Hlavní navigace

Google na YouTube testuje přehrávač založený na HTML 5

22. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Google se netají tím, že v HTML 5 vidí možnou budoucnost multimediálního obsahu na webu. Už v loňském roce naznačil, že Flash na jeho videoportálu YouTube nemusí být dogmatem. Tehdy šlo ale jen o malou ochutnávku a dlouho zůstávalo jenom u ní. Nyní ale Google uživatelům videoportálu YouTube předkládá experimentální verzi přehrávače videí, který je založen právě na HTML 5 a lze jej již použít jako alternativu ke klasickému přehrávači. Stačí jej aktivovat. Standardní přehrávač využívá technologii…

Google se netají tím, že v HTML 5 vidí možnou budoucnost multimediálního obsahu na webu. Už v loňském roce naznačil, že Flash na jeho videoportálu YouTube nemusí být dogmatem. Tehdy šlo ale jen o malou ochutnávku a dlouho zůstávalo jenom u ní. Nyní ale Google uživatelům videoportálu YouTube předkládá experimentální verzi přehrávače videí, který je založen právě na HTML 5 a lze jej již použít jako alternativu ke klasickému přehrávači. Stačí jej aktivovat. Standardní přehrávač využívá technologii Adobe Flash, která má řadu kritiků poukazujících třeba na ožehavou otázku bezpečnosti a spolehlivosti potřebného plug-inu v prohlížeči nebo na podle některých zbytečně vysoké hardwarové nároky.

HTML 5 (a především jím zaváděný tag video) se proto chápe jako velmi vážná konkurence právě pro Flash od Adobe. Experimentální přehrávač má však zatím několik omezení. Neporadí si v tuto chvíli s reklamou (což ale uživatelům zřejmě vadit nebude) a nepodporuje titulky a anotace. Vyžaduje navíc prohlížeč Google Chrome nebo Apple Safari. Google totiž zvolil video ve formátu H.264, se kterým si Mozilla Firefox neporadí (ten používá otevřené kodeky OGG Theora). Právě podpora ze strany prohlížečů a kompatibilita napříč prohlížeči jsou udávány jako dvě největší podmínky pro úspěch multimediálních značek z HTML 5. (Google Operating System)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).