Den začíná snídaní a teplé čerstvé pečivo pomůže nastartovat pohodový víkend. Italská focaccia, což je plochý chléb, není pracná. Stačí jen trocha kouzlení s kynutým těstem. Může se jíst i s pomazánkou nebo salátem jako předkrm či příloha.
Druhým předkrmem je salát Caprese, prý nejlepší salát na světě. Talíř v barvách italské trikolory z rajčat, bazalky, olivového oleje a mozzarely. Emanuele představí několik druhů tohoto bílého sýra, na co se hodí a jak se pozná ten nejlepší druh – čeká vás tudíž i malá zábavná lekce italského gastronomického zeměpisu. Čím nejlépe krájet rajčata a pečivo? Jak a čím solit? To nejsou hloupé a zbytečné otázky, jak se ostatně přesvědčíte.
Bruscetta pomodoro (topinka s rajčaty), jednoduchý recept podle Emanuelovy babičky, je další lahůdka vhodná k zahájení dne nebo k večeři s přáteli. Poněkud složitější je sugo pomodoro, pravá omáčka z rajčat, její plná a nenahraditelná chuť vás ale bohatě odmění za dvě až tři hodinky vaření. Můžete si ji uschovat do zásoby, prý ale nikdy dlouho nevydrží, jak je dobrá. A na hlavní chod se hodí hovězí plátky ze zadního, nebo ještě lépe roštěnce. Ve finále vypadají neodolatelně, žádné čáry, jen pár triků s naklepáním masa, sýrem a domácí omáčkou. Celé Emanuelovo menu zakončí lehký dezert – sorbet z citronové zmrzliny.
Pokud vás zajímá, jak a z čeho se připravují italské speciality z rajčat, ale třeba i kolik jídel dokáže sníst člověk za svůj průměrný život nebo jak vypadá Emanuelova maminka, nenechte si ujít první díl nové cooking show s Italem v kuchyni v neděli 27. září v 18:00 na Primě!