S Italem v kuchyni: Co pojí Petra Hapku a Emanuela? Vaření, nebo hudba?

[Tisková zpráva] Ty jsi má, pomerančová… mohl by si Petr Hapka zanotovat nad florentinskou kachnou na pomerančích, kterou mu upekl kamarád Manu. Skladatel hrál na varhany při křtu Emanuelova synka a rád zavítá do jeho restaurace. Ke křupavé a voňavé pečínce dostane ještě sezonní přílohu z růžičkové kapusty.

Sdílet

To ale není všechno. Oblíbené gnocchi si odteď dokáže už každý uvařit doma sám a ani sladká tečka panacota nevypadá jako gastronomické sci-fi. Jedno sváteční jídlo, zeleninovou přílohu, italské noky a puding, omáčku čtyř sýrů – všechny tyto dobroty naučí diváky ve své kuchyni snadno a správně Ital Emanuele v další zábavné kulinářské lekci v neděli podvečer na Primě. Umíte bramborové knedlíky? Pak zvládnete i gnocchi!

Emanuele předvede užaslým divákům klasické gnocchi. Není to vážně žádná věda! Bramborové těsto uhněteme z uvařených, ještě teplých a nastrouhaných brambor. Přidáme vejce a prosátou mouku. Materiál zpracujeme rukama, pokud těsto lepí, přidáme další mouku. Vyválíme tenké válečky a ty dál pokrájíme na malé špalíčky. Ideální je hned noky uvařit, jakmile po pár minutách vyplavou, jsou hotové. Gnocchi se dělají z různé mouky, z dýně, z tvarohového těsta, toto je ale základní recept. V Lombradii se podávají velmi jednoduše, jen s máslem a šalvějí.

Můžeme je ale polévat různými omáčkami. Máte rádi všechno, co voní po quattro formaggi? Nyní nastala ideální příležitost naučit se omáčku čtyř sýrů tak, jak má skutečně vypadat. Dá se připravit i v našich podmínkách, není to ale úplně levná záležitost. Emanuele má na podnose celé sýrové království. Kus sýru grana padano – ten můžeme nahradit parmazánem. Fontina ze švýcarských hranic je ideální materiál na přípravu fondue, protože se krásně taví. Dále potřebujeme ementál a gorgonzolu, italskou variantu modrého sýra. Fontinu může zastoupit dostupnější sýr brie (hermelín). Všechny čtyři sýry nakrájíme na větší kousky, na čtyři porce omáčky potřebujeme 80 g od každého druhu. Směs dáme do mísy a zalijeme mlékem. Necháme 15 minut spinkat, jak něžně říká Emanuele. Mléko tak získá sýrovou příchuť. Nejlépe kovovou mísu položíme na hrnec s vařící se vodou a nad párou stále mícháme, zatímco se sýr pomalu rozpouští na krémovou omáčku. Nakonec přidáme žloutek, který vše krásně zahustí a spojí. Hotovou omáčkou kuchař pokraje dno servírovací misky a do sýrového polštářku teprve vloží scezené gnocchi, které ještě můžete posypat strouhaným parmazánem.

Zapomeňte na knedlíky a zelí! Kachna může být i jiná!
Voňavé vydatné gnocchi Emanuela posilnily, aby mohl s péčí a láskou upéct kachnu pro přítele Petra Hapku. Přísahá, že kachna na pomerančích je staré italské jídlo, nikoli francouzské. Dokonce udělá malý věrohodný exkurz do historie. Co potřebujeme, abychom si doma mohli připravit chod ze svatební hostiny Kateřiny Medicejské? Mladou kachnu, cibuli, chemicky neošetřené pomeranče, řapíkatý celer, rozmarýn, česnek, bílé víno. Nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče uschováme, ovocnou dužinou, česnekem a rozmarýnem vyplníme břišní dutinu. Na dno pekáče nalijeme trochu olivového oleje a na něm opékáme svoji florentinskou kachnu. Přidáme nakrájenou cibuli, řapíkatý celer, rozmarýn a vše zalijeme bílým vínem a pomerančovou šťávou. Pečeme v troubě při 190 stupních hodinu a půl. Na závěr uděláme karamel z kůry a propasírujeme omáčku. Kachna neskutečně voní – a už přichází hladový host. Na uvítanou dostane panáčka grappy ze severních Tyrol. Petr Hapka žije na venkově obklopen kočkami a psy a lituje, že není Ital. Tato úprava kachny je jeho oblíbená. Co dostane jako netradiční přílohu? Zapečené růžičkové kapustičky. Opranou zeleninu, která je právě na trhu, Emanuele orestuje na másle se slaninou a pak zapeče s parmazánem, aby vznikla kůrčička. Královský pokrm zapíjel skladatel Hapka červeným vínem, předtím ale ještě prozradil něco ze zákulisí své umělecké dílny.

Sousedka Eliška ochutná dezert panacota. Kromě cukru a smetany potřebujeme kvalitní lístkovou želatinu. A pak už jen trochu trpělivosti a šikovné ruce, abychom si připravili moučník jako ve špičkové restauraci. Tento lehký italský puding můžeme podávat ozdobený karamelem (jak uvidíte) nebo s lesními plody.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).