Hlavní navigace

HN: V kauze LevnéElektro jde o 42,5 milionů. Podezřelý je Petr Václav junior

1. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po týdnu se začínají vynořovat první konkrétní informace o situaci v českobudějovickém e-shopu LevnéElektro. Pro podnikatele to zatím nevypadá dobře.
  • Aktualizováno 3.7. – doplněno vyjádření Alza.cz

Bílí koně, polští a bulharští obchodníci, rodinné drama. Jedna z největších e-commerce kauz posledních let začíná získávat rozměry filmů z devadesátých let. Podle informací Hospodářských novin se e-shop vědomě zapojil do řetězce účelových obchodů, na jejichž konci obral stát o 42,5 milionu. 

„S údajným únikem DPH měly pomáhat nastrčené společnosti vlastněné lidmi z Bulharska. A policisté v dokumentech naznačují, že podobný podvod se odehrál i kolem firmy Alza.cz, největšího českého internetového obchodníka,“ tvrdí ve svém článku Vojtěch Blažek

Tomu se ale tuzemská e-commerce jednička brání. "Zásadně se distancujeme od jakékoliv formy protiprávního jednání. Podnikání Alzy je zakotveno na striktním dodržování platné legislativy a přísných etických principech,“ tvrdí Tomáš Havryluk, místopředseda představenstva Alza.cz.

Pochybení odmítá i Levneelektro (potažmo firma Elektra, která obchod provozuje), které na svém webu zveřejnilo své stanovisko k informacím HN. „Elektra i oba její jednatelé důrazně odmítají nařčení, že by se jakkoliv vědomě zapojili, natož pak organizovali či jinak participovali na jakýchkoliv podvodných jednáních, daňových či jiných. Pro ilustraci Elektra uvádí, že na daních a ostatních odvodech zaplatila Českému státu v letech 2008 až 2016 bezmála 190 mil Kč,“ stojí v něm mimo jiné.

Nastrčení bílí koně

Deník vychází z policejních dokumentů, které považují za strůjce akce především Petra Václava mladšího a jeho komplice. Policisté sice včera zveřejnili informace o akci Eden, ale zatím nikoho neobvinili. 

Vyšetřování se ale podle HN točí kolem dvou případů – ten první je tři roky starý, kdy LevnéElektro.cz koupilo elektroniku od firmy Eden Way, která zboží předtím sama dovezla z Polska bez toho, aby zaplatila DPH. A e-shop pak u finančního úřadu uplatnil odpočet daně ve výši 27,5 milionu. „Eden Way a její majitel Tomáš Blahut byli podle policistů jen nastrčenými bílými koni. V minulosti firma působila například jako cestovní kancelář nebo dovozce vína z Libanonu,“ tvrdí zpráva deníku. 

BRAND24

Druhý případ se zase točí kolem tří prostředníků. Posledním článkem, který ale nakonec e-shopu elektroniku z Polska dodal, byla pražská společnost KR-Activities, která veřejně inzeruje služby koučů a fitness trenérů.

LevnéElektro za sebou mělo celkem úspěšný rok. Obchod získal ocenění i v rámci ankety ShopRoku, pořádaný srovnávačem cen Heureka. Petr Václav mladší měl jako ředitel představu, že letos by měla firma pokořit dvoumiliardový obrat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).