Hlavní navigace

Potíže s webovou kanceláří

23. 3. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Spekulovat o tom, zda servery Googlu budou z hlediska uživatelů fungovat jako virtuální harddisky, je jistě zajímavé. Zdánlivě ze stejného soudku jsou pak i úvahy o webové kanceláři. Jenže zde existují i vážné důvody ke skepsi.
Pavel Houser - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

První pokus o cosi napsaného v Javě, co mělo fungovat jako applet v prohlížeči, se mi dostal do rukou v roce 1997. Fungovalo to bídně, pravda, byla to jakási betaverze prezentovaná tehdy (ach, ta chatrná paměť) nějakým partnerem firmy Sun. Potíž byla v tom, že člověk pořádně netušil, kde se příčiny oné bídy ukrývají – mohla to být rychlost síťové komunikace, nároky na výkon (bez dalších rozborů má člověk tendenci si myslet, že tyhle všelijak vnořené věci budou náročnější než normální aplikace v operačním systému – takže „tenký“ klient v tomto případě vyžaduje spíše výkonnější/dražší počítač, byť třeba bez nutnosti ho nějak spravovat), mohla to být prostě beta verze. Člověk kamsi klikl, nedělalo to to, co by mělo, řešení bylo ve hvězdách.

Od té doby se pokusy o kancelářské balíky běžící v rámci webového prohlížeče objevily několikrát znovu, žádný z projektů však úspěch po pravdě řečeno nezaznamenal. Jako docela nadějně byl svého času hodnocen pokus o javový office made in Corel, ale nakonec z toho nevzešlo nic a projekt byl odpískán. Pár jiných firem sice došlo až do fáze uvolnění aplikace, ale zase se po tom všem zavřela voda. Jednoduchou funkcionalitu „textového editoru na webu“ vám dnes sice nabízí každé propracovanější diskusní fórum či redakční systém, ale to je podle všeho málo. Svou roli snad může hrát neochota uživatelů mít svá data uložená kdesi daleko, a být tak závislý na provozovateli služby (či konektivity), ale nemyslím, že to je ten pravý důvod. Na Velkého bratra „kašleme“, dostupnost rychlého připojení se také zlepšuje, spíš tomu ale asi přece jen chybí komfort. Provázání na souborový systém a stávající data, automatické ukládání, možnost importů a exportů do jiných formátů, jednoduché spouštění e-mailových příloh, rozhraní typu OLE umožňující přetahovat mezi různými aplikacemi data alespoň nějak inteligentně… Co když si do webového tabulkového procesoru budu chtít psát jednoduché vzorečky? A co tisk, tisk z webového prohlížeče a prokleté konce těchto snah? Atd., atd. Ono se sice s oblibou tvrdí, že drtivou většinu funkcí dnešních kancelářských programů nevyužijete, ale zkuste si někdy provést downgrade a pak se v nižší verzi programu obejít bez všech těch „zbytečných“ funkcí.

Tipy C

Docela by mě zajímalo, co Google v tomto ohledu nabídne. Přijde s nějakou zásadní technologickou inovací podobně jako v případě e-mailu, nebo se pokusí své řešení prosadit marketingovou silou? U e-mailu se Googlu podařilo alespoň mě osobně přesvědčit, že speciální klientské řešení není potřeba, ale kancelářský balík je přece jen někde jinde. Navíc zde Microsoft má vážnou konkurenci v podobě OpenOffice.org, takže ani motivace „co je jinde za peníze, vám nabízíme zdarma“ asi nebude příliš účinná. Tím nezpochybňuji výhody dat přístupných odkudkoliv (tedy virtuální disk), spíše potřebu speciálních webových aplikací. Drahý vývoj, očekávané problémy s funkčností, zájem uživatelů minimálně nejistý.

Prostě pochybuji, alespoň prozatím. V Googlu samozřejmě působí géniové, takže mohou překvapit. Ale jasné je i to, že prostě zkoušejí x různých věcí a nejspíš si ani sami nemyslí, že by většina z příslušných nápadů představovala díru do světa. Googlem koupený Writely podle mého názoru spadne právě do téhle kategorie…

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).