Hlavní navigace

S Italem v kuchyni: Petr Vacek – milovník středomořské kuchyně

[Tisková zpráva] Emanuele Ridi si do posledního premiérového dílu před prázdninami pozval veselého a upovídaného hosta. Herec, překladatel a ekolog Petr Vacek miluje dobré jídlo a středomořskou kuchyni zvlášť. Na své si samozřejmě přijdou i diváci. Emanuele předvede, jak se dělá lehký cuketový krém, a seznámí nás s mořským ďasem. Na chalupě krok za krokem ukáže přípravu domácího bramborového koláče – horkého kandidáta na oblíbené rodinné jídlo. Milovníky ryb a mořských plodů dostane na kolena špíz po jadransku. Zajímavou konfrontaci s grilováním kolegy Zdeňka Pohlreicha představuje Italův hamburger.

Sdílet

A po babiččině ledové tříšti s cinzanem všem spolehlivě vytráví. Nenechte si ujít pořad S Italem v kuchyni již tuto neděli 5. 6. od 18.00 na Primě. Arrivederci, vzkazuje Manu z nedělní obrazovky Primy a přeje všem divákům Televize Prima hezké léto.

Bramborový koláč pochází z Neapole, ale kořeny má ve Francii a Španělsku. Těsto vyrobíme z pasírovaných vařených brambor, vajec, sněhu z bílků, bylinek, ořechu změklého másla a nastrouhaného sýra. Vymazanou a vysypanou zapékací misku naplníme vrstvou těsta, které poklademe kostkami pršutu či šunky, uzeného sýra a mozzarelly. Přikryjeme další vrstvou těsta, posypeme sýrem nebo strouhankou a pečeme půlhodinku v troubě. Získáme ideální jídlo na piknik nebo k výživné večeři.

Z okolí Rimini pochází jadranský špíz, na který nemůže zapomenout Petr Vacek. Když ochutnal ve speciální strouhance obalený mix z masa mořského ďasa a sépií, málem objednal stěhováky do Itálie. Mořský ďas je ideální ryba pro všechny, kdo mají obavy z kostí. Uvidíte, jak rybu očistit a získat krásné bílé maso. Zábavný a milý host ještě dostane špičkový hamburger à la Emanuele z hovězí svíčkové a italské klobásy, ochucený zálivkou balsamico. Uvnitř je růžový, zvenčí obložený pečenými paprikami a rajčetem a podává se v rozpečené housce. Všem dobře vytráví po babiččině sladké tečce s alkoholem – granita al cinzano. S trochou trpělivosti se naučíte připravovat ledovou pomerančovo-bazalkovou tříšť. Výsledek stojí za to, zejména když je před námi celé léto.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).