Hlavní navigace

ODF a váleček na nudle

9. 5. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dokážete si představit obraz zpitého muže, vracejícího se nad ránem domů, do náruče rozzuřené manželky, která jej čeká a již z dálky hrozí válečkem na nudle? Asi ano. A teď si představte, že ona manželka je Microsoft.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Nevděk světem vládne. Po letech, kdy se formáty DOC, XLS a PPT staly de facto jediným užívaným standardem pro přenos souborů běžných kancelářských programů, získal standard OpenDocument ISO standardizaci, a byl tak přijat do rodiny obecně platných datových typů. Komunita vyvíjející OpenOffice.org teď jistě bujaře slaví, Sun Microsystems se svým kancelářským balíkem Star Office si mne ruce a mnoho nadějných programátorů po celém světě se pouští do nových aplikací pro veřejnou správu. Vidina různorodých aplikačních balíků, nástrojů a doplňků kompatibilních s uznaným a především otevřeným formátem souborů se během pár chvil může vyhrnout na trh. Je to veliký úspěch.

Bohužel pro Microsoft. Představa, že by v budoucnu ODF podporoval ve své kanceláři, je zatím stále spíše jen iluzí a zbožným přáním. V době, kdy se stále více dokumentů vyměňuje po Internetu, je ale vzájemná kompatibilita více než důležitá. A Microsoft Office je stále nejpoužívanějším balíkem podobného typu. Dá se čekat, že jím ještě dlouho zůstane. Co teď?

Jestli v Redmondu sídlí džentlmeni, měli by si přiznat situaci a udělat ono nemožné. Tj. začít být kompatibilní se zbytkem světa. Obávám se však, že tam – zejména mezi managementem – moc džentlmenů nebude. A zde je ona alegorická představa manželky s válečkem. Jedna věc je totiž mít uznaný standard a druhá je si jej prosadit. ISO/ODF je momentálně zpito úspěchem, nicméně se bude muset vrátit domů, do kancelářských aplikací. Pomyslným domečkem je pro většinu uživatelů MS Office. Nejsi kompatibilní? Nebudeš. Microsoft má stále ještě potenciál novopečený standard udusit.

Tipy C

Pokud tomu chtějí nezávislí vývojáři a popularizátoři ODF zabránit, budou muset programovat ostošest. Budou muset přesvědčit uživatele – jednotlivé osoby – o tom, že jejich dílko je výhodnější než uzavřená konkurence, nejen z důvodů pro běžného člověka zcela hypotetické svobody. Teprve pak mohou dosáhnout úspěchu v podobě masového rozšíření formátu.

Držím jim palce, aby se to podařilo. Ne na vztek Microsoftu, ten totiž vyvíjí nejen používaný, ale především kvalitní software. Ale proto, aby se odstranila závislost na jednom typu formátu. Oficiální podpora otevřeného dokumentu totiž znamená větší možnosti rozšíření alternativních operačních systémů. A ty zase ve světě, kde všechno komunikuje se vším, představují tolik žádoucí heterogenizaci džungle Internetu. Více různorodých systémů = snížení rizika virových infekcí. Čili bezpečnější informační dálnici pro nás všechny. A za to přece otevřený, a nově standardizovaný, dokument stojí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).