Hlavní navigace

Technologie jsou pro nás důležitější než peněženka

17. 5. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Agentura Reuters zveřejnila výsledky zajímavého výzkumu. Více než třetina oslovených by si jako jedinou věc na 24 hodin vybrala mobilní telefon. Oželela by například peněženku, klíče, notebook nebo hudební přehrávač.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Lze tedy tvrdit, že pro onu zmíněnou třetinu repondentů je mobilní telefon nejdůležitější věcí. Agentura Reuters zveřejnila tento údaj jakou součást výsledků výzkumu, který zrealizovala společnost IDC. Vyzpovídáno bylo celkem 2367 lidí, 38 % lidí by si na celý den jako jedinou věc nechalo mobilní telefon. Na druhém místě se umístila peněženka, kterou preferuje 30 % oslovených. Lidé prý začínají trpět „hyperkonekti­vitou“, nedokáží si přestavit, že by zůstali bez technologického spojení se světem. Nejedná se jenom o telefon, ale i o počítač, respektive nejvyužívanější činnosti, jako je e-mailování a kontakty v sociálních sítích.

„Hyperkonektivních“ lidí je prý asi 16 %, jde o ty, kteří používají nejméně 7 zařízení pro práci a zábavu a 9 různých komunikačních aplikací a platforem (například messengery, textové zprávy, webové konference a podobně). Výzkumníci zjistili, že nejvíce lidí postižených touto „chorobou“ je v Číně, z osmnácti zkoumaných národností jsou na to nejlépe občané Kanady a Spojených arabských emirátů.

BRAND24

Během pěti let se podle odhadů počet „hyperkonektivních“ uživatelů technologií zvýší ze současných šestnácti procent na čtyřicet procent. Jednou z příčin bude přibývající počet zařízení běžně připojených k Internetu a k nejrůznějším sítím. „Středně postižených technologiemi“ (se stoupající tendencí) je prý 36 %, tito uživatelé používají nejméně 4 zařízení a 6 aplikací. Právě z těchto lidí se velký počet během příštích let posune ke „hyperkonektivitě“.

Tento vývoj je nevyhnutelný, technologie nelze zastavit. Je to samozřejmě dobře, ovšem otázkou zůstává, zda je dobře, když je pro nás nejdůležitější věcí mobilní telefon. To se bez něho na jeden jediný den neobejdeme? Dále se v žebříčku nepostradatelných věcí umístila peněženka, klíče, notebook a hudební přehrávač. Převládají tedy technická zařízení, peněženka a klíče jsou věcí absolutní nutnosti. Kde jsou věci běžné spotřeby? Nevím přesně, jak byly postaveny otázky průzkumu, zda se výzkumnící neptali jenom na věci jako takové. Ale stejně, kde je lahev vody nebo krajíc chleba? Technologie nejsou až zase tak důležité, to je třeba si uvědomit. K čemu mobilní telefon, když je hlad?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).