Hlavní navigace

Android Pay od Googlu má změnit mobilní zařízení v peněženku

29. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Google
Už jednou to s mobilní peněženkou neúspěšně zkusil, teď Google přichází s novým pokusem, který je velmi podobný konkurenčnímu Apple Pay.

Mobilní platby přicházejí i na Android. Android Pay má změnit smartphone v plnohodnotnou digitální peněženku, kterou bude možné platit jak u NFC terminálů v kamenných obchodech, tak za nákupy v aplikacích. 

Fungovat bude ve formě aplikace, kterou si uživatel stáhne z Google Play a virtuálně do ní uloží své platební karty. Při placení v obchodě pak bude stačit jen přiložit mobil k terminálu a platbu potvrdit – například čtečkou otisku prstu, které by se měly brzy stát standardem i na smartphonech s Androidem (ale také třeba PINem či heslem).

Podobně jako u konkurenčního Apple Pay se při platbě nepřenáší číslo karty, ale vygenerované šestnáctimístné číslo (token). To by mělo zajistit bezpečnost dat. V případě krádeže nebo ztráty telefonu pak Google nabízí možnost přístroj na dálku zamknout nebo vymazat citlivá data prostřednictvím služby Android Device Manager.

Obchodníkům dá Android Pay možnost nabízet zákazníkům různé věrnostní programy – při placení se tak zákazníkům budou například automaticky načítat různé bonusové body a podobně. Podobnou funkci prý brzy zavede i Apple.

WT100

Android Pay má fungovat i při nákupech v aplikacích. Vývojářům Google nabídne nástroje, jak do nich tlačítko „Buy with Android Pay“ integrovat. A navázal spolupráci s poskytovateli dalších platebních řešení jako jsou Braintree, CyberSource, First Data nebo Stripe.

Podle Googlu bude na začátku přes Android Pay v USA možné platit na 700 tisících místech a v tisícovce aplikací. A samozřejmě: vypadá to, že mimo Spojené státy si službu zatím nevyzkoušíme. Byť například Visa Europe ve své tiskové zprávě potvrdila, že bude s Googlem spolupracovat na uvedení Android Pay evropským zákazníkům, žádný konkrétní termín neuvádí.

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).