Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Amerika.gov: Pryč s bariérami od Tomáš Andrýsek - , ale za moji profesionalni drahu v oblasti...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 5. 2001 10:25

    Tomáš Andrýsek (neregistrovaný)
    , ale za moji profesionalni drahu v oblasti WEBU, me za tech 6 let NIKDO nepozadal o vytvoreni www, ktere by bylo "bezbarierove". Prosel sem 3mi firmami a "vyrobil" nekolik desitek webu, nektere i do zahranici. A vazne NIKDY a NIKDO.
    A jeste mi tu chybi jedno hledisko. Jsou ruzna postizeni, ale uvedomte si co "bb-web" obnasi. Bud omezite grafiku, coz se zakaznikovi nelibi a nebo pisete nekolik verzi. Nehlede na to, ze kdybych dodal zakaznikovi "bb-web", myslite ze by mi zaplatil praci navic ?
    Co se tyka "urednich" stranek, tam by mela byt situace jina. Ale zase jsme u jednoho, neni az takovy problem napomoci zrakove postizenym pri cteni textu, ale jsou proste informace, ktere lze predat jen obrazkem. Tedy pokud nechcete dat jako ALT 10K textu. A co se tyka jinych dysfunkci, je to mozna jeste vetsi problem.
    Navic, ruku na srdce, kolik z nas takovy web nekdy budovalo ? Kdo kdy treba pouzil nejaky "mluvici engine" ? Ja 1x v ramci hratek s MS Agent.
    A dal. Treba v oblasti verejnych zakazek, ktere jsou "vevesovany" v podobne scanu. Kdo je prepise ? Kdo stanovi formaty ? Prepsat vse do XML ?
    Napadlo vas, ze pokud chcete po uradech, aby byly "bb" tak bude zapotrebi silna uprava jejich poctacove struktury ?

    Zatim koncim, sem se nejak rozgrafomanil:)
    Cpt.Nemo

    P.S. Prosim nekamenovat za CJ, od 2. tridy sem si drzel poctive 3
  • 24. 5. 2001 11:43

    Pavel Francírek (neregistrovaný)
    Ale Tome, vždyť víš, že ALTy v obrázkům docela vyžadovány byly. Tedy, aspoň co si pamatuju :-)
    A navíc, co se týče informací, tak ty byly předávány v rozumné (textové) formě a grafika byla víceméně doplňková.
    Tedy, kromě těch tvých her v DHTML a Javě :-)))

    Ale, jak se v tom článku psalo, není smyslem teď říct "všechno je špatně, budeme dělat speciální verze webu". Ono mnohdy stačí dodrzovat jen některé drobné a jednoduché zásady a hned je navigace daleko jednodušší.
  • 24. 5. 2001 12:16

    Tomáš Andrýsek (neregistrovaný)
    ze se taky aspon nekdy ozves. I kdyz jako oponent :)) Ja proti ALT u obrazkum nic nemam, dokonce je cpu skoro pod vsechny (tedy s vyjimkou src="1px.gif" :)) ) . Ale tady nejde jenom o ALTy, jde o vic. Uvedom si naroky kladene na dnesni presentace. A co se tyka obrazku, vzhledem k tomu, ze sme prosli oba Skodovkou, tak mi udelej slovni popis auta tak aby byla jasna predstava o nem. Nemas sanci.
    Proste je to o typu presentace. A vetsina komercich presentaci, aby splnovala dnesni naroky, musi proste obsahovat hafo grafiky a jeste casteji bohuzel i FLASH. Ja sam tyhle presentace nemam rad (znas me), ale clovek mini a ruka trhu vyzaduje.
    Jak sem, ale psal, jina pozice je u uradu. Tam se vetsinou jedna o DOKUMENTY a tam je to o necem jinem.
    Podle me je jenom a jenom zalezitosti firmy, jaky okruh zakazniku ji zajima. A kolik firem ma zajem o slepeho zakaznika ? Ja vim, ze to je drsne, ale je to tak. Samotnemu se mi to nelibi, ale tezko vysvetlis firme, aby zmenila svoji strategii. A jaky ma firma okruh zakazniku, takovy si necha postavit web.

    Tomas

    BTW Zapomel si na JAVA chaty :))
    P.S. alt www.xlick.cz je dost o nicem. Co treba navrat na domovskou stranku ? :))
    P.S.2. Za tu soutez Te mam chut fyzicky napadnout, a nebo mi posli do majlu spravne pozice :)))
  • 24. 5. 2001 12:23

    Martin Mares (neregistrovaný)
    Inu, ono by casto stacilo, kdyby se nasi mili webmasteri alespon poradne naucili HTML a opravdu se jeho standardem ridili...

    Skoda, ze autori prohlizecu jsou tak benevolentni k ruznym "radobywebmasterum" a jsou ochotny bez hlesnuti zobrazit sebepochybnejsi "HTML". Jiste, principy robustnosti rikaji, ze by ho zobrazit mely, ale kdyby nekde na strance svitil velky cerveny napis "BAD HTML", mnozi autori stranek by si
    vsimli toho, ze vubec delaji neco spatne a ze by mozna preci jen stalo za to si tu specifikaci precist. A hned by bylo na svete lip :-)
  • 24. 5. 2001 12:35

    Tomáš Andrýsek (neregistrovaný)
    pod tohle bych se tez podepsal. Jenze spousta lidi napise stranku ve Wordu,da Save as ->HTML a je to :(( A dalsi veci je, ze v soucasne dobe ZADNY s rozumne pouzitelnych prohlizecu nezobrazuje dle standartu. At uz to je IE, NC 4.x, Opera, veci postavene na Gecku. Skus si napsat treba jednoduchy vyhledavaci engine s par formulari s pouzitim CSS a poznas co na tebe tvurci prohlizecu nachystali.
    A samotna specifikace HTML taky nic moc, obcas. Treba dle specifikace by nemeli jit udalat frejmy s nulovym okrajem... (prosim nekamenovat za to ze tu a tam pouziju frames, obcas je to vazne vyhodnejsi)

    Cpt.Nemo
  • 24. 5. 2001 20:02

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Řekněme, že člověk, který netuší o HTML a ukládá na web třeba z 602Suite nebo z jiného populárního kancelářského balíku se asi s alty, title, londesc a pod nebude zabývat.

    Já mám namysli především profesionálního webdesignera. Slovem profesionální nemyslím to že si nechává platit, ale to, že má stavovskou čest. Čest je to, co odlišuje fušera od řemeslníka.
  • 25. 5. 2001 11:21

    Marek Prokop (neregistrovaný)

    ... za moji profesionalni drahu v oblasti WEBU, me za tech 6 let NIKDO nepozadal o vytvoreni www, ktere by bylo "bezbarierove".
    ...
    Jsou ruzna postizeni, ale uvedomte si co "bb-web" obnasi. Bud omezite grafiku, coz se zakaznikovi nelibi a nebo pisete nekolik verzi. Nehlede na to, ze kdybych dodal zakaznikovi "bb-web", myslite ze by mi zaplatil praci navic?

    V tom Vám naprosto věřím. Jenže zkuste o tom uvažovat jinak. Chcete dodávat zákazníkovi stránky, nebo cílový efekt (šíření informace, získání zákazníků, prodej zobží, atd.)? Podle mého názoru má opravdu profesionální webmaster dělat to druhé. Pak je to, co se zákazníkovi líbí, zpravidla naprosto irelevantní.

    Lékař také nepředepisuje léky v pacientově oblíbené barvě a účetní (čestný a profesionální) si nevymýšlí čísla tak aby se klientovi líbila.

  • 25. 5. 2001 12:48

    lup0 (neregistrovaný)
    lenze o tom praca webdesignera je - aby sa to zadavatelom pacilo. welkam tu ril worlt!
  • 25. 5. 2001 13:10

    Marek Prokop (neregistrovaný)

    lenze o tom praca webdesignera je - aby sa to zadavatelom pacilo.

    A já trvám na tom, že není. Úkolem autora webu (to není ovšem jen designer) je vytvořit dílo, které splní cíl zadavatele. V mnoha (většině!?) případech se výsledek zadavateli vůbec líbit nemusí.

    Jen tak na okraj, myslíte si, že se Vladimíru Železnému líbí zprávy TV Nova, nebo že se šéfům Pepsi Coly líbí jejich reklamy?

  • 25. 5. 2001 22:43

    Viktor Janeba (neregistrovaný)
    Ale to se nam tu sesla particka z Boleslavi :). Hehe Tomasi, v gedasu jsi nam take chtel delat souteze a hry, jak tak sleduju, je to asi nejaka uchylka ;).

    Ten Skodovacky web je zrovna divny priklad, protoze slepy clovek bude asi tezko hledat informace o autech.
  • 25. 5. 2001 22:58

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Proč myslíte? Třeba než oslepl, tak se o auta hodně zajímal, nebo je bohatý, a chtěl by přes web koupit auto své neteři k maturitě (hledá seznam online autosalonů), nebo oslepl ve výrobním provozu a byl přeřazen na nějakou administrativní práci, a potřebuje pouze nějakou informaci z firemního webu. Prostě negativní předpoklad nelze nikdy potvrdit (viz Karl R. Popper).

    Kromě toho bezbariérový web neděláme jen pro nevidomé, modrý štítek s vozíčkářem dnes můžete vidět za oknem daleko více automobilů, než jen těch, které patří imobilním lidem. Bezbariérový web honě pomůže třeba dyslektikovi a nebo člověku s poruchou motoriky, s poruchou soustředění...
  • 26. 5. 2001 10:47

    Marek Horák (neregistrovaný)
    Chtěl bych vidět, jak zadavatel zaplatí za věc, která se mu nelíbí. Navíc mi připadá, že každý zadavatel se snaží už předem prosadit do takovéhle prezentace alespoň částečně svůj vkus, takže tvůrce je již od začátku omezován. (mluvím teď obecně - web, výbava prostor firmy, playlist v radiu...)

    P.S. : Co se týká zpráv TV NOVA, tak ty se řediteli určitě líbí. Jistě opět zmíní jejich 105 procentní sledovanost. Už za 1 hodinu a 15 minut.


    Dobrou chuť pokud zrovna obědváte ..... :o)
  • 26. 5. 2001 13:13

    Marek Prokop (neregistrovaný)

    Chtel bych videt, jak zadavatel zaplati za vec, ktera se mu nelibi.

    Třeba tak, že si webmaster nenachá zaplatit za práci samu o sobě, ale za skutečný a měřitelný efekt, který přinese :-)

  • 26. 5. 2001 17:51

    Tomáš Andrýsek (neregistrovaný)
    koukam, ze i-net je vazne malej :))) V gedasu sem delal jedinou vec a to, autoskolu pac to byl kseftik hned po ruce a skoro zadna prace pro programatora. A co jineho delat u vas, kdyz na i-netove technologie kaslete ? Sem si musel najit nejakou zabavu. A o jake hre mluvis ? Myslis muj tetris ? JAVA byla snad posledni z tech 7 jazyku kde sem ho jeste nenaprogramoval. Teda jeste bych to mohl skusit v ASP a PHP, ale to by asi bylo silny kafe :)))

    Proc by byl skodovacky web spatny priklad ? Je to naopak velmi dobry priklad. Je to proste o tom jak sem psal. Web se pise pro lidi, kteri na nej budou chodit a ne ty promile, ktere by ho mohly navstivit. A i clovek pouzivajici Lynx je nezajimavy. V praxi to znamena, ze nema na poradny pocitac. Aby se nerozproudila flame war, tak to rozeberu. Vzhledem k tomu, ze tu je asi spousta linuxaru (ja mezi ne nepatrim, ale ani nejsem MS, proste je mi jedno pod cim delam pokud se pod tim da delat), tak se jich zeptam. Kolik z vas jede jenom v textovem modu a nemate nainstalovany X-server? Navic je i predpoklad, ze pokud je ten clovek takovy zpatecnik, ze vyhradne pouziva textovy prohlizec, tak si asi nebude kupovat nove auto. A mimochodem, na skodovacky web, ani ve stare "modre" verzi nechodili lidi s TXT prohlizeci. Teda chodili, asi tak 0,5% coz je neco lze obetovat.
  • 26. 5. 2001 18:12

    Tomáš Andrýsek (neregistrovaný)
    Pak je to, co se zákazníkovi líbí, zpravidla naprosto irelevantní.

    Tak na tohle urcite muzete zapomenout. VZDY to je o nejakem kompromisu. Ja se VZDY snazim odlehcit web od grafiky (vid Viktore :))), ale proste, pokud zakaznik kategoricky trva na tom, ze napr. jeho super logo bude skoro pres celou HP a bude soucasti navigace, co nadelam ? Mam ztratit zakazku ? To tezko. Nejsem student, ktery si www privydelava.

    Lékař také nepředepisuje léky v pacientově oblíbené barvě a účetní (čestný a profesionální) si nevymýšlí čísla tak aby se klientovi líbila.

    Jenze jejich prace nema s designem nic spolecneho. U prasku vam je jedno jakou ma barvu (pokud nejste schizofrenik ci nemate najakou "barvo" fobii)

    Chcete dodávat zákazníkovi stránky, nebo cílový efekt (šíření informace, získání zákazníků, prodej zobží, atd.)?

    Pochopitelne to 2he, prvni varianta mi nejak neprisla na mysl, to taky jde (teda v obou pripadech dodam stranky :)) )? Vzdyt, nejdriv se musi najit cil, pak cesta k nemu, pote se to prikrasli a nakonec naprogramuje. POKAZDE musite zakaznikovi pomoci, maloktery neco vi o nasi praci!

  • 26. 5. 2001 20:08

    Marek Horák (neregistrovaný)
    Na tohle pasuje jedině : Od té doby, co existují peníze, mi za práci nemusíte děkovat. :o)
    Měřitelný efekt? Co se týká měření úspěšnosti webů, proběhla tady na Lupě spousta diskusí s jediným výsledkem (alespoň pro mě) a to : objektivně neměřitelné.
  • 27. 5. 2001 3:34

    Martin Kopta (neregistrovaný)

    pokud nejste schizofrenik ci nemate najakou "barvo" fobii

    Mno, pokud jste schizofrenik a jedna z vašich osobností je paranoidní, tak prostě ten prášek předepíšete jiné.

  • 27. 5. 2001 23:47

    Viktor Janeba (neregistrovaný)
    "Ja se VZDY snazim odlehcit web od grafiky (vid Viktore :)))
    "

    Hej hej hej! Kdyz se podivas na weby, co jsem delal, tak zjistis, ze je na nich minimum grafiky, a ze obrazky jsou optimalizovane, co to jen jde. Btw v gedasu uz asi dva roky nedelam :).

    Jinak jasne, ze je to temer vzdy o kompromisu (pokud teda nedelas web pro cloveka, kteremu je to uplne putna. Jeden takovy jsem delal, a byla to pohoda. Rikal mi "udelejte mi to, jak chcete, jen aby to bylo pekne". Tak jsem si to udelal tak, jak se mi to libi). Nejhorsi je, kdyz te zakaznik necha udelat cely web, behem tvorby rika jen "pekne pekne", a kdyz je to uplne hotove, tak predlozi sahodlouhy seznam uprav.

    No, "trosku" jsme odbocili od tematu :).
  • 28. 5. 2001 20:44

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    A napadlo vas nekdy, ze zadavatel WWW proste problematiku nezna ? Ze treba nevi, ze blikajici text nebo text prezentovany obrazkem dela problem lidem s nemocnym zrakem, ze ...

    To je vase prace, prace odbornika poslechnout si pozadavky klienta. Samozrejme, ze mu nereknete, ze je bezohledny pitomec, ale upozornite ho, ze tento pozadavek ma takovehle konsekvence, a tamhleten zase jine - ano, pokud bude trvat na svem, pak je sam sveho (ne)stesti strujcem.

    Ten, kdo WWW nerozumi (a proto si jej necha delat od vas) ocekava, ze vy mu nabidnete to nejlepsi co umite - a pokud rikate, ze nikdo z vasich klientu nema bezbarierovy WWW ukazuje to, ze klienti maji vuci takovym WWW aktivni odpor (o cemz pochybuji) nebo to, ze vy sam takove WWW sam nenavrhujete - asi vam tento pristup nepripada dulezity. A o tom ten clanek byl - webdesignerum o snadnou pristupnost informaci nejde.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).