Hlavní navigace

Můžete si vystačit pouze s tabletem? Nebo to bez desktopu pořád nejde?

15. 4. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Isifa
Je možné zahodit PC, notebook či ultrabook a začít existovat pouze s tabletem? Pohled z Lifehacker.com doplněný o vlastní zkušenosti třeba pomůže i vám.

Před pár lety jsem si koupil klasický iPad (úplně první, který dnes už nemá nárok ani na nový iOS, ale pořád ještě dobře slouží doma) a na zhruba dva roky prakticky přestal nosit notebook. Paradoxně se mi minulý rok podařilo získat ultrabook a mé návky „mimo kancelář“ se opět proměnily. 

Možná nastal čas se nad tím trochu zamyslet – zvlášť když server Lifehacker v How I Ditched My Laptop for an iPad with a Few Apps and Accessories řeší podobnou situaci.

Je možné mít tablet jako primární zařízení?

Výše zmíněný článek v podstatě říká, že iPad (já k tomu dodám: jakýkoli tablet) je dnes tak výkonné a praktické zařízení, že s některými omezeními, vhodným přizpůsobením zvyklostí a přidáním pár doplňků může skoro nahradit desktop. S tímto závěrem ne zcela souhlasím, ale pokud půjde o náhradu notebooku, budu souhlasit zcela ochotně.

Výhodou tabletu oproti klasickému notebooku je hlavně skladnost (váha, rozměry) i snadnost užívání – samozřejmě za předpokladu, že oželíte klávesnici (případně můžete přístroj doplnit nějakou malou a lehkou, připojenou přes Bluetooth). Výhodou může být i cena, iPad je stále levnější než většina notebooků (a rozhodně levnější než ultrabook). Případný tablet s Androidem bude navíc ještě levnější.

Výhodná může být i výdrž, tablet (opět ať už je to iPad nebo Android) vydrží zpravidla nabitý celý den. A pokud občas pomůžete například stažením jasu displeje, můžete výdrž ještě výrazně prodloužit.

Jednu podstatnou věc je vhodné zdůraznit – hodně se vyplatí mít všudypřítomnou konektivitu a SIMka přímo v tabletu je samozřejmě výhodou, byť případné řešení sdílením připojení přes váš mobil je také použitelné. Z osobní zkušenosti dodám, že pokud se budete chtít spoléhat na WiFi, které chytíte „někde cestou“, moc to fungovat nebude. Konektivita je přitom nutná zejména pro následující krok. 

Nejprve přejděte na cloud

Jednou z podstatných změn, kterými musíte projít, než se rozhodnete přesunout většinu své činnosti na tablet, je přechod na cloud – ať už přesunete své soubory do Dropboxu nebo začnete opravdu a hodně využívat Google Docs či jiné podobné služby. Z mého pohledu má Dropbox stále podstatnou výhodu, pokud chcete mít soubory všude dostupné (doma na PC, v práci na PC, v telefonu, v tabletu/tabletech) v původní podobě. Google Docs (Disk) jsou naopak k nezaplacení tam, kde potřebujete na dokumentech pracovat s více lidmi – hlavně co se revizí a připomínek týče.

iPad (iOS) samozřejmě má vlastní cloud – iCloud ale má bohužel do skutečného cloudu hodně daleko a je omezený pouze na svět od Applu. Pokud nevyužíváte jiné platformy, je to v pořádku, v opačném případě je ale nepoužitelný. A je nutné dodat, že iCloud asi bude dobře fungovat, pokud jej budete potřebovat pouze k osobnímu využití.

Cloud je při praktickém používání tabletu nutnost. Zapomeňte na to, že byste tablet zkoušeli používat starým způsobem, tedy přenášením souborů mezi tabletem a počítačem. Nebo posíláním souborů e-mailem. Tudy přijatelná cesta prostě nevede.

Cloud byste měli aplikovat pochopitelně i na kalendáře, poznámky a kontakty. Tady mě osobně hodně pomohlo využití placených Google Apps (stejně tak vám ale může pomoci bezplatně dostupný Gmail). Na iPad je vše bez problémů napojitelné, na telefon či tablet s Androidem samozřejmě také.

E-mail také v cloudu, žádné lokální handrkování

Další změna se týká toho, jak vlastně používáte e-mail. Napojení na vaši poštovní schránku přes IMAP je v tomto případě dost podstatné. A ideální je, pokud se naučíte používat třeba právě Google Apps/Gmail přímo z webového rozhraní. Mně osobně to umožnilo zahodit Outlook a už nikdy neřešit, že je do počítače je potřeba nějaký poštovní klient (v nejhorším případě je dobrou, zdarma dostupnou variantou Thunderbird).

A když už byla řeč o poznámkách, většina lidí s potřebou separátní poznámkové aplikace asi doporučí Evernote. Já si ale na tento program nedokázal zvyknout ani po mnoha pokusech, takže si vystačím s Google Docs a vlastním systémem organizace poznámek.

Bude se vám hodit řada aplikací. A bude těžké je najít

Pro používání tabletu je podstatné, jestli se vám podaří najít další potřebné aplikace – zejména takové, které by vám vyhovovaly. Mně osobně se například nikdy nepodařilo najít přijatelný úkolník, ale opět to spíše řeším tak, že si úkoly ukládám do tabulek v Google Docs (s výhodou toho, že se dají případně sdílet s dalšími lidmi).

Až budete hledat aplikace, zkuste se řídit i tím, že je dobré mít takové, které fungují jak na tabletu, tak na desktopu (zpravidla tak, že mají webovou verzi). Multiplatformní řešení jsou ideální, použijete je na tabletu i v mobilu, nebo třeba jak na iOSu, tak na Androidu. Pokud jste přešli s cloudem na Dropbox, bude pro vás důelžité i další kritérium – měly by podporovat Dropbox.

Některé tipy na užitečné aplikace v mém tabletu a mobilu: Dropbox, Foursquare, Pinterest, Google+, Hangouts, Gmail, Google Drive, Evernote, Instagram, Facebook, Twitter, MindMeister, Mindjet Maps, Keynote, Pages, Skype, Box, CineXplayer, Kindle, Adobe Reader, Wordpress, Newsify, Feedly, Pocket, Buffer, Instapaper, Rdio/Spotify, VLC, Waze, Tumblr, IA Writer, Flickr, ChromeCast. 

Jednu z aplikací vypíchnu samostatně – Chrome. Pomáhá mi v řadě věcí – při synchronizaci profilů, hesel, oblíbených otevřených stránek, historie. Ale tady samozřejmě záleží na vás, jaký prohlížeč preferujete.

Další hardware, který vám to ulehčí

Jedním z vhodných doplňků pro iPad je externí klávesnice. Pokud budete chtít na iPadu opravdu něco delšího psát,  je to nepostradatelná pomůcka. Ta od Applu je malá, velmi lehká, připojitelná přes Bluetooth a funguje na baterii i několik měsíců. Můžete zkusit i některé pokročilejší varianty, které často slouží i jako stojánek (třeba Logitech Ultrathin doporučovaný v již zmíněném článku na Lifehacker.com).

Dobrou volbou může být externí baterie, pro případ, že nebudete mít kde dobíjet – každopádně je vhodné s sebou nosit nabíječku. A také USB kabel, protože ten dost často můžete alespoň zapojit někam, odkud se dá nabíjet (dost často nabíjím mobil z notebooku).

Pokud budete chtít z iPadu pouštět prezentace klientům, nezapomeňte na odpovídající kabel – iPad pak lze snadno připojit k projektoru a v Keynote pouštět prezentace (osobně jsem to takhle dělal dva roky a prezentace v Powerpointu se mi vedlo převádět do Keynote k plné spokojenosti).

Pro vše zmíněné se vám samozřejmě bude hodit nějaká brašna, něco co lze vzít ideálně přes rameno. A vejde se tam nejenom iPad, ale i nějaké to příslušenství.

Jak to celé nakonec dopadne? Nebo spíše dopadlo?

Stejně jako v případě textu na Lifehacker.com je můj závěr jednoduchý: práci na desktopu prací na iPadu nenahradíte. Ale v terénu (na cestách) je iPad (nebo jiný tablet) skutečně velmi dobrou alternativou. Byť já osobně jsem nakonec skončil u trochu jiné varianty. Místo „pouze iPad“ nakonec používám ultrabook, iPad a mobil. Situačně podle toho, kde se co víc hodí.

Ultrabook tam, kde je dostatek prostoru – kavárna, vlak, dálkový autobus, čekárna – a samozřejmě u klientů (zpravidla tam mám k dispozici klávesnici, myš a externí monitor). Toshiba Z930 byla v tomto ohledu výbornou volbou – 1.1 kg, SSD, malý rozměr, slušná klávesnice, výdrž šest a více hodin, mobilní internet přímo přes SIMku, Windows 7 z lenosti. Ale v tramvaji či metru se mi notebook většinou vytahovat nechce.

iPad Mini, na který jsem mezitím přešel, je ale právě pro takováto místa ideální. Stejně jako k tomu, aby člověk v rychlosti něco udělal, něco někomu ukázal, na něco se podíval, vyhledal něco na Internetu či v mapách, pomocí navigace někam došel v neznámém městě, atd. A samozřejmě, zejména pro mě, ideální na konzumaci stovek článků (Feedly a Newsify) nebo na koukání na filmy při dlouhé cestě vlakem či autobusem.

Mobil pak už zůstává spíše pouze na telefonování a posílání SMS. A také na to, aby se člověk podíval, kolik je hodin. Nebo k přístupu na internet v místech, kde není prostor pro tablet, či v době, kdy s sebou nemám další zařízení.

Díky ultrabooku nakonec nepotřebuji externí klávesnici – na psaní se notebook hodí přeci jenom víc. A pořád jsou samozřejmě činnosti, které se na něm dělají lépe: složitější úpravy obrázků, nahrávání souborů, vkládání textů do blogu či do firemních CMS, psaní a editace delších textů.

UX DAy - tip 2

PS: Za „iPad“ si můžete dosadit třeba „Nexus 7“ (pokud jde o ekvivalent k iPad Mini) a budete spokojení prakticky stejně. Jen půjde o jinou volbu aplikací a rovnou se nabízející využití Google Apps či Gmailu/Gogle Docs/Disku. 

PPS: Pokud by vás zajímalo, jaké aplikace mně osobně hodně pomáhají na PC, tak: Chrome, Far, Microsoft Expression Web 4, Microsoft Office, ThumbPLus, TweetDeck, Paint.Net, Picasa, Thunderbird, FreeMind a Spotify. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).