Soutěž studentů v počítačových sítích zná své vítěze

[Tisková zpráva] Soutěž Networking Academy Games 2010 pomáhá snížit nedostatek ICT odborníků

Praha, 28. dubna 2010 – Soutěž Networking Academy Games, v které porovnávají studenti své znalosti z oblasti počítačových sítí, má své vítěze. V kategorii družstev určené pro střední školy zvítězil tým školáků Střední školy aplikované kybernetiky z Hradce Králové, který tvořili Petr Gragor, Matěj Lang a Petr Žitný. Ve dvou kategoriích jednotlivců určených pro studenty i vysokých škol zvítězili Martin Danko z Vysokého učení technického v Brně a Jiří Jaša z Mendlovy univerzity v Brně. Cílem soutěže, která proběhla za podpory ministerstva školství v rámci Evropského týdne IT dovedností 2010, je vychovávat budoucí ICT odborníky. Těch by mohlo podle závěrů analýzy Evropské komise chybět v roce 2015 až 670 tisíc.

"Díky soutěži Networking Academy Games si mohou studenti porovnat s ostatními své schopnosti a dovednosti v oblasti počítačových sítí, které jsou dnes značně rozšířené nejen ve velkých společnostech, ale stále častěji i v menších firmách. Samotný průběh soutěže sledují významné společnosti z oboru, které mohou mezi studenty identifikovat nové talenty a oslovit je s nabídkou další spolupráce,“ uvedl Karol Kniewald, koordinátor Cisco Networking Academy v České republice.

Soutěž Networking Academy Games, která je určena pro studenty síťových akademií Cisco, letos proběhla ve třech hlavních kategoriích. V kategorii HS3 určené pro tříčlenné týmy ze středních škol, kteří museli během hodiny vybudovat počítačovou síť podle zadaných parametrů a napsat teoretický test v angličtině, zvítězili Petr Gragor, Matěj Lang a Petr Žitný ze Střední školy aplikované kybernetiky v Hradci Králové.

V druhé kategorii UNI určené pro jednotlivce ze středních i vysokých škol, kteří museli prokázat jak teoretické znalosti, tak i praktické dovednosti při budování sítě, celkově zvítězil Martin Danko z Vysokého učení technického v Brně. Ten stejnou kategorii vyhrál i loni a později uspěl i v mezinárodním kole soutěže v Bratislavě a v mezinárodní soutěži Netriders byl oceněn jako nejlepší z celého regionu střední a východní Evropy.

Ve třetí kategorii PT určené pro jednotlivce ze středních i vysokých škol, kteří museli vedle teoretických znalostí prokázat praktické dovednosti formou úlohy v simulačním prostředí Packet Tracer, celkově zvítězil Jiří Jaša z Mendlovy univerzity v Brně.

Celkově se letos soutěže Cisco Networking Academy Games 2010 zúčastnilo 104 studentů, z toho 13 tříčlenných týmů ze středních škol a dále 65 studentů středních a vysokých škol v individuálních kategoriích. Organizovala ji společnost Cisco za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a ve spolupráci s Fakultou elektrotechnickou Českého vysokého učení technického v Praze, Fakultou informačních technologií Vysokého učení technického v Brně a Střední školou aplikované kybernetiky v Hradci Králové. Partnery soutěže jsou společnosti Intercom Systems, Fluke Networks, Panduit, OKsystem a portály NetGuru.cz a ICTsecurity.cz.

Soutěž letos proběhla jako součást Evropského týdne IT dovedností 2010. Jde o kampaň iniciovanou Evropskou komisí, která je zaměřena na zvýšení motivace mladých lidí ke studiu a práci v IT oboru. Podle analýzy německé společnosti Empirica sponzorované Evropskou komisí by v roce 2015 mohlo v Evropské unii chybět až 670 tisíc odborníků na informační technologie. Síťové akademie společnosti Cisco v Česku jen za posledních 10 let pomohly prostřednictvím svých kurzů rozvíjet ICT dovednosti u 15 801 studentů.

Kompletní výsledky soutěže naleznete zde:

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).