Unie svobody: zavedeme bezplatný internet pro všechny a elektronické volby

[Tisková zpráva] 4. dubna 2006 – V moderní informační společnosti je bezplatný internet občanským právem a Unie svobody požaduje jeho zavedení na celém území České republiky. Zároveň chce US zavést elektronické volby - do Parlamentu, do samospráv i elektronickou volbu prezidenta republiky.

„Moderní společnost je založená na výměně informací a na svobodné komunikaci, a proto považujeme bezplatný přístup k internetu za občanské právo,“ uvedl Pavel Němec, předseda Unie svobody a místopředseda vlá­dy.

„Je technicky možné zavést bezplatný internet do dvou let. Vynaložené náklady budou minimální a vrátí se v podobě lepší informovanosti a vzdělání obyvatel,“ uvedl Martin Stránský, místopředseda US-DEU a zástupce starosty MČ Prahy 5, na jejímž území již bezplatný internet funguje (www.praha5.net, 7200 uživatelů, Křišťálový disk na Invexu 2005).

Způsob zavedení bezplatného internetu a technické řešení bude závislé na lokalitě a lze je podle představ Unie svobody kombinovat. „Ve městech můžeme zavést bezdrátový přenos, zatímco v řídce osídlených oblastech přenost po telefonních linkách nebo po kabelu, vše bude záviset na dostupných technologiích,“ řekl dále Martin Stránský.

Podle představ US by bezplatný byla připojení v rychlostech do 128 kB/s. Za lepší připojení by si lidé museli připlatit u poskytovatelů, jako je tomu doposud. Náklady na zavedení bezplatného internetu pro celou populaci odhaduje US na 700 – 900 milionů korun. „Je to minimální investice, která umožní lidem lépe se vzdělávat, získávat informace a celé společnosti držet krok s vyspělým světem,“ zdůraznil Martin Stránský.

Dalším projektem US jsou elektronické volby do Parlamentu, do samospráv i elektronická volba prezidenta republiky. Snížení nákladů na volby, snadná organizace všech typů lokálních i celostátních voleb a referend, zvýšení volební účasti a zlepšení vlivu občana na řízení věcí veřejných patří mezi hlavní výhody elektronických voleb. „Jedná se o návrat k základním principům demokracie, o větší a častější zapojení občanské veřejnosti do řízení společnosti,“ uzavřel Martin Stránský.

US-DEU taky testuje zavedení přímé elektronické volby pro svoji vlastní činnost. Jako jediná současná politická strana chce již na podzim r. 2006 zavést přímou elektronickou volbu do svých stanov. Celý proces je ve fázi pilotního projektu, který chce US-DEU exportovat do celé společnosti. Bezplatný internet i elektronické volby jsou součástí volebního programu Unie svobody pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).