Hlavní navigace

Vánoce s Italem

[Tisková zpráva] V neděli se u Itala dveře nezastaví. Pořád někdo zvoní a přichází s dárečky a malými pozornostmi. Adventní čas vrcholí a k tomu neodmyslitelně patří milá setkání se soustem něčeho chutného a douškem lahodného vína. Diváci si připomenou tváře, které už k Emanuelově pohostinnosti neodmyslitelně patří, a naučí se několik jídel v podobě masových kuliček a zajímavou terinu z bílé čokolády s ořechy. Také si rozšíří obzory ohledně cizokrajných vánočních zvyků. To vše v milém setkání s italským kuchařem a jeho hosty v pravidelném čase na Primě. A kde oslavíme ty pravé Vánoce? Na Štěpána vyrazíme do Manova milovaného Tyrolska.

Sdílet

Sicilské arrancini Emanuele udělá jako první chod. Smažené rýžové koule se jmenují jako malé zlaté pomeranče a ovoce skutečně připomínají. Rafinovaná pochoutka z uvařené rýže je plněná ragú, hráškem, sýrem, někdy houbami a obarvená šafránem. Rýže spotřebuje čtyři vejce, a protože je v ní hodně škrobu, dobře váže. Naplněné koule se ještě obalí ve vajíčku a strouhance – mouka díky škrobu není nutná – a usmaží na oleji. Je to kalorická bomba; no a co? Vždyť jsou Vánoce, mávne rukou s úsměvem italský kuchař.

Malé hovězí kuličky maminky Marcelly doplní Manu svým ďábelským kečupem z naložených oloupaných rajčat. Podává je úhledně propíchnuté párátkem na malém tácku jako jednohubky. Do mletého masa se přidává sýr, zelená petržel, vejce a parmazán. Zachutnají panu faráři, ale stejně tak kamarádovi z chalupy, řezníku Františkovi, Ondřeji Soukupovi, Chantal Poullain a Tomiu Okamurovi. Přes přítomnost velebného pána se Manu musí na vaření pekelně soustředit, a pokud si něco neschová, vlastnoručně připravené dobroty na něj ani nezbudou. Po terině s bílou čokoládou a vlašskými ořechy se jen zapráší! Ale není náročná na přípravu, klidně si ji za dvacet minut upečete doma sami. Čtyři hodiny si pak ale ještě počkáte, než ztuhne v lednici. Teprve pak ji můžete vyklopit z formy, nakrájet na plátky, posypat pokrájenými ořechy a pomalu vychutnat. Jen se rozplývá na jazyku!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).