Hlavní navigace

Další vynálezce Internetu

17. 6. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Kdyby byl Internet živou osobou, asi by se pořádně divil, kolik otců a vynálezců mu běhá po světě. Jednoho mu před časem vyrobili Češi a o dalšího se mu nyní postarali na Slovensku. Nemá jít o nikoho jiného než o vynálezce webu, sira Tim Berners-Lee.
Kdyby byl Internet živou osobou, asi by se pořádně divil, kolik otců a vynálezců mu běhá po světě. Jednoho mu před časem vyrobili Češi a o dalšího se mu nyní postarali na Slovensku. Nemá jít o nikoho jiného než o vynálezce webu, sira Tim Berners-Lee.

Kolem počítačů, informačních technologií a Internetu existuje řada (ne)slavných výroků, které vstoupily do historie. Patří mezi ně vážně míněné prognózy, které se ale s postupem času ukázaly jako naprosté nesmysly. Třeba jako „nemyslím si, že by na světovém trhu byla poptávka po více než pěti počítačích“ (šéf IBM Thomas J. Watson, 1943), či „není žádný důvod, proč by lidé měli mít počítače doma“ (Ken Olsen, zakladatel firmy DEC, 1977). Nebo zřejmě neautentický výrok Billa Gatese: „Nikdo nebude nikdy potřebovat více než 640 kB RAM!“.

Vedle toho ale existuje i řada nejrůznějších „úletů“. K nim se řadí i výroky o tom, že někdo konkrétní je otcem či vynálezcem Internetu. Svého času byl takto žertem titulován bývalý americký viceprezident Al Gore za to, jak měl jednoho krásného dnes neskromně prohlásit „vynalezl jsem Internet!“.

Nezaháleli ani Češi. Když byl koncem roku 2001 v ČR na návštěvě Bill Gates, Česká televize o tom natočila reportáž, a v ní neváhala označit Billa Gatese za otce Internetu.

Nyní se konečně pochlapili i na Slovensku. Ve středu vydala TASR (Tisková agentura SR) zprávu Vynálezca Internetu konečne dostane odmenu. Informuje o ceně, kterou právě získal sir Tim Berners-Lee, a uvádí se v ní, že:

Muž, ktorý vynašiel celosvetovú počítačovú sieť, teda Internet, konečne dostane za svoj neoceniteľný počin finančnú odmenu.

Přisadilo si i slovenské Živě, když vydalo zprávu s titulkem: Vynálezca Internetu dostane technologickú „Nobelovu cenu“. Píše se v ní:

I napriek tomu že Internet používame každý deň, iba málokto vie, že tým, kto priniesol pôvodnú myšlienku tejto globálnej siete je Brit s menom Tim Berners-Lee.

Portál Orange.sk se přidal alespoň titulkem Vynálezca Internetu sa konečne dočkal odmeny, ale v textu svého článku již uvedl věci na pravou míru:

Tvorca celosvetovej siete World Wide Web, britský fyzik Tim Berners-Lee, sa dnes konečne dočkal finančnej odmeny za svoj neoceniteľný počin – ako laureát prvej Miléniovej technologickej ceny dotovanej miliónom eur (asi 40 miliónov Sk).

Blahopřeji! Tedy blahopřeji panu Tim Berners-Lee, vynálezci World Wide Webu, který tak báječně funguje v prostředí celosvětového Internetu. Tu novou „technologickou nobelovku“ si IMHO skutečně zaslouží.

UX DAy - tip 2

P.S. Neměli bychom zase Slováky v něčem trumfnout, když už takto srovnali skóre? Co kdybychom třeba prohlásili novopečeného europoslance Železného za otce televize? A napařili mu tučné alimenty…

P.P.S. Jestli oni se Slováci neinspirovali u našeho Technetu …

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).