Hlavní navigace

YouTube opouští Flash v dalších dvou předních webových prohlížečích

19. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přehrávač videí na bázi HTML 5 je nyní automaticky upřednostňován v prohlížečích Google Chrome a Internet Explorer. Na podzim se k nim přidá Mozilla Firefox. Flash začíná hrát druhé housle.

YouTube bez větší mediální pozornosti opouští přehrávač videa založený na proprietární technologii Flash, která vyžaduje svůj plug-in ve webovém prohlížeči. Google na YouTube řadu let experimentoval s novým přehrávačem využívajícím čistě webové technologie v čele s HTML 5. Ten teď přechází do ostrého provozu.

Rozšiřuje se seznam webových prohlížečů, kde je automaticky přehrávač na bázi HTML 5 upřednostňován před přehrávačem využívajícím technologii Flash. Uživatelé si tak ve vybraných prohlížečích již nemohou zvolit, kterému z nich dají přednost. Drtivá většina videí již nový čistě webový přehrávač podporuje.

Již dříve jsme vás informovali, že přehrávač na bázi HTML 5 je nastaven jako výchozí v prohlížeči Google Chrome. K němu se přidal Internet Explorer 11 z Windows 8.1. Nikoliv však Internet Explorer 11 pro Windows 7. Zřejmě proto, že ve Windows 7 chybí podpora rozpracovaného webového standardu Media Source Extensions.

V prohlížeči Internet Explorer 11 nyní YouTube nespoléhá na Flash, ale již na HTML 5. Platí to však jen pro Windows 8.1.

Dalším na řadě by měl být Mozilla Firefox 33. Alespoň v jeho pre-alpha verzi je nově na YouTube automaticky upřednostňován přehrávač založený na webových technologiích. Pokud vývoj prohlížeče půjde podle tradičních plánů, tak Mozilla Firefox 33 vyjde na konci října letošního roku, kdy bude uvedena jeho ostrá verze.

Google musí streamovat video v různých formátech

Google na YouTube přece jen přechází na HTML 5, i když pro různé prohlížeče musí dodávat video v různých formátech. Důvodem je nadále fragmentovaná podpora kodeků v prohlížečích. Přehrávač na bázi HTML 5 pro Internet Explorer 11 přehrává videa využívající kodek H.264. Microsoft totiž ignoruje otevřené alternativy.

Naopak Mozilla dlouhodobě prosazuje právě licenčně nezatížené alternativy, nicméně kompromisně nakonec její prohlížeč Firefox přece jen podporuje H.264. Hladce však jen pod Windows Vista a novějšími, kde spoléhá na systémový kodek. Pod jinými systémy je situace kvůli kolizi licencí komplikovanější.

V současné pre-alpha verzi prohlížeče Mozilla Firefox 33 již také YouTube spoléhá na HTML 5 místo na Flash.

Google tedy pro Firefox poskytuje videa využívající otevřený kodek VP8 z projektu WebM. Za projektem WebM stojí právě Google, který chce konkurovat současnému H.264 i nástupnickému H.265. WebM kombinuje kodeky VP8 pro video a OGG Vorbis pro audio s kontejnerem Matroska. Nástupcem VP8 je nový VP9.

Webové video bude čelit další fragmentaci podpory

Situace se rozhodně nebude zjednodušovat. Schyluje se k souboji tzv. next-gen kodeků H.265 a VP9. Zatímco H.265 z tvůrců prohlížečů prosazují Microsoft a Apple, konkurenční VP9 tlačí Google coby svůj produkt. Podporuje jej také Mozilla, která by však ráda do hry vstoupila i s vlastním otevřeným next-gen kodekem Daala.

UX DAy - tip 2

Aby toho nebylo málo, tak další komplikací je DRM v HTML 5 zohledňující požadavky zábavního průmyslu a potřeby internetových videopůjčoven. Na relevantním dokončovaném webovém standardu Media Source Extensions (MSE) sice panuje všeobecná shoda, ale prohlížeče budou používat různé dešifrovací moduly.

Vlastní modul nasazují Internet Explorer a Google Chrome. Mozilla nemůže modul do svého prohlížeče zabudovat, protože nelze otevřít jeho zdrojový kód. Uživatelům Firefoxu tak dešifrovací modul bude jako volitelný doplněk zajišťovat Adobe. V neposlední řadě vlastní modul v prohlížeči Safari nasazuje Apple.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).