Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Windows nejsou Linux, a je to správně od svatas - S názory v článku souhlasím. Já se sobně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 5. 2007 8:34

    svatas (neregistrovaný)
    S názory v článku souhlasím. Já se sobně snažím jít cestou rádce, ne evangelisty. Mám na to takový trik, který veskrze zabírá. Většina lidí si koupí PC/NTB s již předinstalovanými Windows, takže za ně v podstatě už zaplatili.

    A pak už přicházím na řadu já a doinstalovávám svobodný software nebo freeware. Většinou to znamená OpenOffice.org, Mozilla Thunderbird + Firefox, FreeCommander, GIMP, Inkscape, IrfanView, Cheez nebo jiný fotokatalog atd.
    Obvykle jsou uživatelé velmi spokojeni. Stále častěji a více se setkávám s tím, že je lidem v podstatě jedno, jaký nástroj používají, oni chtějí jen provádět nějaké úkony. pod úkony rozumějí: psát email, surfovat po internetu, psát dopis nebo zmenšit fotku z digitálu do maliu.
    Obvykle se dříve či později objeví dotaz typu "A Word a Excel s Outlookem tam je?" Uživatelé už to berou jako samozřejmou součást systému, obvykle je vyděsí, když zmíním cenu a nutnost zakoupení samostatně. Ale dokážou si zvyknout i na "něco jiného", i když to v podstatě vypadá skoro stejně.

    Počítačů mám doma několik a pracuje na nich Windows XP (zakoupeo s nimo). Pak se mi dostal do ruky starší notebook s Windows 98 a teď je tam Linux. A poslední dobou pracuju na notebooku stále častěji a ten rozdíl mezi XP a Linuxem se mi jaksi stírá. Spoustu aplikací z XP mám i v Linuxu, včetně importovaných dat (maily, fotky atd.)

    Důležité tedy je, splnit očekávání uživatele. Povedlo se mi dokonce dostat se i do fáze, kdy má sestra po nákupu nového notebooku s Windows Vista prohlásila, že s nimi nemá problém, ale že by ráda vyzkoušela Linux a udělala si jasný obrázek o tom, co to vlastně ten Linux je. A to jenom z toho důvodu že ví, že s ním doma pracuju a když spolu komunikujeme, že nemáme žádný problém (Skype, mail atd.) Takže to tak nefunkční a špatné být asi nemůže...
  • 31. 5. 2007 1:43

    Fido (neregistrovaný)
    Ono data netreba nikam prevadet. Staci si v konfiguraci thunderbirdu zvolit, kde data budou, idealne nejaky oddil s Fat 32. Ve windows lze pak tento oddil pripojit s urcitym pismenem a v linuxu proste primountovat. Data pak mohou byt spolecna a je lhostejno zda pracujete v linuxu nebo windows.
    Fat 32 doporucuji proto, ze nemusi byt uplne bezpecne zapisovat v linuxu na ntfs oddil. Tento fs zvladnou oba systemy bez problemu.
  • 1. 6. 2007 11:02

    J (neregistrovaný)
    Osobne to pouzivam opacnem mam maly oddil ntfs s win, ze ktereho umi tux bez problemu cist + ve win ext2/3 driver, ktery umi cist i zapisovat. Samozrejme to obousmerne kasle na nejaka opravneni.
  • 30. 5. 2007 9:12

    The_ERROR
    Souhlasim... jenom me zaujala tahle veticka: "Spoustu aplikací z XP mám i v Linuxu, včetně importovaných dat (maily, fotky atd.)" Zrovna nedavno jsem dumal nad tim jak portovat nastaveni a maily z Thunderbirdu, ale nikde jsem nenasel jake konkretni data je potreba prekopirovat a kam. Je to port z WinXP na Ubuntu. Nevite nekdo? Omlouvam se predem za OT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).