Hlavní navigace

Americká společnost bude vysílat 200 rádií v digitálním formátu HD

24. 11. 2005
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
24. 11. 2005

Společnost Clear Channel Radio, která v USA provozuje 1200 rozhlasových stanic, bude od konce listopadu dvě stě z nich vysílat v digitálním formátu vysoké kvality HD. Počet rádií se bude časem ještě rozšiřovat a v roce 2007 by jich mělo být digitálně dostupných už přes tisíc. Firma zahájila vysílání HD teprve letos a původně nabízela jenom 65 stanic. Rychlý nárůst počtu programů vysvětluje Clear Channel Radio důvěrou v úspěch nového formátu.

Rozhlas v kvalitě HD zlepšuje klasické vysílání v pásmu AM a FM, a to tak, že k existujícímu analogovému signálu přidá i signál digitální. Výsledek pro posluchače je ten, že stanice pásma AM mu rázem znějí, jako kdyby se vysílaly na velmi krátkých vlnách, a FM rádia se pak přibližují kvalitou poslechu hudebnímu kompaktnímu disku. Další výhodou je možnost přidat i jiné programy do frekvence jedné stanice pomocí tzv. multicastingu. Pro poslech je nezbytný digitální přijímač, který vysílání rozkóduje, ale jinak je služba bezplatná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).