Hlavní navigace

Mozilla akceptuje DRM v HTML 5

17. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Mozilla sice nadále z principu nesouhlasí s rozšiřováním HTML 5 o DRM, ale její prohlížeč Firefox jej bude z pragmatických důvodů podporovat alespoň nepřímo. Technologii dodá Adobe.

Mozilla oznámila, že její webový prohlížeč Firefox bude alespoň nepřímo podporovat DRM v HTML 5, přestože s ním Mozilla nadále z principu nesouhlasí. Možnost lepší autorsko-právní ochrany videa přehrávaného pomocí HTML 5 je podmínkou, aby proprietární Flash či Silverlight mohla opustit většina služeb zpřístupňující videa za poplatek.

Jako DRM pro HTML 5 je připravován standard Encrypted Media Extensions pod hlavičkou W3C. Spolupracují na něm Google a Microsoft spolu s video-on-demand službou Netflix. Aktuální Google Chrome již předmětný standard předběžně podporuje. Internet Explorer od Microsoftu by jej měl nativně podporovat v jedné z nejbližších verzí.

BRAND24

Firefox bude Encrypted Media Extensions podporovat nepřímo, jelikož potřebnou komponentu Content Decryption Module (CDM) nelze šířit jako open source. Jakmile Firefox detekuje chráněné video, nabídne její dodatečné stažení a nainstalování od třetí strany. Content Decryption Module (CDM) pro Firefox bude dodávat Adobe.

Modul poběží odděleně od prohlížeče v sandboxu, aby prý bylo zajištěno soukromí uživatelů Firefoxu. Mozilla se tak rozhodla, že DRM v HTML 5 nebude bojkotovat. Nechce totiž, aby jí uživatelé pro přehrávání videa z populárních služeb jako je třeba právě Netflix utíkali ke konkurenčním prohlížečům.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).