A aby Češi neřekli, „že Ital nezná ten zázrak“, i tady jedí vepřové se zelím, jak se přesvědčíte na druhý svátek vánoční, v neděli v 18.00 na Primě, kdy Emanuele Ridi vezme diváky na výlet do Tyrol.
Nejprve ale ve své pražské kuchyni připraví zeleninovou terinku. Něco úhledného a zdravého před nestřídmým hodováním na farmě. Budeme na ni potřebovat pórek, mrkev, fazolky, želatinu a trpělivost.
Na tyrolské biofarmě se Manu pokochá mláďátky a přivoní si ke všudypřítomné visící slanině, pak ale hajdy ke sporáku uvařit sedláckou polévku. Protože si zdejší kuchyně bere to dobré z italské a rakouské kuchyně, klidně smíchají na cibulový základ olivový olej a máslo. Do polévky přijde ještě bešamel, vývar, mléko a na konec libeček s pažitkou a opečený žitný chléb.
K zabijačkovému talíři se jako příloha podávají malé houskové knedlíky v podobě koulí. Složení mají hodně podobné jako náš karlovarský knedlík, nesmí v nich ale chybět slanina. Klobásy z vepřového masa a další kousky zabijačkového ovaru se jedí s vařeným zelím ochuceným jalovcem, cibulí a bobkovým listem.
A protože prý každé desáté jablko pochází z Tyrolska, sladká tečka na závěr bude ovocná. Fritovaná jablka se zbaví jádřinců, nakrájejí na plátky, obalí v těstíčku a usmaží na oleji. Do těstíčka na lehčí dezert z renet patří vejce, cukr, mouka, pivo a rum, voňavou delikatesu nakonec ještě posypeme moučkovým cukrem.