Volby přes internet v České republice

[Tisková zpráva] Občanské sdružení OBČANÉ ZA SVÁ PRÁVA V PRAZE - V příspěvku pro seminář v Poslanecké sněmovně : Digitalizace – budoucnost televizního vysílání jsme dne 1. března 2007 uvedli:

„Pokud bychom zachovali současný systém Rady České televize a Rady Českého rozhlasu, které následně volí generálního ředitele, pak musí být tyto rady zvoleny svými koncesionáři. Volby opět mohou proběhnout v některém z termínů krajských voleb či do parlamentu.

V každém případě však při volbě je nutno uvažovat s možností volby prostřednictvím internetu. Je to pouze otázka historicky krátké doby, např. již v příštím volebním období, kdy to bude umožněno. Dalším generacím budeme pouze pro smích, jak to že nám zavedení internetových voleb trvalo tak neskutečně dlouho.“

Je dobře, že příslušný ministr, v tomto případě ministr vnitra, reagoval již dne 3. března 2007 v Lidových novinách na možnosti voleb přes internet. Stačí si vzít příklad z pilotních projektů, jak postupovali ve Švýcarsku:

1. Roku 2000 si parlament vyžádal studii proveditelnosti

2. Roku 2002 rozhodnuto o pilotních projektech pro Ženevu, Curych a Neuenburg. Současně parlament schválil příslušné zákony.

3. V období září 2004 – listopad 2005 se uskutečnily volby ve výše uvedených městech s možností využít internet. Podíl hlasování přes internet byl mezi 22 až 68 procenty.

4. Rok 2006 – Spolková rada schvaluje pokračování projektu. V dalších letech se pokračuje v pilotních projektech. Důraz se klade zejména na postupné zavádění a spolehlivost hlasování.

Obdobně se připravují na zavedení hlasování přes internet i v Rakousku. Jak je vidět, bez ohledu na to, která strana vyhrála volby, nové technologie si vynutí jejich využití pro zvýšení demokracie.

Pokud vynecháme zcela zbytečné osobní útoky a stranické invektivy, tak je třeba konstatovat, že zavedení volby přes internet, tak aby bylo zcela spolehlivé, si vynutí řadu kroků, počínaje parlamentem a konče výběrem firem. Nicméně hlavní hledisko zde bude mít i nezastupitelná vysvětlovací kampaň pro starší obyvatele. Generace dvacetiletých a dnes již i třicetiletých „počítačařů“ totiž vůbec nechápe, proč se již nezačalo s pilotním projektem a se standardními realizačními postupy – zadání studie proveditelnosti, překonání rizik, termíny jednotlivých etap.

Bohužel z tohoto hlediska musíme konstatovat, že otázka „Jestli má někdo takovýto projekt, rád se s ním seznámím“ je špatně položena. Správná odpověď má znít: „Vláda schválila na návrh příslušného ministra při hlasování ve volbách využít i možnosti hlasování prostřednictvím internetu. První pilotní projekt se bude realizovat již v příštím roce /2008/ v krajských volbách.“ Takovýto pozitivní přístup občané jistě ocení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).