Hlavní navigace

RIP OS X, živé video na YouTube a nový dvoufaktor Googlu

26. 6. 2016
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Google
Ransomware v JavaScriptu, Sync jde pod Resilio, drahá reklama na Facebooku, opět smazaný Konvička, 500M na Instagramu. Co přinesl právě končící #tyden.

Zakladatel Alibaby: padělky mohou být lepší a levnější než pravé zboží. Logické, když si prostě necháte „originály“ vyrábět levně v Číně, tak proč by ta samá fabrika nemohla vyrábět padělky. Otázkou je, jak si to vlastně Jack Ma představuje a jak dlouho s tímhle přístupem udrží Alibabu. Byť se Ma dušuje, že oni jsou ti hodní, kdo proti padělkům bojují. Viz Alibaba founder: fake goods can be better than the real deal.

Nová rodina ransomwaru je celá psaná v JavaScriptu. Což je dost špatná zpráva, protože se tím zvyšuje možnost spuštění. Malware nese přezdívku RAA, tváří se jako dokument a šíří se coby příloha k e-mailu. Ve Windows ale potřebuje spustit pod WSH, v prohlížeči škodu způsobit nemůže. Viz The new RAA Ransomware is created entirely using Javascript.

Souboj CBS/Paramount vs. fanouškovská tvorba stále pokračuje. Připomenu, že stále jde o Axanar, fanouškovský film z prostředí Star Treku. A jakkoliv to chvíli vypadalo, že se CBS/Paramount chytí za nos, nabralo to opět podivné obrátky. Včetně toho, že dali dohromady „pravidla pro tvorbu fanouškovských filmů“. A asi se ani nebudete divit, když se dozvíte, že jsou taková, že žádné fanouškovské filmy prostě nebudou. Viz As CBS/Paramount Continue Lawsuit Over Fan Film, It Releases Ridiculous & Impossible ‚Fan Film Guidelines‘.

TELEgraficky

Vlasy Donalda Trumpa vs. žurnalistika ■ 19 věcí, které nikdy neříkejte grafikovi ■ FlatlandMichell Obama Snapchat ■ Postih v AdSense nemá vliv na SEO

WEBDESIGN, INTERNET

Manipuluje vyhledávání Googlu ve prospěch Hillary Clinton? Co se stane, když někdo napíše článek o tom, že někdo manipuluje vyhledávání? Překvapivě: zmanipuluje výsledky vyhledávání. Ale to není zdaleka všechno. Čtěte v Hlliary Clintons Search Results Manipulated by sourceFed, not Google.

Další, kdo má živé video, je… Tumblr. Zajímavé na tom je, že se Tumblr přidává k mánii poskytovat něco, o co je minimální zájem a navíc to bídně funguje. Ale mají na to originální řešení: integrovali YouTube, YouNow, Kanvas a UpClose. Což nezní vůbec jako špatný nápad, byť je otázka, jak tohle s tím vydrží. Jinak budete samozřejmě potřebovat odpovídající mobilní aplikace: YouNow (iOSAndroid), Kanvas (iOSAndroid), Upclose (iOSAndroid) a YouTube(Android, iOS prý brzy). Viz Live video on Tumblr a také viz návod.

Mírně absurdní slovní kopanou mezi Let's Encrypt a Comodo najdete v Defending Our Brand od Let's Encrypt a poté v diskuzi v Shame on you, Comodo! s poněkud hysterickou reakcí Comoda. Ale nenechte se zmást emocemi a počtem vykřičníků, některé z probíraných věcí jsou podstatné a zajímavé.

Co lidé nejvíce chtějí od virtuální reality? Možnost cestovat, navštěvovat koncerty a ocitnout se v něčem fantastickém. Ale ani pokračování žebříčku není až tak nezajímavé. Viz What Do UK Internet Users Want from Virtual Reality?

Upozornění na hacknuté weby zneužité pro (SEO) spam bude Google posílat také přes Google Analytics. Což není až tak nic nového, upozornění na weby šířící malware, hacknuté či zneužívané pro phishing posílá Google už zhruba rok. Viz More security notifications via Google Analytics.

SOFTWARE

BitTorrent se bude věnovat spotřebitelům, Sync je nově pod společností Resilio. Té bude šéfovat Eric Klinker, dřívější CEO BitTorrentu. BitTorrentu tak zůstane snaha o vytvoření globální mediální platformy pro obyčejné uživatele a Resilio bude mířit na firmy. Viz BitTorrent, Inc. Separates Out Sync Business to Focus on Media.

OS X už není, přivítejte macOS. A běda, jestli se vám to bude plést, protože pak na vás přijde Siri a vysvětlí vám to. Najdete ji také v macOS, což je možná dobrá zpráva. Kódové označení má Sierra, odemknout ji můžete pomocí iPhone či Apple Watch, sdílí schránku s iPhonem a soubory, které nepoužíváte, odloží do iCloudu (ne, to fakt není dobrá zpráva). Viz OS X is now officially macOS, and it has Siri.

Sony zaplatí miliony dolarů vlastníkům PS3 za to, že v roce 2010 aktualizace firmwaru odstranila možnost používat na PS3 Linux. Poškození dostanou 55 USD, pokud na PS3 používali Linux, nebo 9 USD, pokud si koupili PS3 zároveň s příslibem, že je možné používat další operační systém. Viz Lawsuit: Sony Agrees To Pay Playstation Owners Millions.

Oculus změnil názor a DRM kontrola je pryč. Po několika měsících souboje s odblokovávači, kteří dokázali hry od Oculusu pouštět v HTV Vive. Viz Oculus reverses course, dumps its VR headset-checking DRM a Oculus workaround to play on HTC Vive rendered inoperable by app update.

HARDWARE 

Apple nerozumí fotografiím, říká Apple doesn’t understand photography, ale ono se to netýká jenom Applu. Dnešní způsob práce s fotkami v našich telefonech i počítačích pořád vychází z desítky let starých principů a prakticky vůbec nebere v potaz, k čemu dnes vlastně fotoaparát a kameru v mobilu používáme.

Odstranit heslo u MacBooku? Stačí USB s jedním souborem. Ten si můžete online opatřit na poněkud černém trhu za 100 USD. Nebo si ho vytvořit sami. V Apple EFI firmware passwords and the SCBO myth je velmi zajímavé (a velmi dlouhé) čtení na toto téma.

MARKETING A KOMUNIKACE

Nejdražší inzerce je na Facebooku. A také tam inzerenti nejvíce inzerují. Průměrná CPM na Facebooku je 5,75 USD (a v mobilní aplikaci dokonce 7,29 USD), Instagram 4,44 USD. Ale prý je na Facebooku až devětkrát vyšší CTR (1% vs. 0,11 %). Ať žije srovnávání nesrovnatelného. A na ten LinkedIn v grafu se raději ani nedívejte, to je už zcela absurdní. Viz How Average Global CPMs Compare Across Social Networks.

Službě Medium se podařilo získat skoro 400 vydavatelů, kteří by měli přes Medium publikovat a dostávat za to peníze. Viz Nearly 400 Publishers Have Applied for Medium's Plan to Help Them Make Money a Medium is not a publishing tool.

Na Twitteru klesá zapojení, což znamená méně klikání, méně retweetů a méně Líbí. Píše to The Next Web ve Why we should all be very worried about Twitter a vzpomíná na dobu, kdy místo 1,67 milionů sledujících měli pár set tisíc a Twitter fungoval. Tedy, nutno dodat, on funguje stále, ale bude vám přivádět méně a méně návštěvníků a po zavedení striktně algoritmického určování, co kdo vidí a co ne, to bude ještě horší. Twitter bohužel dost nechápe, že sociální síť, kde nemáte dostatečnou aktivitu fanoušků, je odsouzena k zániku. Pro příklad se stačí podívat na Google+.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Podle šéfa CIA mají šifrování jenom v USA a v zahraničí nikoliv. Teď můžete začít přemýšlet nad tím, jestli John Brennan záměrně lže (před Kongresem), nebo je prostě jenom tak neinformovaný (sem si můžete dosadit třeba i bezmezně hloupý). Viz Non-US encryption is ‚theoretical,‘ claims CIA chief in backdoor debate.

Let'sEncrypt omylem poslali uživatelům e-mail s adresami dalších uživatelů. Ke každému mailu chybující software připojil až 7618 e-mailových adres. Proces odesílání se podařilo zastavit právě po odeslání výše uvedeného počtu mailů (z celkového počtu 383 tisíc) a jak už vás možná napadlo, každý odeslaný mail obsahoval e-mailové adresy všech předchozích adresátů (již odeslaných). Viz Email Address Disclosures, Preliminary Report, June 11 2016.

Služba GoToMyPC byla hacknuta. Unikla hesla a služba všem uživatelům resetuje přístupové údaje. Pokud ji budete chtít opět používat, tak je nutné získat nové heslo přes standardní mechanismus pro reset hesla a jako obvykle platí, že pokud chcete mít poněkud více bezpečí, tak potřebujete nejen silné unikátní heslo, ale hlavně dvoufaktorové ověření. Viz GoToMyPC Password Issues.

Google má nový dvoufaktor, bez čísel, jen se schválením přes mobil. Místo původního zadávání kódu z Google Authenticator aplikace prostě na mobilu schválíte přihlášení, které jste zahájili někde jinde. Říkají tomu Google Prompt (česky Výzva od Googlu) a můžete si to pořídit v Nastavení zabezpečení vašeho účtu. Nezapomeňte na zásadní nutnou podmínku, tedy zabezpečení přístupu ke svému telefonu.

Reuters uvádí, že Google a Facebook budou automaticky blokovat extrémistická videa. Jasně, to zase bude kupa omylem odstraněných videí. Jde totiž o stejnou technologii, jako tu, která je používána pro vyhledávání videí porušujících autorská práva. A je, samozřejmě, založená na tom, že je nutné takové video nejdříve poznat. Ale jednoho dne určitě konečně zvládnou AI, která prostě pozná, co ve videu je. Viz Exclusive: Google, Facebook quietly move toward automatic blocking of extremist videos.

Chyba v Chrome umožňuje ukládat videa chráněná DRM (Widevine EME/CDM). Viz A Bug in Chrome Makes It Easy to Pirate Movies:

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Why I Quit Twitter — and Left Behind 35,000 Followers vám ukáže velmi jasný důvod, proč opustit sociální sítě. Pokud se stanete terčem útoků, jedno jakých, sociální síť vám nepomůže. Buď vás zcela ignorují, nebo na jakékoliv stížnosti a upozornění na (běžně i nezákonné) aktivity jiných účtů budou stále dokola tvrdit, že nenašli nic závadného. Poučné čtení. I v tom, že jediný způsob, jak přimějete Twitter (Facebook, atd) k akci, je… pozornost medií.

Facebook konečně a opět zrušil Martinu Konvičkovi stránku a podle Facebook zrušil Konvičkovi další stránku. Cenzura, čílí se iniciativa se k tomu Konvička i Volfová samozřejmě vyjadřují jako k ukázce nesvobody a cenzury. Nikoliv, jen konečně Facebook dělá to, co měl dělat už několik let. Možná by si měli přečíst pravidla, zejména pak sekci Nenávistné slovní projevy, a uvědomit si, že produkují obsah, který přímo útočí na základě rasy, etnické příslušnosti, národnostního původu i náboženského vyznání. Je toho více než dost na to, aby Facebook smazal nejenom jejich stránky, ale i všechny účty s nimi spojené.

Instagram má 500 milionů měsíčních (MAU) a 300 milionů denních (DAU) uživatelů. Což je vcelku dobrá zpráva pro Instagram a hlavně Facebook a zároveň dost špatná zpráva pro Twitter. A špatná zpráva pro 500 milionů lidí, protože Instagram míří podobným směrem jako Facebook – k omezování dosahu a připlácení. Viz Instagram now has 500 million users.

Videa na Twitteru budou až do 140 sekund. Což mi připomíná, že jsem nikdy na Twitter nenahrál video a ani si nepamatuji, že bych tam kdy nějaké viděl. Videa prodlužuje i Vine (což je služba patřící Twitteru), kde přestává platit omezení na šest sekund – byť na první pohled se bude ukazovat pouze těch 6 sekund a pokračování bude až po kliknutí (takže se můžeme těšit na brzké oznámení o tom, jak mohutně roste na Vine engagement).

Twitter a Foursquare budou ukazovat tweety z určité lokace. Prozatím pouze v aplikaci pro iOS a bude to možné tak, že si kliknete na geolokační štítek v tweetech. Popravdě, bylo by fajn, kdyby Twitter konečně začal řešit reálné problémy, ale ono to je nakonec už celé stejně jedno. Filtrovaný a algoritmický tok tweetů pohřbil ty nejzásadnější věci, které z Twitteru dělaly Twitter. Viz Twitter Rolling Out Foursquare-Powered Locations to iOS Users.

MOBILNÍ APLIKACE

YouTube umožní Live Streaming ve své mobilní aplikaci. Dost podstatná novinka, která přichází bohužel dost pozdě – na to, že YouTube umí live streaming už léta. Jen ne v té „lidové“ podobě. Viz We’ll do it live—a new chapter in YouTube’s live stream.

Instagram doplňuje strojový překlad. Viz See Translations for Posts and Profiles, kde bohužel není ani slovo o tom, čím budou texty překládat. Ale jak už víme z Facebooku, který do toho zapojil Bing, můžeme se těšit hlavně na zoufalé výsledky. Za což si ale vlastně tak trochu můžeme sami, čeština je málo rozšířený jazyk.

STARTUPY A EKONOMIKA

Axel Springer kupuje eMarketer. Viz eMarketer to be acquired by Axel Springer, a jestli to je dobrá, či špatná zpráva, je otázka. eMarketer je každopádně jeden z užitečných zdrojů, takže nezbývá doufat, že se v tom nic nezmění.

Can Xiaomi Live Up to Its $45 Billion Hype? ve Fortune.com je výjimečně dlouhé čtení věnující se vlastně nejenom Xiaomi, je dobré si to vztáhnout na celý trh mobilních zařízení, ale i dalších technologických vychytávek.

INFOGRAFIKY

Jak porozumět třem důležitým statistikám týkajících se e-mail marketingu (infografika). Viz HOW TO INTERPRET THREE IMPORTANT EMAIL MARKETING STATISTICS #INFOGRAPHIC.

What’s Next for Social Video? (Infographic) se věnuje roli videa v sociálních médiích. Hlavně tomu, jak se firmy snaží využít video pro komunikaci k fanouškům, zákazníkům i potenciálním zákazníkům. Vyšlo jim například to, že 84 % profesionálních marketérů vytvořilo (či si nechalo vytvořit) video (za poslední 12 měsíců).

BRAND24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).