Vodafone Zoom průzkum: mobil jako naše hobby?

[Tisková zpráva] Praha, 22. června 2006 – Podle průzkumu „Vodafone Zoom -Mobil jako naše hobby“ jsou pro Čechy nejzajímavější zprávy z domova a ze světa, informace o počasí, ze sportu a o TV programu. 35% z dotázaných tyto informace vyhledává prostřednictvím mobilního telefonu. Pro zbytek respondentů byly hlavními bariérami obavy z ceny, nastavení a používání služeb mobilního portálu. První výsledky služby Vodafone live! potvrzují, že ucelená služba Vodafone live! je pro zákazníky uživatelsky i finančně dostupná.

Pro téměř třetinu respondentů je spíše neznámé, že mobilní telefon je (kromě volání a SMS) i zdrojem informací a zábavy pro volný čas v podobě mobilního portálu. 41% respondentů potvrzuje, že využívá pouze některé základní funkce mobilního telefonu. Nejčastějšími bariérami využívání mobilního portálu jsou obavy:

• z ceny (je cena dostupná? 74%, jak se dozvím, kolik to stojí? 56% ),
  • z nastavení (jak nastavit, aktivovat, kde v mobilu hledat ? 68% ),
  • z užívání (jak to funguje? 44%, jak se tam orientovat? 47%),
  • z obsahu (najdu tam co potřebuji?, aktuální a praktické informace? 51%).

Nová služba Vodafone live! tyto bariéry odstraňuje prostřednictvím čtyř základních pilířů, na kterých je postavena. Přednastaveným telefonem pro rychlý a snadný vstup na portál, multimediálním portálem s praktickými a pravidelně aktualizovanými informacemi, předem známými cenami za obsah a surfováním v menu zdarma, tak i možností vyzkoušet si (při pořízení Vodafone live! telefonu) službu první měsíc zdarma.

Dostupnost, jednoduchost a uživatelský komfort potvrzuje i fakt, že mobilní portál Vodafone live! využívá přes 80% zákazníků s Vodafone live! telefonem oproti 13% uživatelů wapu s telefonem bez Vodafone live!

V mobilním telefonu si podle průzkumu stahujeme hlavně hry, loga, obrázky a melodie nebo zjišťujeme nejnovější zprávy, informace o počasí a cestování. Kromě toho se mobilní telefon profiluje i jako zdroj informací o jízdních řádech, programech kin a dopravním zpravodajství. Hlavními důvody jsou:

• přístup k informacím kdykoliv a kdekoliv – 96%,
  • praktičnost – 92%,
  • rychlost – 89%,
  • aktuálnost – 97%.

Téměř 60% respondentů již využilo svůj mobilní telefon pro zábavu. Důvody bylo zaplnění volného času, zmírnění nudy a odreagování.

Nejvyhledávanějšími zábavnými službami je stahování log, obrázků, melodií a her, poslech hudby a prohlížení vtipů.

35 % respondentů již využilo svůj mobilní telefon k vyhledávání zpráv, praktických informací, informací o počasí, a to buď pro rychlou orientaci (26%), nebo pro zaplnění volného času (19%).

Nejvyužívanějšími sekcemi na portálu Vodafone live! jsou Hudba (reálné tóny), Hry (Sudoku), Sport (Fotbalový šampionát v Německu), Zpravodajství a počasí (domácí politika) a Obrázky (Da Vinci Code).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).