Seminář k novele zákona o rozhlasovém a televizním vysílání

[Tisková zpráva] Česká asociace kompetitivních komunikací uspořádala seminář k novele zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání a k přechodu na digitální vysílání v České republice. ČAKK navrhuje odbornou diskuzi o přesné aplikaci některých ustanovení zákona o elektronických komunikací a zákona o provozování ozhlasového a televizního vysílání v praxi rovozovatelů sítí a poskytovatelů služeb elektronických komunikací .

Praha, 7. června 2006 Česká asociace kompetitivních komunikací (ČAKK), která sdružuje hlavní provozovatele sítí kabelové televize a další operátory elektronických komunikací, uspořádala v pondělí 5. června odbornou konferenci k novele zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o nástupu digitálního vysílání v České republice po novele zákona. Na konferenci vystoupili Zdeněk Duspiva, nedávno jmenovaný národní koordinátor pro digitální vysílání v ČR, jeho zástupkyně, náměstkyně ministra kultury Petra Smolíková, předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák a předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Václav Žák.

Zdeněk Duspiva představil program činnosti Národní koordinační skupiny (NKS) pro digitální vysílání, včetně návrhu financování její činnosti, a základních principů informační a komunikační kampaně k rozvoji digitálního vysílání v České republice a finančního zabezpečení této kampaně a průzkumu penetrace. Na dotaz účastníků Duspiva zdůraznil, že kampaň bude důsledně technologicky neutrální a nezaměří se jen na některou vybranou platformu digitálního vysílání. Petra Smolíková vysvětlila hlavní novinky, které do provozování rozhlasového a televizního vysílání vnáší novela zákona, která byla vyhlášena 31. května a je od tohoto data (kromě tří specifických ustanovení) účinná. Pavel Dvořák účastníky konference informoval o obsahu Technického plánu přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání. Dvořák v této souvislosti informoval, že Česká republika už nemá se Slovenskem žádné nedořešené požadavky na kmitočty pro digitální vysílání. „Všech 22 požadavků, které se týkaly Slovenska, je vyřešeno. Problémy ale ještě nemusí být zažehnány, protože Slováci ještě neuzavřeli jednání s Maďarskem,“ uvedl předseda Rady ČTÚ. Václav Žák odpovídal na dotazy, pokud jde o výklad některých citlivých ustanovení novely zákona. Zdůraznil přitom někdy opomíjenou skutečnost, že od vstupu ČR do EU jsou pro náš stát závazná také rozhodnutí Evropského soudního dvora a jako příklad citoval rozsudek tohoto evropského justičního orgánu, který přesně definoval pojem televizního vysílání.

V závěrečné debatě účastníci konference diskutovali o výkladu některých ustanovení novely zákona, jakož i o transpozici konkrétních relevantních právních předpisů evropského práva, které se týkají elektronických komunikací. ČAKK současně na konferenci navrhla odbornou diskuzi o přesné aplikaci některých ustanovení zákona o elektronických komunikací a zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání v praxi provozovatelů sítí elektronických komunikací (včetně kabelových systémů) a poskytovatelů služeb těchto komunikací.

Pro podzimní měsíce 2006 ČAKK připravuje další odborné konference na téma autorského práva a autorskoprávních vztahů a dalšího postupu v revizi předpisového rámce elektronických komunikací EU, která v tomto roce probíhá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).