Hlavní navigace

S Italem na Štěpána do Tyrol

[Tisková zpráva] Navzdory tomu, že Karel Havlíček Borovský neměl na rakouský exil dobré vzpomínky, Brixen je kouzelné městečko. Náš italský kuchař se projde vánočním trhem, dá si punč, nadýchá se atmosféry starého mocnářství a odjede na svoji oblíbenou biofarmu do hor, kde už na něho čekají Pepe a Lizie. S majitelkou uvaří krajové menu. Knedlík se prý zrodil v Jižním Tyrolsku, jak praví zdejší pověst o hladových vojácích, kteří dorazili na statek a chtěli jíst. Měli tam jen staré pečivo, slaninu, vajíčka, mouku a bylinky. Hospodyně to smíchala dohromady, všechny nasytila, a tak prý vznikla oblíbená příloha.

Sdílet

A aby Češi neřekli, „že Ital nezná ten zázrak“, i tady jedí vepřové se zelím, jak se přesvědčíte na druhý svátek vánoční, v neděli v 18.00 na Primě, kdy Emanuele Ridi vezme diváky na výlet do Tyrol.

Nejprve ale ve své pražské kuchyni připraví zeleninovou terinku. Něco úhledného a zdravého před nestřídmým hodováním na farmě. Budeme na ni potřebovat pórek, mrkev, fazolky, želatinu a trpělivost.

Na tyrolské biofarmě se Manu pokochá mláďátky a přivoní si ke všudypřítomné visící slanině, pak ale hajdy ke sporáku uvařit sedláckou polévku. Protože si zdejší kuchyně bere to dobré z italské a rakouské kuchyně, klidně smíchají na cibulový základ olivový olej a máslo. Do polévky přijde ještě bešamel, vývar, mléko a na konec libeček s pažitkou a opečený žitný chléb.

K zabijačkovému talíři se jako příloha podávají malé houskové knedlíky v podobě koulí. Složení mají hodně podobné jako náš karlovarský knedlík, nesmí v nich ale chybět slanina. Klobásy z vepřového masa a další kousky zabijačkového ovaru se jedí s vařeným zelím ochuceným jalovcem, cibulí a bobkovým listem.

A protože prý každé desáté jablko pochází z Tyrolska, sladká tečka na závěr bude ovocná. Fritovaná jablka se zbaví jádřinců, nakrájejí na plátky, obalí v těstíčku a usmaží na oleji. Do těstíčka na lehčí dezert z renet patří vejce, cukr, mouka, pivo a rum, voňavou delikatesu nakonec ještě posypeme moučkovým cukrem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).