Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku 100 hodin za 500 korun od Ota Sanek - Posledni veta clanku me docela zvedla ze zidle...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 6. 2003 9:56

    Ota Sanek (neregistrovaný)
    Posledni veta clanku me docela zvedla ze zidle ... pausalni internet na trech ustrednach? Doted se mluvilo o tom,ze pausalni internet neni technickou zalezitosti, ale jen zmena zpusobu uctovani? PROC TEDY JEN TRI USTREDNY? ... Tyto tri ustredny budou opet Praha, Praha a Praha .. v lepsim pripade Praha, Brno a Ostrava, kde je i tak plno jinym moznosti pripojeni.
  • 27. 6. 2003 10:24

    Sova Miloslav (neregistrovaný)
    Ty 3 ustředny - byl myšlen pouze zkušební provoz.Přesněji řečeno od 1.10.2003 by se na jedné ústředně městkého,příměstkého a venkovského typu testoval model FRIACO a po 3 měsících až by se vychytaly všechny chyby a zmonitorovalo chování uživatelů by se samozřejmě tento model plynule rozšířil na území celého státu. A o tom je tento článek - uživatelé mají jasně naznačit co si přejí - jestli vrabce v hrsti (u kterého ještě není jisté jestli je dlouhodobě udržitelný) nebo si počkat na pomyslného holuba na střeše (u kterého je naděje,že by umožňoval rovné podmínky pro všechny a ještě mnohem příznívější cenu pro koncového uživatele)
  • 27. 6. 2003 10:48

    Jakub Moc (neregistrovaný)
    No pane Sovo, jestli by se melo jednat o jakysi "pilotni" projekt, pak po zkusenostech s "pilotnim" projektem ADSL a jeho vysledky snad radeji nebrat... :-/ On by se ten "zkusebni" provoz mohl protahnout taky na par let a myslim, ze nejake zkouseni v tomto pripade opravdu neni na miste, dialup je tak stara technologie, ze snad je jiz dostatecne odzkousena a navic se CTc chlubil, jak ma moderni ustredny a bezvadnou sit, tak proc ma neco zkouset?

    Tohle vypada jenom jako dalsi klicka CTc jak z lidi udelat blbce... :-( Krom toho z tech mozna 2 haleru za minutu ISP skutecne asi nevyzijou...
  • 27. 6. 2003 11:01

    Ota Sanek (neregistrovaný)
    No presne tak ... je to prece jen zmena uctovani ... tak co chteji testovat? To budou testovat jak budou lide reagovat na jine cislo na fakture?

    Po technicke strance se nezmeni nic na ustrednach ani na strane uzivatele ... pane Sovo, vazim si Vas, ale zda se mi, ze jste argumentaci telecomu zbastil i s navijakem. Telecomu jde o to tenhle model zdrzet, tak jako ostatni sluzby ... je to smutne, ale cim drive bude pausal na modemu ci adsl za normalni ceny, tim mene telecom vydela a to si uvedomuje nejen vedeni telecomu ale i vlada.

    Kdyz pan ministr Mlynar sliboval pausal do konce roku, tak tim asi nemyslel testovaci provoz ze?
  • 27. 6. 2003 12:23

    Sova Miloslav (neregistrovaný)
    Je vidět, že jsme přece jen udělali chybu a nedostatečně informovali o možných rizikách.Sice se jedná pouze o změnu v účtování,ale vzhledem k tomu, že by FRIACO byla na našem trhu zcela nová věc - mohlo by dojít (v opravdu katastrofickému scénáři) k zahlcení linek. Podrobně jsme to už popisovali v některých článcích.Takže ve zkratce - stojany RSU ( pro zjednodušení,jakási první ústředna na cestě od zákazníka do sítě) mají určitou kapacitu.Nikde na světě není síť dimenzovaná tak, aby mohlo například všech 960 zákazníků na jedné ústředně zvednout telefon a současně libovolně dlouho klábosit.Každý operátor má proto vypočítanou průměrnou délku hovoru jednoho účastníka a nadimenzovanou ústřednu (v našem případě RSU stojan) tak, aby zvládala běžný provoz,případně aby zde byla nějaká rezerva.Snažím se mluvit opravdu zjednodušeně, tak prosím aby mě nikdo nechytal za slovo:-)Takže do RSU stojanu vede například 960 drátů (jsou stojany i s menší kapacitou)ale dál do sítě pokračuje pouze 60 drátů (nebo kanálů). Když by tedy většinu těchto kanálů blokovali trvale připojený uživatelé Internetu - mohlo by za určitých okolností dojít k tomu extrému, že by jste se nedovolal třeba k hasičům nebo na záchranku (což by se nikomu z nás asi nelíbilo)

    Proto je testovací provoz nutný!! Není to výmysl ČTc, ale požadujeme ho především my - aby jsme dokázali, že ne každý uživatel bude chtít okamžitě přejít na paušál a že ne každý uživatel bude viset na netu od rána do večera. Pokud se mýlíme a většina lidí ponechá počítač připojen k Internetu i když odjede do práce nebo na dovolenou - bude třeba vymyslet mechanizmus jak takovému chování předejít - aby byl neměřený paušál uskutečnitelný ( například to navrhované odpojování po 2-4 hodinách,Anglie,Austrálie,Itálie)Už chápete proč je testovací provoz nutný?

    Co se týká ministra Mlynáře a jeho chápání paušálu, tak si dovedu představit (soudím podle jeho včerejšího e-mailu), že za paušál považuje i v článku představený model.Jinak jestli dobře počítám, tak od 1.10.2003 do 1.1.2004 jsou 3 měsíce takže kdyby všechno šlo podle plánu, tak by prohlášení pana ministra bylo pravdivé.

    Na závěr bych chtěl všechny čtenáře upozornit aby opravdu pozorně četli článek pana Peterky a vnímali rozdíl mezi dedikovaným a nededikovaným paušálem, nebo originačním a terminačním modelem.Z pohledu uživatele jsou totiž tyto slůvka zásadní.Myslím si, že nikomu z nás nemůže být jedno jestli bude muset celý měsíc zůstat u jednoho operátora nebo jestli si bude moci vybírat přez koho se připojíme.Osobně si myslím, že by tyto pojmy měli být někde opravdu srozumitelně vysvětlené - protože prakticky rozhodují o tom,jak se budou penízky od vás dělit mezi Český Telecom a jednotlivé AO!!A to je dost důležitá věc - nebo snad chceme monopol na další dlouhá léta?
  • 27. 6. 2003 14:11

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Testovaci na jedne ustredne je nesmysl a pokud jste to skutecne Telecomu zbastili, tak nevim, co si mam myslet.

    Pokud jste to (ZUI) jeste nezaznamenali, tak uzke misto NEJSOU (opakuji NEJSOU) RSU, ale modemove pooly provideru. A modemovy pool rozhodne neni dedikovany na jednu ustrednu ... Nezbyva nez poznamenat: "mene profesionalnich bojovniku a vice profesionalnich techniku."

    Ach jo ...

  • 27. 6. 2003 14:33

    Sova Miloslav (neregistrovaný)
    Máte pravdu Michale - RSU je jenom jedním úzkým hrdlem. Samozřejmě že jsme to co popisujete také zaznamenaly - neočekáváte snad tady ode mě podrobnou přednášku kde všude jsou úzká hrdla a jaké opatření by je pomohlo odstranit:-))
    Takže já letím do práce a vy můžete uživatelům vysvětlit jak to vlastně je. A nezapomeňte jim také říct, že jste ode mě také dostal ponuku se jednotlivých jednání zůčastnit - ovšem pracovní zaneprázdněnost vám v tom zabránila:-))To na kolika ústřednách by se testovalo ještě není rozhodnuté (podle vyjádření AO by však 3 ústředny stačili).
  • 27. 6. 2003 14:41

    Ota Sanek (neregistrovaný)
    Podstatna otazka je take, jak dlouho by se testovalo. Telecom by mohl testovani protahovat jako u ADSL na nekolik let...

    Myslim, ze cesta k pausalu je jeste dlouha, sam jsem se docela rozmyslel jestli jit do GPRS od eurotelu kdyz jsem myslel ze od rijna bude pausal ... i kdyby v idealnim pripade testovani skoncilo po trech mesicich tak pak musim pocitat minimalne tri mesice na to, nez se dohodnou AO s Telecomem na cenach.

  • 27. 6. 2003 14:55

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Ja se tech schuzek nemuzu ucastnit z duvodu potencialnimu konfliktu zajmu (omlouvam se, ze jsem to nedal na vedomi dostatecne jasne). Jiste chapete, ze clovek, ktery radi telekomunikacnim operatorum, muze jen velmi tezko zastupovat zajmy uzivatelu.

    Vyjadreni AO je zcela irelevantni. potrebujete vyjadreni ISP. Podle meho nazoru ma jediny smysl testovat to na jednom TO (aby se prokazalo, zda a nakolik budou modemova pole ISP tim uzkym hrdlem) - zadna mensi uzemi nemaji smysl.

  • 27. 6. 2003 15:30

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Pane Sovo,
    nevím, jestli jste to zcela do důsledků pochopil - dnes mají ISP ve špičce obsazeny všechny modemy, proto se občas nedovoláte. Jakýmikoli hrátkami s tarifikací nebo paušály NELZE síť více zatížit, jenom kdyby ISP přidali modemy.

    A i kdyby dnes existovala významná volná kapacita, tak pro reálné testování je NUTNÉ zprovoznit tento model v celé oblasti, z které se jde na tyto modemy připojit.
    Proč? Představte si to takhle: V oblasti je dejme tomu, abych použil Váš příklad, 500 RSU 960->60. A dejme tomu, že VOLNÁ kapaita všech ISP je 1000 modemových linek. V případě aplikace "pilotního projektu" v celé oblasti a 100% vytížení modemů ISP se zvýší zatížení v průměru o 2 linky na RSU, tedy vcelku zanedbatelně, o 3% kapacity linky mezi RSU a ústřednou.
    Pokud ale uděláte pilot na 20 RSU, tak je volná kapacita ISP je schopná je zcela zahltit.

    Proto je třeba konstatovat, že tento pilot je (úmyslně?) navržen tak, aby prokázal přetížení linek, ke kterému by jinak nemohlo nikdy dojít.
  • 27. 6. 2003 16:26

    fernet (neregistrovaný)
    No v tom je prave ten problem, ze si kazdy pod slovem pausal predstavuje neco jineho. Soudruh Mlynar si pod slovem pausal predstavi cokoli co mu pomuze se vylhat ze slibu. Ale to neni nic prekvapujiciho, to bylo jasne od zacatku. Fura kecu, aby ho lide podporili, rostla mu popularita a pak jen zamlzovani, lhani a prekrucovani. Je to preci socialisticky politik v socialisticke vlade, tudiz bych ho netituloval pane ale soudruhu. PAN nelze a nekrade, SOUDRUH lze soustavne a casto i krade - at je z libovolne partaje.
    Pausal je v nasem pripade "stale penize za cimkoli neomezenou konzumaci". Ostatni orezavajici podminky jsou jen podvod a lez.
    Dovedu si predstavit pouze jeden dalsi model berneho omezeni pausalu - mimo spicku a ve svatek neomezene, v dobe spicky omezeni na X hodin mesicne, pak zvyhodnena tarifikace. Timto se vychazi obavam o pretizeni site dostatecne vstric a zachovava si to jeste atributy solidniho a nepodvodneho jednani. Cena za pausal musi byt stanovena na zaklade realnych nakladu, primereneho zisku a byt v souladu s dobrymi mravy.

    Ostatni kecy jsou jen politicka a medialni manipulace.
  • 27. 6. 2003 18:25

    noname (neregistrovaný)
    vy to stále nechápete. Nejde o to, jestli budou zahlceni ISP - to je jejich problém a to se měřit nebude. Jsou zvoleny tři ústředny z toho důvodu, aby se vyzkoušela ústředna ve velkém městě s ADSL, ve velkém městě bez ADSL a v menším městě. A jde o to, aby se zjistilo jak budou zákazníci FRIACO chtít - uvědomte si, že se zde mluví o jednotkách promile uživatelů, víc FRIACO stejně využívat nebude, možná leda v těch menších městěch bez jiných možností přístupu to půjde do procent. A jestli bude úzké hrdlo ISP, tak to neznamená konec FRIACO testování, to znamená, že výsledek testování je, že síť telecomu je OK, jen že ISP musí přidat modemy a jede se dál.
    Samozřejmě je tam dead-line a to je konec roku. Pak už musí být ostrý provoz. Takže to prosím nesrovnávejte s tím průserem ohledně testovacího provozu ADSL.
    Dále vás musím upozornit, že všechna rozhodnutí jsou konsensem na fóru největších alternativních operátorů, českého telecomu, ČTÚ a uživatelů (ministerstvo informatiky na to sere a neúčastní se, ale také by mohli hlasovat, kdyby chtěli). Takže názor nějakých čičmundů v této diskusi je relativně irelevantní, samozřejmě to zástupci uživatelů jistě berou jako podnětné, jestliže názor obsahuje rozumné připomínky pak jsou tyto podány i na fóru, ale jestliže padne koncové rozhodnutí, tak už nemá jakákoliv diskuse smysl, to bychom mohli diskutovat donekonečna a skutek utek.
  • 27. 6. 2003 19:00

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Zčásti reagujete asi na nějaký jiný příspěvek, zčásti tvrdíte něco jiného než pan Sova, takže se v tom pak dá těžko vyznat.

    Nějak mi v tom výčtu zúčastněných chybějí ISP - někdo přece musí ten Internet za flat rate poskytovat, ne? Nebo bude jako v případě testovacího provozu ADSL jako ISP působit pouze ČTc?

    Stejně mi pořád uniká smysl toho, co se má vlastně testovat.
    Zájem uživatelů? O testovací provoz bude úplně jiný než o ostrý provoz. Zvlášť pokud by byl omezen výběr ISP.
    Zatížení PSTN? To se vzhledem k současnému vytížení modemů providerů nemůže významně změnit.
    Tak co tedy?
  • 27. 6. 2003 19:19

    Zirkon (neregistrovaný)
    bude třeba vymyslet mechanizmus jak takovému chování předejít - aby byl neměřený paušál uskutečnitelný ( například to navrhované odpojování po 2-4 hodinách,Anglie,Austrálie,Itálie)

    Samozřejmě chápu, proč je to nutné. Ale nesouhlasím s tím. Za dvě hodiny se dialupem nedá pořídit vůbec nic. Na některých distribučních serverech (třeba fileplanet) kolikrát trvá i tři, čtyři hodiny, než se člověk vůbec dostane na řadu a začne download. Mám obavu, že když Telecom bude odpojovat po 2-4 hodinách, prostě to bude dělat, i když to nebude zapotřebí.
    Můj návrh by byl trochu jiný: v okamžiku, kdy se kapacita ústředny naplní a nastane potřeba volného kanálu, byl by shozen nejdéle připojený neaktivní uživatel. Pokud by všichni byli aktivní, byl by shozen ten nejdéle aktivní. Tudíž, pokud by se opravdu podařilo naplnit celou kapacitu ústředny (což vzhledem k rozložení uživatelů internetu na většině území zřejmě nehrozí), nikdy by nemohlo dojít k tomu, že by ústředna byla zablokována pro další uživatele - ale zároveň by to určitě prodloužilo možnou reálnou dobu jednoho připojení. Uznejte, že třeba kolem půlnoci je pravděpodobnost přetížení ústředny skutečně minimální - tak proč máme být ímplicitně shazováni po dvou hodinách, i když to nebude potřeba?
    Já nevím, ale jsem dialupista a přesto někdy (o víkendových nocích :)) nechávám běžet stahování přes noc, abych to ráno měl doma a mohl pracovat. Dvouhodinová lhůta by mi udělala čáru přes rozpočet.

  • 27. 6. 2003 20:32

    Jakub Moc (neregistrovaný)
    Ale testovat neni potreba nic, proste zdrzovaci a obstrukcni taktika CTc, kterou mu bohuzel kvuli dlouhodobemu vymyvani mozku opakovanim nesmyslnych argumentu o pretizeni site zacinaji zrat i s navijakem i vyjednavaci ZUI (pan Sova apod.) :-(( A jeste k tomu testovani na trech ustrednach - no to ja kravina prvniho radu, hlavne aby to nemohlo vyuzivat moc lidi a aby to dopadlo tak, ze vysledek bude, ze zadny pausal nakonec nebude... :-/

    Pretizeni site je za normalnich okolnosti nesmysl, uz to bylo vyse uvedeno, uzke misto jsou modemova pole ISP a ne ustredny... krom toho je cela vec uz davno vyzkousena treba v te Anglii a odzkousena mozna reseni jsou take k dispozici (odpojovani po urcite dobe ze strany ISP), ale ono je vzdycky mozne navrhnout takovou testovaci "metodiku", ze vysledek bude takovy, jak zminil pan Soucek. Ach jo. Opravdu to chce mene politiky a vice odbornosti.
  • 27. 6. 2003 21:21

    Zdeněk Dvořák (neregistrovaný)
    To co tady píšete je sice hezká vize ale 100% utopie už jenom z toho důvodu že je to model který by vyžadoval připojení k internetu přes IOL a nebylo by možné propojení sítí ale jen připojení k síti nebo by museli ISP zpřístupnit svou databázi právě připojených uživatelů a jak jsou moc aktivní. V případě že do místní ústředny bude připojeno 960 linek a z ústřednu povede linek pouze 60 a ve stejnou chvíli by se snažilo připojit 60 uživatelů (10 linek z místní ústředny by byl vyhrazen pouze pro hlasové volání) tak by se mohli uživatelé navzájem shazovat třeba i po 30 minutovém připojení možná i kratším!!!
  • 27. 6. 2003 22:10

    Vyjednávač ZUI (neregistrovaný)
    Pane Krsku, je to blbost, ISP si pridaji tolik modemu kolik potrebuji. To co se musi otestovat je pruchodnost site CTc.
  • 28. 6. 2003 0:31

    Jakub Moc (neregistrovaný)
    Myslite? Proc si je teda neprida treba IOL, kde je kolem 20 hod. vecer prakticky nemozne se pripojit? ;oP a u jinych to neni ve vetsich mestech o moc lepsi...
  • 29. 6. 2003 21:19

    noname (neregistrovaný)
    pánové když víte o tom jednání hovno, tak se laskavě nevyjadřujte, jako byste sežrali všechnu moudrost. Ty tři ústředny byl kompromis - když by tam nebyly, tak by to nebylo odhlasováno, takhle se podařilo rozptýlit obavy některých zúčastněných.
    Není to tak velký problém, odklad to může být, ale jen na dva měsíce a při tom se bude dále pracovat, takže nebude stát příprava nabídek a podobně. Reálný odklad se tedy blíží nule.
    A jestli bude nebo nebude přetížená ústředna - jestli vy jste tak geniální, že to můžete říct, nebo jestli vy jste pánbůh a když vy to řeknete, tak to tak bude, tak pak nevím o čem tu diskutujeme. Fakt je, že v některých státech to neustáli, fakt je, že v některých ano. Jak to bude u nás to prokáže krátké testování.
    Co se týče toho zapojení ISP - v České Republice jsou 4 největší ISP - Contactel, IOL, COL a Tiscali - každý má zhruba 23-25% trhu, dohromady mají asi 99% trhu s dial-upem a každý z nich jak jistě víte je zároveň AO (až na IOL, což je ČTc). Takže hledisko 1% trhu není tak důležité. Ale jinak samozřejmě se počítá u FRIACO s tím, že by se musely oddělit platby za internet, tj. nebylo by to placeno provizně jako nyní. Kdybyste něco o těch návrzích věděli, tak byste tu ale samozřejmě neměli co plácat.
    Jak už jsem také psal - úzké hrdla u ISP nejsou předmětem testování - vůbec netušíte co to friaco znamená - v důsledku je to pouze o paušálním zpoplatnění mezi AO a ČTc. Nic víc, nic míň. Na trhu ISP panuje konkurence, takže když by hrozilo přetížení, tak se prostě doplní modemy. Pro ně to problém není absolutně žádný.
    A jestli si myslíte, že mezi ZUI je málo odbornosti, tak to beru jako urážku pana Peterky, který je technickým vůdcem ZUI (dá-li se to tak nazvat) a všechny návrhy ZUI jsou s ním pokud vím pečlivě probírány a s ním navrhovány. Navíc v komisi je více schopnějších techniků než jste pánové vy dva, takže opakuji - váš názor je k ničemu, když víte úplný prd a nechcete se se ZUI do jednání zapojit.
  • 29. 6. 2003 23:33

    Jakub Moc (neregistrovaný)
    Na trhu ISP panuje konkurence, takže když by hrozilo přetížení, tak se prostě doplní modemy.

    Ach tak, a proc se nedoplnily ty modemy doted, kdyz vecer je uspech se pripojit tak napodesate? :-P

    Navíc v komisi je více schopnějších techniků než jste pánové vy dva...

    Cetl jste vubec ty argumenty, proc je tohle testovani spatne navrzene a nesmyslne???

    váš názor je k ničemu, když víte úplný prd a nechcete se se ZUI do jednání zapojit.

    Aha, pan je "demokrat"... a vsude byl dvakrat, hlavne v Rusku, ze... ;oP

  • 30. 6. 2003 0:44

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Chtělo by to více přemýšlet a méně psát pane Noname, nesnažte se dělat z kolečka čtvereček. Zatím se tedy ukázalo, že ten, kdo tomu vůbec nerozumí jste právě Vy, proto se zřejmě také nepodepisujete.

    Domnívám se, že pan Peterka by s tím, co jsem napsal, víceméně souhlasil.

    Jediné, co z Vašeho příspěvku obsahuje informaci je sdělení, že pokud by se s oním testováním ČTc nevyhovělo, tak by ho smetl ze stolu z pozice síly - pak tedy budiž testování, ať je jakkoliv nesmyslné, horší už to být nemůže.

  • 30. 6. 2003 1:03

    noname (neregistrovaný)
    jestli máte večer problém připojit se na podesáté, tak vyměňte ISP. Jste jediný o kom vím, že takové problémy dlouhodobě má, takže když vynechám problém mezi klávesnicí a židlí, je možné, že některý ISP má v některém místě ČR problém a tak by neměl být problém jej vyměnit či kontaktovat a optat se.
    Také už jsem na ně odpověděl - tady se prostě nebude testovat jestli má ISP dostatek modemů. Dokážete to pochopit? A uvědomujete si, že pro FRIACO jsou zcela jiné požadavky na modem pooly a že zcela padají dosavadní výpočty průměrného počtu uživatelů na jeden modem a na druhou stranu stejně tak padají problémy špiček? Už chápete o čem to testování je?
    Zkuste se prosím nejdřív zamyslet než začnete kritizovat. A já na rozdíl od vás něco dělám a nesedím pouze u kompu a nekritizuju.
  • 30. 6. 2003 1:14

    noname (neregistrovaný)
    Á pan Souček už neví coby, tak se "obhajuje" narážkami na přezdívku. Nedávejte do úst panu Peterkovi něco, o čem on není přesvědčen že by řekl. Je tu na něj e-mail, můžete mu napsat ať se vyjádří. Já jsem naopak přesvědčen, že kdyby pan Peterka nechtěl, tak že pro to nezvedne ruku na jednání. A jestli zvedne ruku za něco s čím nesouhlasí, pak by byl blbec.
    A váš poslední odstavec vůbec z mého předchozího sdělení nevyplývá - já jsem nemluvil o přesvědčování ČTc - to je proti v každém případě, i kdyby se testovalo na všech ústřednách padesát let. Chápete o čem ta jednání jsou?
    Já s vámi můžu jakkoliv souhlasit nad tím, co by bylo nejlepší a nejrychlejší - jasně, mohli bychom chtít okamžitě FRIACO, optimálně zadarmo, Telecom okamžitě prodat, IOL zvlášť, dráty zvlášť, potom taky zavést ADSL za stovku a volání po ČR zdarma. Ale jestli chápete pojem "jednání" pak je vám asi jasné, že ZUI zde není v pozici, kdy by si mohlo diktovat podmínky a ostatní budou na slovo poslouchat. Pánové musí přesvědčovat, masírovat tiskem, utratit hodiny a hodiny času prázdným tlacháním a obětovat malé bitvy pro úspěch války. A jestli se jim podařilo donutit (přehlasovat) ČTc k akceptanci FRIACO a navíc v tak rychlé době, tak dva měsíce testování jsou minimální oběť. Já před nimi smekám.
  • 30. 6. 2003 1:44

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Noname není přezdívka, takových noname je Internet plný, pro každou diskusi je normální, že se obě strany představí, já nejsem žádný noname a většina lidí, kteří se pohybují v této oblasti znají mé názory za nějakých 5 let - a tak si taky každý může zařadit to, co píšu. Pro měkoho jsou to bláboly, pro někoho užitečné připomínky, jak je komu libo.
    Pod noname si nikdo nepředstaví nic.
    Už chápete, proč jsem se o tom zmínil?

    Nevkládejte mi do úst, co jsem neřekl - proč by měl pan Peterka hlasovat proti, pokud je přesvědčen, že je to ta nejlepší cesta? Možná i já bych hlasoval pro na jeho místě, proč ne? Proto jsem psal, že byste se měl snažit pochopit, co jsem napsal, abyste se nemusel jen schovávat za pana Peterku.

    Na výsledky onoho "testování" si počkám, a hlavně pak na to, jak se budou shodovat s realitou. Ovšem dost bych se divil, kdyby tyto informace byly vůbec někdy zveřejněny.
  • 30. 6. 2003 10:08

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Dobry den,
    ustredna nepozna, ktery uzivatel je neaktivni. Ustredna pozna, ze uzivatel ma navazene spojeni nebo ze ho navazene nema.

    Pro download na dial-upu mame resume v FTPcku :-)

    Asi tak.

  • 30. 6. 2003 10:14

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Dobry den,

    nevim s kym mluvim (i kdyz to mozna tusim pane Olejare). ISP si nepridaji tolik modemu, kolik potrebuji. ISP se ridi ekonomickymi pravidly a pokud se jim to nevyplati, nebudou to delat. Je to uplne stejne jako problem s Telecomem (kdyz budou mit problem na konkretnim RSU, tak hold vedle postavi druhou budku). Jde o ekonomicke kategorie. A proto je treba udelat patricne testovani.

    MK

  • 30. 6. 2003 11:19

    fernet (neregistrovaný)
    Kdyz jsme u toho.... Tady se mi zda, ze se casto smesuji dohromady dva naprosto rozdilne zajmy CTc, AO a ISP na strane jedne a uzivatelu (zakazniku) na strane druhe. Pozor, strana operatoru ma pouze zajem na ukousnuti krajice Telecomu, ale pokud mozno za soucasnych cen a podminek, coz je naprosto proti zajmum spotrebitele. Vetsina ISP si barvila naruzovo, jak bude ADSL krasne, ze si k nabidce CTc prihodi svych obvyklych 50-100% jako v pripade preprodavanych pevnych linek. Ale on to nekdo dumpnul..., takze smula... Nikdo z ISP NEMA zajem na Internetu za naklady + PRIMERENY zisk. Jen si v soucasne dobe mysli, ze pokud se zvysi penetrace Internetem, tak si ukousnou z kolace CTc vice. Je pravda, ze zakaznik z toho bude neco mit, ale podstatne vic z toho budou mit ISP.
    Kdyz jsme u toho ADSL -strategie je jasna: Ten hlupak, ktery si ted poridi ADSL se smlouvou na 1,2,3 roky a necha se zblbnout instalacema zdarma, sluzbou x mesicu zdarma atp. tak casem zaplace. ISP totiz doufaji, ze az bude propojeni s CTc, pujde velkoobchodni cena vyrazne dolu a oni vydelaji na tech hlupacich se smlouvami na tyhle ceny.... ADSL je v soucasne podobe se +-200.- marze prodelecne..., proc ho asi vsichni tak zurive prodavaji ???

    Vazeni, pouzivejte selsky rozum a nesedejte na lep marketingovym kampanim ISP, AO ... NEMAJI s VAMI STEJNE ZAJMY !!!

    Add Poradenkove v Telco - Neberte to osobne, ale kdyby soudruzi Poradenkove meli mozek v hlave a nejake znalosti k tomu, tak to v teto oblasti nevypada takhle. Je to bida s nouzi, nejak za posledni rok nevidim pokrok. Zadny AO ani ISP nic nevyprodukoval co by stalo za rec, jen stale tupe preprodava draty. Pridana hodnota=0, chovani k zakaznikum mizerne, zlodejske a neciste podminky, spolehlivost sluzeb=0, ale kecu maji vsichni furu. Vsichni kritizuji pojistovny, ze jejich smlouvy jsou zlodejske a neciste - podivejte se do smluv s ISP - to je totez, navic jeste neprofesionalni.... No, asi jste jim moc neporadil. Nebo prave naopak...
  • 30. 6. 2003 17:00

    fernet (neregistrovaný)
    Pokud je mi znamo, tak velkoobchodni cena CTc za digitalni 64k pro nejmenovaneho ISP byla zhruba 4 tis. Koncova cena pro noname home usera , na ktere CTc i ISP zacnou jednat je cca. 7900.- (zavolal jsem zkusebne na IOL). A pokud vim, tak v nedavne minulosti bylo "jeste lip"....
    A ja se zase ze srdce smeju tem, ktery si takovyhle hrabeci rady kupuji. Mozna by to chtelo od ISP a AO neco faktickeho samostatne vyprodukovat.....
  • 30. 6. 2003 18:51

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Priznam se, ze se nad Vasimi uvahami docela dobre bavim. Mozna Vam uniklo, ze ISP nepreprodavaji 64 Kb/s okruh, ale pouzivaji ho jako jeden ze vstupu pro svoji sluzbu. O vysi nakupnich a prodejnich cen nejsem schopen diskutovat, brani mi v tom uzavrene NDA.

    Mohu Vas ovsem ujistit, ze uroven diskuse, kterou tu vedu s nejakym hloupym anonymem je zcela neco jineho nez pripadne konzultace, za ktere mi nekdo plati :-)

    Ale souhlasim s Vami, ze by ze strany ISP ci AO stalo za to neprodavat porad stejne hamburgery, kterymi nas cpou. Faktem je, ze interni analyzy ISP (a AO), ktere jsem mel tu cest videt, rikaji, ze je skvele prodavat hamburgery.

    Jinak ocenuji, ze vysoce hodnotite muj prinos pro spolecnost :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).