Hlavní navigace

S Italem v kuchyni - Jan Saudek: Jídlo je sex starců

[Tisková zpráva] Pro slavného umělce, který dnes Emanuela navštíví na venkově, Ital ugriluje svou nejoblíbenější sladkovodní rybu – candáta. Předtím ale Jana Saudka navštíví v jeho ateliéru a dostane obraz s olizující se pusou, protože takové očekávání kuchař v hostu logicky vzbuzuje. Co všechno tedy Manu vzácné návštěvě připraví, aby se olizovala až za ušima?

Sdílet

Na úvod lehký a zdravý cuketový dort. Jako druhý předkrm uvaří improvizovanou pastu à la aglio olio e peperoncino. Česnek nahradí lahůdková cibulka a do omáčky přijde červené víno. Zlatým hřebem bude již zmíněný candát s letní směsí, což je bohatá papriková obloha, která připomene Středomoří a výtvarníku Saudkovi obraz od Pollocka. Po výborném obědě a siestě se sklenicí chianti pod stromem vyrobí Manu karamelizovaný katalánský krém, což je západní bratříček crème brûlée. Po takovém obědě Jan Saudek usoudil, že „jídlo a pití jsou tři nejlepší věci na světě“! Co myslel tou třetí, si v jeho případě snadno domyslíme. O vyřčených dvou se diváci znovu ujistí, když se inspirují nedělním menu Itala v kuchyni v 18.00 na Primě.

Cukety se urodily a na dort s cuketami se hodí i ty z pozdního sběru. Obsahují vitaminy A, B, C a E a prospívají organismu. Rozčtvrtíme je, vyřízneme střed s jádřincem, dužinu nakrájíme, s cibulkou spaříme a pak ještě orestujeme, abychom se zbavili přebytečné tekutiny. Zeleninu rozmixujeme a smícháme s ricottou, vejcem a nastrouhaným sýrem typu grana. Okořeníme muškátovým oříškem a dáme do vymazaných formiček na 40 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.

„To není dobré, to je výborné,“ pochválil jídlo Jan Saudek, který doufá, že mu feferonka ve špagetách s červeným vínem dodá mužnost. Proto s ní nešetří. Na toskánskou pastu potřebujeme dále jarní cibulku a koncentrovaný panenský olivový olej, na němž se s papričkou osmaží základ. Na něj přijdou těstoviny a trocha chianti. Pikantní chuť doladí posypka z ovčího sýra pecorino.

Candát na grilu s letní směsí se griluje celý. Je okořeněný mořskou solí a snítkou rozmarýny v břišní dutině a bočních zářezech. Jemnou chuť rybího masa ideálně doplní pikantní příloha z předem upečených paprik, které Jan Saudek na Italův pokyn nakrájí –„Maminka by ze mě měla radost!“ – a s Manu orestuje na pánvi s ančovičkami, kapary, cibulkou a česnekem. Zeleninu dochutí zelená petržel a vinný ocet. Přeliv na rybu je pestrý „jako obraz od Pollocka“. Jaké je hostovo oblíbené jídlo? „Dříve každé, ale od teď tohle!“ Hostinu završí katalánský krém, na jehož výrobu potřebujeme vejce, smetanu, mléko, vanilku, cukr, formičky, trpělivost a čas. Na konci ale čeká odměna – zajímavá variace na známější crème brûlée.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).