Hlavní navigace

S&T CZ získala prestižní certifikaci managementu IT služeb ISO 20000

[Tisková zpráva] Jako jeden z prvních systémových integrátorů na českém trhu získala společnost S&T CZ prestižní certifikaci efektivního a kvalitního managementu IT služeb – ISO/IEC 20000. Tato norma zaručuje dodávku IT služeb v té nejvyšší kvalitě a zároveň zkracuje až o polovinu klíčové firemní procesy.

Sdílet

PRAHA, 10. ledna 2007 – Systémový integrátor a technologická společnost S&T CZ se stal jednou z prvních tuzemských firem, která získala prestižní certifikát kvality ISO/IEC 20 000 (nezaměňovat s ISO 9001:2000). Tato norma představuje první celosvětový standard, který se cíleně vztahuje k řízení služeb v oblasti informačních technologií (IT). Zaměřuje se na zvyšování efektivity a snížení nákladů u IT procesů a na zlepšování kvality služeb zákazníkům.

Implementace této velmi užitečné normy je pro zákazníky garancí prvotřídní dodávky IT služeb. „Přesné vymezení úrovně dodávaných služeb mezi zákazníkem a dodavatelem IT služby (tzv. SLA – Service Level Agreement) a následné měření dohodnuté úrovně, které ISO 20000 striktně vyžaduje, umožní zákazníkům monitorovat reálnou kvalitu a spolehlivost poskytované služby při správě IT pro zajištění důvěry, že informace, se kterými organizace nakládá, mají maximální očekávanou integritu i dostupnost, a také umožní dohodnuté parametry dále vyhodnocovat a navrhovat další zlepšení. Firmám s tímto certifikátem kvality se otevírá přístup k těm nejnáročnějším zakázkám v oblasti IT,“ řekla Marie Šebestová, manažerka certifikační organizace CQS, která se zabývá certifikací systémů řízení.

Generální ředitel S&T CZ Jiří Košťál k tomu dodal: „Prostřednictvím měřitelných dat mohou zákazníci dlouhodobě sledovat přínosy našich IT služeb a podle toho se dále rozhodovat. Získaný certifikát je pro naše zákazníky zárukou té nejvyšší kvality a transparentnosti dodávaných služeb.“

Kromě zákazníků společností, které ISO 20000 zavedou, těží z normy i samy firmy. V normě jsou vhodně kombinovány požadavky na optimalizaci interních procesů s požadavky na kvalitu produktů a služeb. „Správné řízení firemních procesů vede vždy k úsporám, které mohou dosáhnout až desítek procent. Na rozdíl od normy ISO 9001 jsou v normě ISO 20000 ty nejdůležitější procesy jasně identifikovány včetně kritérií hodnocení jejich úspěšnosti. Metodologie ITIL, aplikovaná v normě, umožňuje identifikovat i optimální požadavky na produkt – ty se mohou pro stejnou službu poskytovanou různým zákazníkům lišit především v závislosti na ceně a přísnosti hodnocení,“ řekla Marie Šebestová, manažerka certifikační organizace CQS, která se zabývá certifikací systémů řízení.

Kvalita služby IT je dle kritérií ISO 20000 průběžně ověřována a měřena. Výsledky mají k dispozici obě strany: jak zákazník, tak dodavatel. Nejdůležitější částí normy ISO 20000 je model zlepšování procesů podle vzoru: plánuj-dělej-zkontroluj-jednej (plan-do-check-act). Aplikování tohoto mechanismu vede k procesu neustálého zlepšování, který zvyšuje kvalitu a efektivitu výkonů. Pravidelně se definují cíle pro možné zvyšování spokojenosti zákazníků a zlepšování disponibility služeb a vypracovávají se opatření k jejich optimalizaci. Díky své flexibilitě je standard vhodný pro podniky a odvětví všech velikostí, a to i pro oddělení a dílčí úseky organizací.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).