Hlavní navigace

Apple demonstruje možnosti HTML 5, ale jen pro své Safari

7. 6. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Apple nedávno spustil web představující technologické možnosti HTML 5. Bohužel se na ně běžně mohou podívat jen uživatelé Safari. Uživatelé využívající konkurenční prohlížeče se dočkají jen nabídky ke stažení Safari. Odůvodněním je, že daná ukázka byla navržena s ohledem na podporu nejnovějších standardů právě v Safari. Takový přístup se nelíbí konkurenci, protože prý k demonstraci HTML 5 podobným stylem není technický důvod. Google Chrome nebo Mozilla Firefox umí dané ukázky zpracovat také,…

Apple nedávno spustil web představující technologické možnosti HTML 5. Bohužel se na ně běžně mohou podívat jen uživatelé Safari. Uživatelé využívající konkurenční prohlížeče se dočkají jen nabídky ke stažení Safari. Odůvodněním je, že daná ukázka byla navržena s ohledem na podporu nejnovějších standardů právě v Safari. Takový přístup se nelíbí konkurenci, protože prý k demonstraci HTML 5 podobným stylem není technický důvod. Google Chrome nebo Mozilla Firefox umí dané ukázky zpracovat také, což si ostatně lze ověřit podstrčením falešné identifikace browseru. Mám velký problém potlačit své opovržení nad arogancí Applu a směšné prezentaci HTML 5, nechal se na Twitteru slyšet Mike Shaver, CTO z Mozilla Corporation.

Pokud stránka nepracuje v Opeře nebo dalších prohlížečích, není to proto, že by tyto prohlížeče nepodporovaly HTML 5. Je to proto, že Apple používá sledování prohlížečů podle vendor prefixů, a navíc ty testy moc HTML5 netestují. Většina z těch demonstrací vypadá, že nemají ve skutečnosti s HTML5 co do činění, uvedl Haavard Moen ze společnosti Opera Software. Faktem je, že podobných demonstračních webů existuje více, ale jen hrstka z nich protežuje konkrétní prohlížeč ve smyslu, že by ostatní blokovala i přesto, že to není z technického hlediska nutné. (Zdroják.cz)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).