Stačilo si přečíst původní článek.
Princip fungování je velice jednoduchý – v restauracích, které Qerko podporují, jsou na stolech nalepeny QR kódy. Ty lze načíst prostřednictvím mobilní aplikace (Android a iOS), zobrazit si seznam objednaných položek, okamžitě zaplatit, zadat spropitné a odejít. Platba se strhne z platební karty zadané v účtu, účtenka automaticky dorazí na e-mail (nebo ji lze získat od obsluhy papírově), a především lze útratu rozdělit mezi více lidí. Každý jednoduše zaplatí za sebe.
Já vím, jak to bude fungovat, jen v tom nevidím žádnou výhodu proti klasické platbě kartou. Ano, nebudu muset čekat na číšníka, až mi přinese účet, takže ušetřím dvě tři minuty času. Ale obsluha nebude mít přehled, kdo už platil a kdo ne. Takže skupinka lidí se zvedne od stolu, cestou ke dveřím se potká s číšníkem, řeknou že zaplatili přes aplikaci, a než si to obsluha ověří v systému, jsou dávno pryč.
Myslím, že je tam podstatné to, že si to můžou hosté sami rozúčtovat.
Pokud se skupinka lidí zvedne od stolu a nepotká se s číšníkem, může odejít bez placení i dnes. Ale neděje se to asi nijak často. Navíc tohle se může používat jenom tam, kde je elektronický objednávkový systém, takže číšníkovi prostě v okamžiku zaplacení vyskočí notifikace, že stůl X zaplatil.
A teď si představ, že existují restaurace, kde ti přinesou účtenku v malých deskách a můžeš tam dam dát hotovost včetně spropitného a necháš to při odchodu na stole a z restaurace jsi pryč, než se číšník podívá, kolik jsi zaplatil.
A v řadě zemí Evropy včetně Česka můžeš natankovat auto před placením.
Je to k nevíře, ale existují místa, kde funguje morálka a lidé platí. Asi existují podniky s potenciálně problematickou klientelou, kde se to nehodí, ale jinde to bude vítaná možnost.
Je spatny, ze te napadne jak to zneuzit. Bude jeste dlouho trvat, nez se dostaneme na uroven lidi, co je ani nenapadne neco ukrast.
Pamatuju si na prvni vylet na zapad. Jeli jsme kolem pole s jahodama. Byl tam stul, vaha, pokladnicka a cedule s cenou za kilo. A nikde nikdo. Taky me hned napadlo, ze byt to u nas, za par hodin ukradnou snad i ten stul...
Je to tricet let a premyslim, jestli by uz ted i u nas bylo neco takoveho mozne.
13. 5. 2021, 22:47 editováno autorem komentáře
No já jsem z hospody bez placení nikdy neodešel (teda vlastně jednou, to mi bylo asi 15, byli jsme na čundru a neměli na pivo) Ale párkrát už jsem zažil, jak někdo odcházel a číšníci se dohadovali "Karle, sedmička platila? - Mně ne, zeptej se Vaška..." a než se dohodli tak bylo pozdě je honit. Malej českej člověk je holt takovej :-( A tohle to těm neplatičům usnadní...
Používání Qerka je dobrovolné, nikdo nenutí hospodu, aby to používala. Navíc o tom, že ten stůl zaplatil, se číšník dozví rychleji, než od Vaška. Z té vaší historky navíc vůbec není jasné, zda ti odcházející nezaplatili, nebo jestli v tom číšníci jenom měli zmatek. A jak jsem psal, používání Qerka vyžaduje elektronický objednávkový systém, ze kterého se číšníci dozvědí o zaplacení i když to odbavil někdo jiný. Takže myslím, že hledáte problém, kde není.
Postávání ve frontě před pokladnou??? Panebože kam to chodíte na jídlo? To bude nějaká závodní jídelna, ne? Tam to stejně nezavedou...
V normální restauraci přijde vrchní ke stolu s účtem pro každého a za dvě minuty máme zaplaceno.
Kasa kde vidí kdo má zaplaceno bývá většinou dost zastrčená vzadu, takže se obsluha bude muset dojít podívat, zda ti odcházející platili a to podle mě zvyšuje riziko že někdo odejde bez zaplacení. Ale možná se pletu.
Druhá věc je, že provoz toho systému bude něco stát, takže restaurace bude dávat procenta nejen bance (resp. vystaviteli karty) ale ještě provozovateli tohoto systému.
A poslední - nejsem proti automatizaci, ale ne v hospodě. Restaurace, kde si objednám přes tablet, jídlo mi přiveze robot a zaplatím přes QR kód mě fakt neláká. To už rovnou mohu jít do McDonald's :-(
Když je těch aplikací hafo, vyjmenujete alespoň 3, které se používají v českých hospodách? A jak přesně ta vaše platba kartou vyřeší to, že je u stolu skupina 4 lidí, každý chce zaplatit svou část a chtějí to udělat sami a nečekat, až na ně přijde řada u číšníka, který takhle rozděluje platby u jiných stolů?