Sun upevňuje prvenství platformy Solaris/SPARC a zvyšuje výkon serverů Sun Fire T2000

[Tisková zpráva] Sun dokončil předvýrobní návrh procesoru SPARC s kódovým označením Rock a zdokonalil systémy založené na procesorech UltraSPARC T1.

(NASDAQ: SUNW) oznámila dvě inovace, které demonstrují její dlouhodobé prvenství v oblasti čipů s multithreadingem (CMT) a také odhodlání zdokonalovat architekturu SPARC. Sun úspěšně dokončil předvýrobní návrh nového procesoru s kódovým označením Rock a zároveň zvýšil výkonnost, rozšiřitelnost a výkon na watt na svých serverech Sun Fire T2000.

„Procesorová architektura SPARC a operační systém Solaris jsou a nadále budou základem aktivit Sunu,“ řekl John Fowler, výkonný viceprezident skupiny Systems společnosti Sun Microsystems. „Čip UltraSPARC T1 nám dal výrazný náskok před konkurencí v oblasti vícejádrových procesorů s podporou multithreadingu a vyvolal mezi zákazníky obrovský zájem o naše produkty SPARC. S novým čipem Rock nyní expandujeme technologii CMT i do nejvyšší kategorie. Budeme schopni dodávat maximálně optimalizovanou platformu pro špičkové aplikace založené na Solarisu a nabízet převratná vylepšení z hlediska poměru ceny a výkonu napříč celým datovým centrem.“

Nové CMT produkty Sunu
Procesor Rock a zdokonalené servery Sun Fire T2000 upevňují prvenství Sunu v oblasti multithreadingu.

• Rock: Procesor Rock představuje další generaci produktové řady SPARC CMT nejvyšší třídy. Cílem jeho konstruktérů bylo nabídnout výkonovou a energetickou účinnost technologie CMT v systémech nejvyšší kategorie. Sun si úspěšným překonáním tohoto zásadního milníku pojistil svůj plán uvést první systémy postavené na procesoru Rock v druhém pololetí kalendářního roku 2008.
  • Vylepšení serveru Sun Fire T2000: Podporou až 64 GB paměti a použitím nového rychlejšího procesoru UltraSPARC T1 1,4 GHz, zvýšil Sun výkonnost, rozšiřitelnost a výkon na watt svých serverů Sun Fire T2000. Možnost použít až 64 GB paměti u existujících i nových systémů T2000 zvyšuje výkon paměťově náročných aplikací až o 20 procent, umožňuje serverům zpracovávat rozsáhlejší pracovní úlohy a konsolidovat větší množství aplikací.

Procesor UltraSPARC T1 1,4 GHz již prokázal až o 30 procent vyšší propustnost než stávající procesor s taktovací frekvencí 1,2 GHz. Upevňuje vedoucí pozici Sunu ve výkonu a efektivitě serverů pro datová centra tím, že dosahuje dvakrát vyššího výkonu, pětkrát vyššího výkonu na watt a devětkrát vyšší hodnoty SWaP než současné konkurenční systémy. Tato vylepšení umožňují zákazníkům překonat omezení výkonu, chlazení a prostoru, jež v současné době brzdí provoz mnoha datových center. Umožní jim obsloužit milióny nových klientů a zároveň ušetřit milióny dolarů na provozních nákladech.

Sun také zaznamenává velký pokrok ve vývoji čipu Niagara 2, hotové systémy s tímto procesorem by měl začít dodávat ve druhém pololetí kalendářního roku 2007.

Vedoucí pozice Sunu v oblasti čipů s multithreadingem
Produktová řada SPARC zaznamenala v roce 2006 díky procesoru UltraSPARC T1 podstatně vyšší růst tržeb. Servery T1000 a T2000 s procesory UltraSPARC T1 a systémem Solaris 10 rok po uvedení na trh představují pro Sun více než 100 miliónů dolarů v tržbách za fiskální čtvrtletí. Významným způsobem přispěly k tomu, že Sun už tři čtvrtletí v řadě dosahuje růstu tržeb z prodeje serverů, jak vyplývá z poslední zprávy IDC Worldwide Quarterly Server Tracker. Sun nadále agresivně investuje do inovací v oblasti multithreadingu a drží se cíle zpřístupnit výhody technologie CMT napříč celou svou produktovou řadou – od základní kategorie až po nejvyšší třídu – ve druhém pololetí kalendářního roku 2008.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).