Hlavní navigace

Týdenní revize: problémy datových schránek a účtování mobilního Internetu v podání O2

12. 7. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
O datovou schránku si za první týden požádalo 2500 zájemců, systém měl ale hned v prvních dnech provozu problémy. Internet zvládl nápor fanoušků popového krále. O2 mění od srpna způsob účtování mobilního připojení. Nově zákazníci zaplatí za desetiminutové intervaly a nikoli jako doposud za objem přenesených dat. Odstartoval letní seriál o autorském právu. Dial Telecom prý usiluje o vstup do Českých Radiokomunikací.
More Beta - webovinky

Ve dvacátém díle Webovinek jsme se věnovali především nástrojům a aplikacím pro webmastery. Představili jsme například českou službu mYx, která po vložení javascriptového kódu monitoruje klikání na odkazy klientských stránek a přetváří je v heat mapy. Tuto vizuální funkci nabízí i třeba Google Analytics, mYx však slibuje větší kontrolu nad výstupy a přesnější výsledky. Přiblížili jsme službu, která umožňuje vkládat na internetové stránky obsah dokumentů nebo nadějný mashup postavený na populárním Twitteru. TweetBoard umožňuje autorům blogů nebo zpravodajských webů vytvořit diskusi sestavenou z tweetů relativních k danému článku.
Lubomír Hauerland: Webovinky 20: vychytávky pro webmastery na všední den i pro svátek

Datové schránky

Za první týden si podle údajů České pošty o zřízení datové schránky 2500 zájemců a to i přesto, že po spuštění nového systému nastaly komplikace. Nejprve měla třídenní výpadek certifikační autorita Postsignum, od které systém datových schránek získává certifikáty a nezbytná časová razítka, poté následovala plánovaná dvoudenní odstávka celého systému. Ta se opakuje i tento víkend. Právě plánované odstávky ukázaly na možnou slabinu datových schránek. Ukazuje se totiž, že uživatelé budou v budoucnu muset pravděpodobně kontrolovat web informačního systému datových schránek (ISDS), na kterém jsou zveřejňovány plánované odstávky. Desetidenní fikce doručení totiž pravděpodobně poběží i v případě, že se do datové schránky díky plánované odstávce nedostanete.
Jiří Peterka: Stalo se: datové schránky mají první problémy
Jiří Macich: O datovou schránku si za první týden požádalo 2500 zájemců

Petr Steigler
Tip: zajímavé informace k datovým schránkám a jejich technickému řešení přinesl také online rozhovor čtenářů serveru Podnikatel.cz se šéfem sekce eGovernment České pošty Petrem Stieglerem. K dispozici je nyní záznam celého chatu.


Kniha, zdroj: sxc.hu

e-Learningové kurzy se těší stále větší oblibě. Pro poskytovatele vzdělání je jedním z velkých pozitiv cena. Je nutné investovat především do úvodní vybavenosti kurzu a tvorby materiálů. Pak může být vše řešeno zcela automaticky, případně za pomoci tutora, který ale nepředstavuje žádné dramatické zvýšení ceny vzdělávacích produktů. Pro studenta je zřejmou výhodnou možnost vlastního rozvržení práce, větší prostor pro procvičování či interaktivní metody výuky, které ji mohou činit zajímavější. Průkopníkem v oblasti masového a zdarma dostupného e-Learningového vzdělávání u nás je zřejmě Seznam.cz. Jaká jsou úskalí e-Learningu?
Michal Černý: e-Learning vás naučí třeba anglicky a zdarma

Michael Jackson

Pohřeb krále popu Michaela Jacksona odsunul ostatní zprávy v médiích na druhou kolej. Už dopředu se očekávalo, že obrovský zájem o přímý přenos by mohl na internetových zpravodajských serverech způsobit problémy. Vždyť den po zveřejnění zprávy o zpěvákově úmrtí nezvládl nápor fanoušků, kteří chtěli dát průchod svým emocím, mikroblogovací systém Twitter. Internet nakonec pohřeb popového krále ustál, možná i kvůli tomu, že práva na přímý přenos byla zdarma a ten se tudíž objevil na mnoha zpravodajských serverech, včetně těch českých. CNN vsadilo na spojení s Facebookem, MSNBC zase propojilo videopřenos s výběrem z Twitteru.
Patrick Zandl: Smrt Michaela Jacksona nakonec Internet neskolila
Patrick Zandl: Pohřeb Michaela Jacksona Internet nepoložil

Vitalia logo
Tip: Celodenní práce u počítače lidskému tělu škodí, což je známý fakt. Existují poučky, jak správně sedět. Ale schválně, jak dlouho vydržíte sedět rovně a nehrbit se? Zdravotním problémům můžete předcházet jednoduchým pravidelným cvičením přímo v kanceláři. Poradíme vám, jak na to.

Google chce svůj prohlížeč Chrome doplnit o samostatný operační systém určený hlavně pro netbooky a nazvaný Google Chrome OS. Půjde o open-source systém založený na Linuxovém kernelu a fungující na procesorech x86 a ARM s vlastní okenní nadstavbou. Na projektu spolupracují také výrobci notebooků například Hewlett-Packard, Toshiba, Acer, Asus nebo Lenovo. Je ale trh na podobný produkt připravený?
Patrick Zandl: Google Chrome OS
Vojtěch Bednář: Chromý OS? Google Chrome OS
Jiří Macich: Na projektu Chrome OS spolupracují i HP, Acer, Asus, Lenovo nebo Toshiba

Mobilní reklama

O tom, že se rozšířená realita v prvé řadě stane doménou marketingových mágů, není už dnes pochyb. Na setkání Digital Natives pršely příklady využití augmentované reality, widgetů i mobilního marketingu a stojí za to se na tyto nejnovější trendy podívat.
Martin Malý: Rozšířená realita a mobilní marketing: jak na něj

O2

Telefónica O2 mění od poloviny prázdnin způsob účtování svého mobilního Internetu. Zákazníkům, kteří nevyužívají žádný datový paušál, bude napříště účtovat připojení podle času, nikoli na základě objemu přenesených dat, jako doposud. Každých započatých deset minut tak zákazníka přijde na 20 korun. Podle reakcí na Lupě i na některých diskusních fórech se nový způsob klientům příliš nezamlouvá. Nevýhodný bude například v místech se slabším signálem nebo pro zákazníky, kteří doposud bez paušálu využívali datově méně náročné služby jako instant-messaging nebo notifikace e-mailů. Nový systém může zafungovat jako pořádná past a zákazníkovi udělat notnou díru do jeho peněženky ještě dříve, než si toho všimne. Stačí na to třeba jen pustit poštovního klienta, který bude pravidelně (třeba právě 1× za 10 minut) kontrolovat nové zprávy na serveru. Či občas jen zavadit o nějaké tlačítko na mobilu, které spustí nějakou „datovou“ službu.
Jiří Macich: Mobilní připojení u O2: nově účtování podle doby připojení
Jiří Peterka: Mobilní Internet u O2: intervaly místo kilobajtů 

Hospodářské noviny přinesly informaci o tom, že Dial Telecom chce koupit blíže neupřesněný podíl v Českých Radiokomunikacích. HN se odvolávají na dva údajně dobře informované a na sobě nezávislé zdroje.
Jiří Macich: Námluvy Dial Telecomu s Českými Radiokomunikacemi?

BRAND24

Vatikán a papež

Vatikánský rozhlas, který je všeobecně vnímán jako jedno z nejkonzerva­tivnějších médií, začne v nejbližší době vysílat reklamu. Téměř rok už ale provozuje vlastní YouTube kanál. Církev proslulá svojí konzervativností tak dává další trhlinu představám o své nepřizpůsobivosti modernímu světu. Církev také vytvořila aplikaci Pope2you na Facebooku, která umožňuje zasílat a sdílet virtuální pohlednice. Zkrátka nepřijdou ani majitelé iPodu či iPhonu.
Michal Černý: Katolická církev na Internetu

Zdroj: sxc.hu

Autorské právo je pro Internet těžko stravitelná pilulka. Pochopit jej a zamyslet se nad jeho budoucností bude úkolem letního seriálu, který jsme pro vás na Lupě připravili. V prvním díle se zaměříme na přehled stávajícího stavu a autorskoprávních organizací.
Jan Pňakovič: Autorské právo I. – stávající stav a autorskoprávní organizace

Sledovali jste poslední rozloučení s Michaelem Jacksonem?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).