1 na konci tiskové zprávy).

Průzkum zároveň ukázal, že v jiných oblastech bezpečnostní politiky si mnoho podniků vede výrazně lépe. V celé Evropě má politiky pro auditovanou správu hesel 72 procent (nejlepší jsou zde švédské firmy s 86 procenty, nejhorší ze Spojeného království s 54 procenty). Přitom však pouze 57 procent evropských firem zavedlo pravidla pro šifrování dat.

Průzkum ukázal značnou úroveň připravenosti podniků v oblasti business continuity a zotavení po selhání. Osmdesát procent firem testovalo své strategie v těchto oblastech během posledních 12 měsíců a 40 procent během posledních tří měsíců. Nejdále pokročilo Německo a Španělsko, kde v posledním roce testovalo své plány v těchto oblastech 94 procent. Na opačném konci žebříčku stojí Spojené království, kde v témže období testovala své plány pouhá čtvrtina všech dotazovaných firem (viz dodatek 2 na konci tiskové zprávy).

Michael Väth, viceprezident a generální manažer Hitachi Data Systems EMEA, uvedl: „S tím, jak má dnešní byznys charakter nepřetržitého provozu, uvědomila si většina firem důležitost řešení pro business continuity a zotavení po selhání. Zatímco jde o hlavní problémy IT bezpečnosti dneška, nemenší rizika budou velmi brzy plynout z nezabezpečených mobilních zařízení.“

Podle průzkumu dále téměř polovina (45 procent) společností odhaduje, že od 10 do 25 procent jejich úložné kapacity zabírají data nesouvisející s pracovní činností (osobní e-maily, videa a hudební soubory stahované zaměstnanci). Spolu s tím zvyšují náklady a komplikace spojené se správou úložných systémů také požadavky na soulad se zákony a předpisy vyžadujícími uložení více kopií dat. Proto přes tři čtvrtiny (76 procent) firem buď již mají interní předpisy týkající se ukládání dat nesouvisejících s pracovní činností, nebo je budou zavádět v příštích 12 měsících.

Michael Väth k výsledkům průzkumu dodal: „Je nevyhnutelné, aby společnosti minimalizovaly náklady na ukládání dat, jejichž objem neustále roste. I když většina z nich uvádí, že zavedly politiky omezující využívání úložné kapacity pro osobní potřebu zaměstnanců, ukazuje se, že tyto politiky nejsou účinné. Je zřejmé, že je třeba udělat mnohem víc.“