Hlavní navigace

Názor k článku Co stojí serverhosting aneb kdy webhosting nestačí od xChaos - My to nijak nefinancujeme, ono to financuje nas...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 4. 2005 10:53

    xChaos (neregistrovaný)
    My to nijak nefinancujeme, ono to financuje nas :-)

    Provozujeme to na 4U stroji 2xAthlon MP 2000, 1 GB RAM, chipset AMD 768, ktery jsem koupil asi pred dvema lety jako normalni webhsotingovy stroj. Ten hardware pred temi lety skutecne stal neco okolo 50000 Kc - ale dneska jeste porad bohate staci, zaplatil se z toho webhostingu, ted je to majetek firmy. Jasne - nektere firmy do 4U dnes umeji nacpat treba 16 Opteronu ve forme dual-CPU blade serveru - ale takove reseni stoji pres pul milionu, a ty 2 Athlony na to proste zatim stacej a stihaj to... :-) A stejne dokud neni rack na gigabitu tak neni co resit. Proste dokud male firmy dokazi konvertovat desktopovy hardware na produkcni, tak jsou za vodou - a skok primo na profesionalni servery vede k nutnosti obrovskych investic.

    Tech virtualnich serveru na nem ted bezi asi 14.... a load average je v pohode, s novym kernelem na host machine je to lepsi nez u webhostingoveho stroje. Host machine i virtualy pochopitelne jedou na Linuxu.

    Takze nejvetsi slozka nakladu jsou 1) prace administratora, ktery s touhle technologii umi 2) diskova kapacita 3) mozna IP adresy.

    Naklady na hardware jsou zcela zanedbatelne, a konektivita dnes uz taky neni takovy problem jako treba misto v racku a dostatecne chlazeni. Dnes by podobne vykony HW slo poridit mozna i za 10000 Kc, a to uz snad potreba resit leasingem ;-)

    Diskova kapacita je zajimavy problem. Uvazovali jsme o hard disk housingu, a experimentalne jsme ho i na zacatku rozjeli, ale pres IDE je s tím spojena neunosna rezie. Takze krome tech experimentatoru kteri maji az 60 GB velke virualni servery bezne velke jen 2-6 GB na nasem disku.

    V soucasne dobe ale uvazuju o tom rozjet housing vlastnich hard disku pokud budou namontovane v USB 2.0 suplicich - to uz je hotplug, a do bezneho racku se těch USB supliku vejde neuveritelne mnozstvi :-)

    Tohle nakonec skonci tak, ze virtualni server housing si rozjedu primo vyrobci procesoru a hard disku a ani je uz nebudou expedovat z fabriky... :-)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).