Hlavní navigace

Co stojí serverhosting aneb kdy webhosting nestačí

8. 4. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Většina provozovatelů webových prezentací a aplikací se spokojí s pronájmem virtuálního serveru. Pokud ale nároky uživatele rostou a webhosting nestačí, je nutné poohlédnout se po server-hostingových službách. Jsou dvě základní možnosti - buď si chcete někde umístit vlastní server, nebo si server pronajmete. Jaká je na tuzemském trhu nabídka?

Na výběr jsou dvě hlavní varianty serverhostingu: umístění vlastního serveru v datovém centru (serverhousing), nebo pronájem dedikovaného (vyhrazeného) serveru. První varianta předpokládá nákladnou investici do vlastního hardwaru a softwaru. Dále je potřeba server připojit do Internetu. Serverhousing je poskytován ve velkých datacentrech telekomunikačních operátorů nebo v serverovnách menších providerů. Druhá možnost – dedikovaný server – ušetří zákazníkovi starosti s pořizováním hardwaru. Mnoho poskytovatelů hostingu nabízí totiž pronájem hardwaru – fyzického serveru. Cena obou hostingových služeb dosahuje poměrně vysokých částek, průměrně několika tisíc korun měsíčně.

Serverhousing

Serverhousing je služba umístění vlastního fyzického serveru zákazníka do pronajatých prostor poskytovatele hostingových služeb včetně jeho připojení k Internetu. Zákazníci využívají serverhousing v případě, že chtějí provozovat náročné webové aplikace a využít celý výkon serveru pro vlastní potřebu. Servery se nejčastěji umisťují do moderních datových center, která splňují všechny požadavky na bezproblémový chod serverů. Servery by měly mít záložní zdroj elektrické energie, měly by být permanentně monitorovány a zabezpečeny. Většinou se servery nacházejí v klimatizovaných místnostech v uzamykatelných boxech nebo se umisťují do tzv. racků (polic). Nutná je non-stop technická podpora ze strany poskytovatele a nepřetržitá možnost přístupu zákazníka k serveru v případě nutných servisních zásahů.

Cena serverhousingu vychází většinou ze dvou základních parametrů: z rychlosti připojení serveru k Internetu a objemu přenesených dat. Vyúčtování hostingu se provádí v pravidelných splátkách, přičemž součástí nájmu mohou být také administrační služby. Typicky se cena za serverhousing pohybuje v řádu tisíců korun měsíčně, přičemž zákazník musí na počátku investovat do vlastního hardwaru. Mezi největší poskytovatele serverhousingu se řadí telekomunikační operátoři a internetoví poskytovatelé, kteří vlastní speciální serverovny. Nejvíce zákazníků získal alternativní telekom GTS Novera, úspěšní jsou také Český Telecom (divize IOL), Czech On Line a Casablanca INT. Flexibilními službami se na trhu etablovali zástupci webhosterů – především Active 24, Ignum, P.E.S. consulting a Zoner software, kteří úspěšně sekundují větším konkurentům.

Pronájem dedikovaných serverů

Kombinací webhostingu a serverhousingu je dedikovaný hosting, pronájem dedikovaného serveru. U pronájmu dedikovaných serverů se spojují výhody obou uvedených forem hostingu. Zákazník využívá hardwarové prostředky poskytovatele hostingu výhradně pro svou potřebu. Jedná se tedy o pronájem celého fyzického serveru jedinému zákazníkovi. Ten provozuje webové aplikace na vyhrazeném serveru, za což opět platí nájem. Na rozdíl od serverhousingu je součástí ceny také pronájem hardwaru. Cena dedikovaných serverů je vyšší než cena server hostingu, opět zákazník zaplatí měsíčně částku v řádu tisíců korun. K nejúspěšnějším pronajímatelům dedikovaných serverů patří Casablanca INT z kategorie ISP a z webhosterů Active 24 a Ignum.

Provozovatel dedikovaného hostingu často nabízí i další přidané služby. Zákazník se nemusí starat o nákup vlastního hardwaru ani o připojení serveru k Internetu, a pokud svěří i administraci serveru do rukou poskytovatele hostingu, nemusí se zákazník vůbec starat o běh serveru. Této formě plně outsourcovaného hostingu se říká managed hosting. Typicky obsahuje administraci serveru, zálohování dat a jejich uložení, monitoring, vyhodnocování formou reportů a v neposlední řadě zajištění bezpečnosti.

Přehled pronájmů

Paleta nabídek pronájmů je na českém trhu opravdu široká. Na jedné straně stojí velké společnosti, které pronajímají prostor ve svých datacentrech. Ty jsou především v Praze, mnozí operátoři provozují datová centra také v Brně, Ostravě a dalších větších městech. Typickým představitelem je společnost GTS Novera, která pronajímá prostor v pražském datovém centru Telehouse. Například mnoho předních českých webhosterů využívalo či stále využívá hostingových služeb tohoto telekomu. Důvodem je především vysoká technická úroveň datacentra a kvalitní konektivita. Cenové podmínky jsou většinou u služeb velkých operátorů individuální a jen výjimečně lze na jejich webových stránkách najít ceník poskytovaných hostingových služeb. Ani GTS Novera není v tomto ohledu výjimkou. Velcí operátoři mnohdy také omezují hostingové služby na umístění vlastního serveru zákazníka. Za zmínku stojí rovněž společnost Casablanca INT, která má ve svém portfoliu služeb serverhousing i dedikovaný hosting. Atraktivní cenovou politikou získala velký počet zákazníků mezi nízkonákladovými webhostery, pro které je cena housingu prioritou. Cena za umístění vlastního serveru se u firmy Casablanca INT pohybuje od dvou do deseti tisíc korun měsíčně, dedikovaný server stojí tři tisíce korun za měsíc.

Konkrétnější představu o ceně serverhostingu uživatel získá díky otevřenější cenové politice menších specializovaných poskytovatelů hostingových služeb, kteří tvoří druhou skupinu provozovatelů serverhostingových služeb. Pokud tyto firmy provozují vlastní serverovny, jejich technická úroveň nemusí dosahovat vyloženě špičkové úrovně. Pro mnoho zákazníků jsou však dostupnější cenově. Rovněž nabídka služeb je flexibilnější než u velkých telekomunikač­ních firem.

Umístění fyzických serverů zákazníka (serverhousing)

Hostingové firma Cena (Kč/měsíc) Poznámka
Active 24 (Coolhousing) 990 – 5990 Praha (Vinohradská ul., metro Želivského), IP adresy ve sdílené VLAN, domácí připojení sdílené 10 až 100 Mbit/s, zahraniční sdílené od 4 Mbit/s/s
P.E.S. Consulting 777 – 2000 V Praze v Telehouse Sitel, v Ktiši (okr. Prachatice) na pracovišti Internet CZ a v Brně
Zoner Software 2500 – 2900 datové centrum v Brně, 2× 1Gbit/s okruhy – GTS, Master Internet
Ignum 1890 – 2890 Praha, 100 Mbit/s př­ipojení serveru nebo neomezený přenos na sdílené lince 10 Mbit/s
CP Online 1100 – 1500 datové centrum GTS v Brně
Nethost 1000 – 12500 Serverovna v Praze, připojení serveru 100 Mbit/s, dva okruhy 200 Mbit/s
Super Hosting 777 – 9000 Praha, sdílené připojení serveru 10 Mbit/s až 1 Gbit/s
Web4U 950 – 2990 Praha, připojení serveru 10 Mbit/s až 1 Gbit/s

Tabulka obsahuje přední české webhostery podle www.hormart.cz.

Pronájmy dedikovaných serverů

Hostingové firma Cena (Kč/měsíc) Poznámka
Active 24 (Coolhousing) 1990 – 3290 administrovaný server s Intel Celeron nebo Pentium 4, 512 – 2048 MB RAM, disk 80 – 240 GB
P.E.S. Consulting individuální Např. Intel Pentium 4, disk 60 GB, RAM 256 MB nebo AMD K7 Athlon XP, disk 80 GB, RAM 512 MB
Zoner Software 2900 – 6000 administrovaný server s Intel Pentium 3–4, 1024 – 2048 MB RAM, disk 80 – 240 GB
Ignum 1990 – 6990 administrovaný server s Intel Celeron, Pentium 4, Xeon, 256 – 1024 MB RAM, disk 40 – 100 GB
CP Online 1800 – 7500 administrovaný server s Intel Pentium 4, Xeon, 512 – 1024 MB RAM, disk 80 – 280 GB
Super Hosting 1500 – 5500 administrovaný server s Intel Celeron, Pentium 4, Xeon, 256 – 1024 MB RAM, disk 40 – 240 GB
Web4U 1940 – 3980 administrovaný server s Intel Pentium 4, 512 MB RAM, disk 160 GB

Tabulka obsahuje přední české webhostery podle www.hormart.cz.

Shrnutí

Z uvedených tabulek je zřejmé, že nabídka serverhostingových služeb je opravdu široká. Výběr nejlepšího provozovatele bude vždy záležet na konkrétních podmínkách. V každém případě se vyplatí osobně navštívit datové centrum nebo serverovnu. Nedostatečná kontrola vstupu do objektu, absence klimatizace nebo počítače naskládané na policích namísto v uzamykatelných boxech mnohé napoví.

ebf 24 - tip duben

Pozornost se také vyplatí věnovat kvalitě konektivity. Zákazníka by měla zajímat rychlost domácího připojení do peeringového centra NIX a rychlost připojení do zahraničí. Někdy bývá konektivita sdílená, v takovém případě bude hodně záležet na agregačním poměru. Opomenout nelze rychlost připojení samotného počítače do sítě. U pronájmu dedikovaných serverů je cenové rozpětí ještě větší než u serverhousingu. Součástí ceny je totiž pronájem hardwaru. Špičkoví provideři budou nabízet výkonné značkové servery optimalizované na vysokou zátěž, např. IBM, Dell, HP nebo Sun. Cena těchto pronájmů bude na hony vzdálená cenám pronájmů neznačkového hardwaru druhořadých parametrů, který nabízí nízkonákladové hostingové společnosti.

Podstatným faktem také je, zda je softwarové vybavení nutné pro běh internetového serveru součástí ceny pronájmu. Rovněž se vyplatí, když je součástí ceny aspoň základní administrace serveru v řádu několika málo hodin měsíčně nebo když zákazník dostane garanci fungování služeb SLA (Service Level Agreement).

Využíváte serverhosting?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).