Hlavní navigace

Na Windows Live je živo

28. 8. 2007
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 29
Bude SoapBox vážnou konkurencí pro YouTube? Má se Netvibes bát Windows Live Home? Co je nového kolem Windows Live Spaces? A co je Windows Live SkyDrive? Vzhledem k aktuálnímu počtu novinek na Windows Live je užitečné podívat se na ně blíže a stranou pozornosti neponechat ani vývoj již delší dobu testovaných služeb.

Windows Live je stále ještě relativně nová značka, se kterou Microsoft vyráží do souboje s Googlem a dalšími svými soky na Internetu. Do jisté míry nahrazuje původní Microsoft Network, resp. MSN. Zatím však ne plně, takže např.vedle freemailové služby Windows Live Hotmail běží i portál MSN Video. V tuto chvíli to vypadá, že MSN zůstane pro obsahové weby (např. zpravodajství) a Windows Live pro služby (např. freemaily, blogy). Plány Microsoftu se ale často mění za pochodu, takže těžko tvrdit, že to takto zůstane napořád.

Záběr Windows Live je dnes už úctyhodný. Součástí Windows Live je vyhledávač Windows Live Search kombinovaný s RSS čtečkou, mapové služby Virtual Earth a Windows Live Local Search, instant-messenger Windows Live Messenger, freemail Windows Live Hotmail, komunitní a blogovací server Windows Live Spaces a další. Řada z těchto služeb přešla od původní značky MSN. Několik služeb je ale zbrusu nových – například Windows Live Home či Windows Live SkyDrive.

Kapitáne, kam s tím SoapBoxem?

SoapBox je typickou ukázkou toho, že ani v Microsoftu o dělící čáře mezi Windows Live a MSN nemají příliš jasno. SoapBox je coby server pro sdílení videa součástí portálu MSN Video, ovšem už nějaký čas designově zapadá do rodiny služeb Windows Live, přestože adresa soapbox.live.com nefunguje, ale soapbox.msn.com ano. V zásadě je ale z uživatelského hlediska jedno, jestli jde o Windows Live SoapBox, MSN SoapBox či SoapBox on MSN Video. Důležitější je, že Microsoft za poslední měsíce udělal na SoapBoxu obrovský kus práce.

Letos v únoru, po vyřešení otázky ochrany autorských práv, došlo na opětovné otevření služby široké veřejnosti a v dubnu tohoto roku byla spuštěna nová generace služby, která je ovšem stále ještě ve fázi veřejného betatestování. Jak již bylo řečeno, přišel nový design více ladící s ostatními službami Windows Live i systémem Windows Vista. Nová podoba SoapBoxu vypadá moderně a je uživatelsky přívětivější než původní podoba.

SoapBox on MSN Video

Jediný, ovšem zásadní problém je v umístění okna přehrávače, který je doslova přilepený až k pravému okraji monitoru, což při rozlišení 1280×1024 a vyšším nevypadá vůbec dobře. Po chvilce prohlížení videa vás bude bolet za krkem. Přibyla sice možnost přehrát video přes celé okno prohlížeče, ovšem stále jen v nízkém skutečném rozlišení, takže kvalita je prachbídná. Naopak pochvalu si zaslouží podpora playlistů, díky níž stačí označit videa, která se následně přehrají hezky jedno po druhém.

Přestože SoapBox se zatím hlásí spíše k MSN, spolupracuje s řadou služeb z rodiny Windows Live – ať už je to vyhledávání videí přes Live Search, ukazování filmečků přímo v okně Windows Live Messengera či propojení videa a blogů na Windows Live Spaces. K dispozici jsou také doplňky pro Windows Sidebar a Windows Media Center, takže přístup k videu je i z plochy Windows či z obrazovky HTPC. Připravena je i mobilní verze pro prohlížení z displeje komunikátoru či PDA s Windows Mobile. Pomocí speciálního pluginu lze s videem ze SoapBoxu pracovat i při blogování přes Windows Live Writer. Tento velmi zajímavý program vedle Windows Live Spaces podporuje i řadu konkurenčních služeb včetně Blogger.com.

U Microsoftu poněkud překvapí, že nejsou slepě propagovány jen jeho produkty. Video můžete nahrát poměrně komfortně nejen v Internet Exploreru, ale i v Mozilla Firefoxu. Žádná obskurní ActiveX komponenta není nutná, upload je řešen pomocí technologie Flash. I přehrávač SoapBoxu využívá Flash a nikoliv Windows Media Player. Dokonce mezi podporovanými formáty videa není jen Windows Media Video, ale i konkurenční formáty včetně AVI, MOV, MPEG-2, MPEG-4 nebo 3GP.

Windows Live Spaces se postupně lepší

Když Microsoft už skoro před třemi roky spustil blogovací systém MSN Spaces, v článku zde na Lupě jsem konstatoval, že nevěřím ve zlepšení nepříliš povedené služby. Za tu dobu se ale služba MSN Spaces přerodila ve Windows Live Spaces a musím říci, že facelift i doplnění řady funkcí jí výrazně prospěl. Dojem jisté těžkopádnosti sice zůstává, ale je to dost možná odlišnou koncepcí. Windows Live Spaces totiž nejsou jenom blogy, jak jsme na ně zvyklí nejen z českých služeb typu Bloguje.cz či Blog.cz nebo zahraniční Blogger.com, ale jde o soukromé webové místečko jednotlivých uživatelů.

Vedle blogu lze na Windows Live Spaces publikovat i fotografie a vytvořit si osobní stránku. To je jakási pokročilejší verze profilu z komunitních služeb. Její obsah lze upravit s využitím řady modulů. Můžete tak umístit svou fotku a základní informace o sobě, seznamy oblíbené hudby či zamilovaných knih, propojení s fotogalerií a blogem, výpis z RSS kanálů, libovolné video (nejen ze SoapBoxu, ale i z YouTube či Google Video), knihu návštěv, propojení s vaším účtem u Xbox Live atd… Design stránky včetně layoutu a šablony si můžete vybrat z několika předpřipravených možností. Výběr je relativně pestrý, ale uniformity se stejně nezbavíte.

Každý uživatel má osobní stránku nazvanou „Co je nového“. Je to prakticky takový šikovný dashboard, ze kterého vidíte nové komentáře v blogu, soukromé zprávy či novinky o svých přátelích. Zároveň jsou tu odkazy pro rychlé sepsání nového zápisku či publikování fotek. Tato součást Windows Live Spaces se ale trochu překrývá s novou službou Windows Live Home.

Windows Live Home bohužel bez personalizace

Windows Live Home je zbrusu nová služba, kterou Microsoft spustil teprve letos v srpnu. Respektive ji teprve začal veřejně testovat a dnes tolik populární beta je k dispozici i v českém jazyce. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o personalizovanou stránku podobnou iGoogle či My Yahoo, ovšem při druhém pohledu zjistíte, že personalizace chybí. Vidíte sice nové e-maily, nové komentáře z vašeho blogu či aktualizované profily vašich přátel, ale to je tak všechno.

Použitelnost v praxi se bohužel blíží nule, protože Windows Live Home je vázáno jen na služby z rodiny Windows Live, takže například kontrola nových e-mailů se týká jen Hotmailu. Je tu sice odkaz na stažení Windows Live Messengeru, ale mnohem užitečnější by byla webová verze podobná Google Talku z rozhraní Gmailu. Jakékoliv přizpůsobení v podobě volby zobrazovaných položek a jejich rozvržení chybí a na gadgety můžete zatím zapomenout.

Osobně mi chybí třeba RSS čtečka, která je pro změnu zase integrovaná do výchozí stránky vyhledávače. Na tomto příkladu je bohužel jasně vidět, jak koncepce Windows Live nefunguje. Služby se překrývají, funkčně se dublují, jednotlivé funkce jsou roztroušené po více službách, někde se Microsoft otevírá službám třetích stran a jinde nikoliv atd. Netvibes se Windows Live Home v žádném případě obávat nemusí a iGoogle je minimálně o generaci dále.

Windows Live SkyDrive? Vypadá slibně

Pokud vám název Windows Live SkyDrive nic neříká, vězte, že jde o nový název služby Windows Live Folders, o jejímž testování jsme referovali v nedávné zprávičce. Jde o online úložiště až pro 500 MB dat s možností sdílení souborů s přáteli a spolupracovníky. Soubory mohou být přístupné, jak je potřeba. Jedna složka může být jenom soukromá, jiná volně přístupná a další třeba jen pro definované uživatele. Windows Live SkyDrive je prakticky taková pokročilejší úschovna dat.

S přejmenováním se služba otevřela i testerům z Velké Británie a Indie. Kdy se dočkají čeští uživatelé, není zatím jasné, ale mohlo by to být brzy, protože česká lokalizace je zřejmě již hotová. Změn doznalo i rozhraní služby, a to nejen designových. Novinkou je přetahování souborů myší podobně jako u e-mailů na Windows Live Hotmailu (stejnou funkci nabízí ale i české freemaily od portálů Atlas či Centrum). Přidány byly náhledy na uložené obrázky, podobně jako v Průzkumníkovi ve Windows, a vylepšeno bylo také nahrávání souborů.

Windows Live SkyDrive

Domnívám se, že kapacita 500 MB je poněkud těsná. Uvidíme, kolik Microsoft nabídne v ostré verzi nebo v další milníkové betě. Ve světle informace, že kapacita schránky na Windows Live Hotmailu narostla nedávno na 5 GB, se můžeme domnívat, že i SkyDrive bude ve výsledku větší. Je ovšem třeba si uvědomit, že Hotmail podporuje přílohy jen do 10 MB, takže využití kapacity schránky je tímto způsobem dostatečně korigováno, tudíž nehrozí, že by se z ní stalo překladiště warezu, což by Microsoft jistě nechtěl dopustit.

Úspěch Windows Live SkyDrive bude podle mého názoru záviset na propojení s dalšími službami a produkty Microsoftu. Možností by se nabízelo mnoho: propojení s Hotmailem jako úložiště pro přílohy (možnost zaarchivovat došlou přílohu nebo přiložit nahraný soubor k odesílanému e-mailu), integrace do Windows alespoň ve stylu Gdrive, integrace do Office (uložení a sdílení dokumentů přes Internet), ukládání souborů z blogů na Windows Live Spaces atd. Takové centrální úložiště by nemuselo být vůbec špatné a podobný nápad má i Google, ale obávám se, že v případě Microsoftu zůstane jen u úschovny dat.

UX DAy - tip 2

Windows Live na displeji mobilů Nokia

Služby Windows Live potřebují v první řadě uživatele a stále větší zájem je o jejich hledání mezi těmi „mobilními“. Portace internetových služeb pro zobrazení na displeji mobilního telefonu není nic nového. Například Google vedle poskytování mobilních verzí svých služeb čile spolupracuje s LG. Microsoft sice poskytuje vlastní operační systém pro mobilní telefony (Windows Mobile 6), ale chce se svými produkty proniknout i na konkurenční platformu Symbian S60, která je v oblasti chytrých mobilů jedničkou na trhu. Hlavní hybnou sílu symbianovských mobilů představuje finský výrobce Nokia. Microsoft se s Nokií nedávno dohodl na spolupráci, která přinese vybrané služby z rodiny Windows Live na displeje chytrých mobilů se systémem Symbian. Časem prý i na mobily bez Symbianu, označované jako Series 40.

Prozatím jsou patřičné programy přístupné pro majitele mobilů z řady N-Series, která je na rozdíl od manažerské řady E určená spíše pro zábavu. Konkrétně jde o software pro využívání vyhledávače Windows Live Search, blogovacího serveru Windows Live Spaces, komunikační sítě Windows Live Messenger a e-mailové služby Windows Live Hotmail. Uživatelů z České republiky se to prozatím netýká, ale počet podporovaných zemí i mobilních telefonů se má rozrůstat, takže snad by se mohli dočkat i čeští zákazníci.

Zamlouvá se vám koncept Windows Live Spaces ve srovnání s ostatními blogy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).