Hlavní navigace

Prostřeno: I ostravští muži mají své dny

[Tisková zpráva] Startuje další týden pořadu Prostřeno! Je zajímavý hned v několika ohledech. Trošku se roztrhl pytel se zeleninovými krémy, jahodami a zábavnými svítícími čelenkami. V Ostravě a okolí se sešlo více mužů nežli žen. Jiří je bavič týdne, má vtipné hlášky a ze zmrzlého ovocného moučníku udělá dokonce atrakci, na jakou jeho hosté dlouho nezapomenou. Stejně si ale myslí, že nejlepší dezert je šunka. Mají soutěživá Bedřiška a zdánlivě nenápadná Tereza proti takové přesile vůbec šanci na výhru 25 000 korun? Určitě ano, protože Ostraváci se předvedli jako sehraná parta, velkorysá a fér, body se udělují podle kvality. O tom, že je to pravda, se diváci přesvědčí od pondělí do pátku v 18.00 na Primě v oblíbené gastronomické show Prostřeno!

Sdílet

Pondělí: suverén Michal (33)
V minulosti pracoval jako číšník a prodavač, momentálně je nezaměstnaný. O to více se ale může věnovat své maličké, teprve tříměsíční dcerce Nikolce. Michal vaří často, rád a umí skoro všechno, i když upřednostňuje česká jídla. Miluje svíčkovou a je to typický milovník masa, který rád hostí své přátele, od nichž je zvyklý na potlesk. Bude trošku trpět při polévkách, protože mu prý chutnají všechny stejně, i když sám také jednu připraví. Je to brokolicový krém, který druhý den v obměněné podobě udělá jeho hlavní soupeř Honza. Michalovo hovězí ragú na červeném víně s kaší by mohlo potěšit Bedřišku, která má také spíše mužské chuti. Dokonce i předkrm bude z masa, ale kuřecího. Na závěr hra s žížalkami a jahody!

Úterý: gurmán Honza (27)
I když Jan vystudoval gymnázium, pracuje jako číšník. Nevaří příliš dlouho, ale docela tomu propadl, stejně jako sportům a pokeru. Má přítelkyni a bydlí v rodinném domě s rodiči, v přízemí mají bazén a na jejich dřevěné obklady prý snad padla půlka Beskyd. Honza vaří s nadhledem, lehce, všechno mu jde od ruky. Přitom předkrm je domácí paštika, hlavní jídlo pečený telecí hřebínek s parmazánovou krustou. Příloha je také výrazná a zajímavá, stejně jako lehký moučník z jahod, Janův vlastní recept. Jeho večeře vypadá a chutná jako kapitola z vysoké gastronomie a jeho hosté to také tak vnímají. Budou to také umět ocenit? Navíc se zprvu nenápadný Jan projeví jako milý člověk a příjemný společník se smyslem pro poetickou zábavu.

Středa: soutěživá Bedřiška (47)
Zkušená kuchařka Bedřiška rozhodně nevypadá na to, že má už devětadvacetiletého syna. Také jednoho dvanáctiletého a manžela. Z toho vyplývá, že v kuchyni strávila a tráví hodně času, ale ráda. Dokonce často hostí i přátele, nevnímá to jako nějakou otročinu kolem sporáku. Štíhlá atraktivní žena se stará o nehty a přitom zvládá řadu koníčků. Co si přichystala pro hosty, až dorazí do jejího domu? Bedřiška zvolila švestky jako předkrm, jsou to oblíbené švestky ve slanině s mandlí. Jako hlavní chod podává samozřejmě maso. Mezinárodní šmak její večeři uprostřed týdne dodají salát a moučník. Řeckým prvkem budou tzatziki a italským mascarpone řezy.

Čtvrtek: bavič týdne Jiří (37)
Rozvedený grafik a otec desetileté dcery Nikoly momentálně renovuje byt, kde žije s přítelkyní, a tak se vaří u jeho maminky. Navrhl si poměrně složité menu, a i když vaří rád, jeho zkušenosti a ne tak úplně známé prostředí udělají své. Jirka po sobě nerad uklízí, tak to s hoštěním normálně nijak nepřehání. Zato humor a nadhled ho nikdy neopouštějí. Že snědl hodně vtipné kaše, se projeví zejména ve čtvrtek, kdy mu běží čas a moučník s jahodami, vínem a želatinou vzdoruje. A tak Jiří usoudí: „Co neztuhne, to zmrzne!“ Má pravdu. Plánoval, že hosty pobaví jeho pexeso, ovšem kvůli renovaci se ztratilo neznámo kam. Ještě že je v mrazáku moučník. Zdroj osvěžení a také zábavy. A jestli náhodou vyhraje, mamince okamžitě koupí novou linku. Tahle je prostě nemožná…

Pátek: obchodnice Tereza (26)
Svobodná Terezka provozuje bazar s dětským oblečením. Bydlí sama s pejskem Danýskem, zatím vaří pro kamarádky, s nimiž si jednou za týden dělají takové soukromé Prostřeno! Přiznává, že vaření stylem pokus-omyl jí není neznámé a že hodně nepovedených kreací končívá v odpadcích nebo na dně toalety. To jí ale nebrání prodírat se gastronomickou houštinou dál a dál. Tak třeba napotřetí pochopila, kde dělá chybu se svým jablečným moučníkem. Zamíchá nepečený dezert jako poslední jídlo týdne bodovým skóre před vyhlášením finále? A překvapila soupeře svým pasticem? Ani v gastronomii kovaní muži nevědí, že jde o řecké jídlo, protože jeden z Tereziných strýců je Řek. Proč si tedy jako předkrm nezvolila řecký salát, ale italskou mozarellu s rajčaty? Inu, Terezka to zase tak moc neřeší, prostě jí to tak chutná a doufá, že lehké jídlo potěší i její hosty. Uvidíme v pořadu Prostřeno!

Recepty hostitelů najdete hned po odvysílání jednotlivých dílů na stránkách pořadu www.iprima.cz/pros­treno. Nebudou chybět ani rady jak být nejlepším hostitelem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).