Hlavní navigace

Zabiják produktivity? Notebook...

28. 1. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Příběh Ethana Waldmana je více než výmluvný – rozbil se mu notebook a posléze zjistil, že bez něj too zvládne víc. A to přesto, že se zabývá online byznysem. Jak je to možné?
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Zkušenosti ETHANA WALDMANA stojí za přečtení, a ještě lepší je se nad jeho příběhem pořádně zamyslet. Rozbil se mu počítač a musel ho zanést do opravny. Tam mu řekli, že si počká týden. Přišel domů a zjistil, že si nepamatuje, kdy předtím byl bez počítače. A nastala panika. Zároveň ale zjistil, že ho neustálé používání počítače stresuje, pořád musí něco číst nebo vyřizovat. Uvědomil si, že tento stres najednou odpadl a že se cítí lépe.

Velkým žroutem času je Internet. Ethan tvrdí, že Internet je černá díra na čas. Bez počítače není Internet (ještě že Nathana nenapadlo připojit se z jiného zařízení, že?) a tím pádem mizí obrovské časové ztráty způsobené vysedáváním a bezcílným prohlížením Internetu. Ethan zjistil, že získal čas na spoustu věcí, které předtím zanedbával – uklidil si kuchyni, složil oblečení a přečetl si knihu, na kterou se dlouho chystal. To, že by se přece jen mohl připojit z jiného zařízení Ethana nakonec přece jen napadlo a vytáhl iPad. Udělal na něm co nutně potřeboval a odložil ho. Žádný čas online zbytečně a navíc.

Když se mu z opravy vrátil notebook, rozhodl se, že bude ve své reorganizaci času pokračovat a stanovil si několik pravidel. Jedním z těch zajímavějších pravidel bylo rozhodnutí vždy po používání notebooku ho uklidit. Nenechal ho povalovat na stole ve sleep režimu, takto je totiž snadno dostupný a láká. Toto rozhodnutí uklízet notebook samozřejmě s sebou přineslo o trochu náročnější skok do online světa a Ethan vždy zvažoval, zda to, co chce udělat na notebooku, stojí za ten čas trávený při vyndavání notebooku z brašny a jeho startování. Taková maličkost a jak dokáže zvýšit produktivitu, říkáte si asi.

BRAND24

Pokud bych měl zhodnotit svoje zkušenosti s uklízením notebooku (dělát to od té doby, co máme dceru a málo místa kvůli hračkám), jsem na tom podobně. Člověk si vždycky rozmyslí, zda stojí za to chodit do skříně, hledat akumulátor a notebook startovat. To udělám, jenom když ví, že budu opravdu něco dělat. Když se chci podívat na e-maily nebo na Internet, vyndaval jsem dřív mobil, dnes tablet. Abych pravdu řekl, tak v online světě se nepohybuji méně. Tablet nebo mobil v mnohém nahradí notebook nebo stolní počítač (bez kterého válčím už 6 let). Tím pádem titul zabijáka prodiktivity přebírá tablet, na kterém trávím nejvíce času online. Abych pravdu řekl, tak většina času s tabletem příliš produktivního není. Kromě e-mailů a čtení článků, které přečíst potřebuji, většinu času zabere surfování po obsahu víceméně zábavném nebo sociální sítě. I Facebook nebo Twitter jsou pro mě důležitými zdroji informací, přesto jejich používání nepovažuji za vrchol produktivity.

Dovolím si Ethana trochu doplnit. Nazvat zabijákem produktivity notebook je (alespoň v mém případě) k notebooku nespravedlivé. Já za zabijáky své produktivity považuji hlavně telefon a tablet, notebook už je opravdu jednoznačně pracovním nástrojem. Zabijákem komplexně je Internet, respektive obsah týkající se koníčků a zábavy vůbec.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).