Hlavní navigace

Do Silicon Valley vede cesta i přes Berlín, akcelerátor Plug and Play přijímá

18. 4. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Startupy mají do pátku možnost ucházet se o účast v tříměsíčním berlínském akcelerátoru Axel Springer Plug and Play. Na vybrané čeká €25 000 za pětiprocentní podíl na firmě.

V pátek 19. dubna končí možnost přihlásit se do nového berlínského podnikatelského akcelerátoru Axel Springer Plug and Play. Akcelerátor nabízí zpravidla €25 000 (~645 000 Kč) za pět procent firmy. Ale není podmínkou účasti přijmout tuto investici, pokud o financování náhodou nestojíte.

Akcelerátor se rozběhne v druhé polovině května a potrvá do začátku září. Uskuteční se celý v angličtině a je otevřen přihláškám odkudkoli ze světa.

Markgrafenstraße 14, Kreuzberg, Berlín
Autor: reydelparamo

Markgrafenstraße 14, Kreuzberg, Berlín

Sídlit bude v berlínském Kreuzbergu, v Markgrafenstraße 14. Prostory se doposud teprve připravují, a proto jsme nezískali žádné snímky zevnitř. Zařízení však údajně navrhl Clemens von Wedel, „rezidentní umělec“ akcelerátoru.

Axel Springer Plug and Play je letos spuštěným, teprve v únoru ohlášeným společným podnikem mezi velkým německým vydavatelstvím Axel Springer AG a známým kalifornským akcelerátorem Plug and Play Tech Center, který působí od roku 2006 a prošlo jím už přes 1200 startupů, jež dohromady vybraly údajně už přes miliardu dolarů kapitálu.

Nápad na společný akcelerátor prý dostal marketingový ředitel Axelu Springeru Peter Würtenberger, spolu s šéfredaktorem Bildu Kai Diekmannem a zakladatelem srovnávače Idealo, Martinem Sinnerem, při společné pracovní návštěvě Silicon Valley.

Akcelerátor budou společně řídit Ulrich Schmitz, CTO Axelu Springeru, a Saeed Amidi, CEO a zakladatel Plug and Play Tech Center.

Akcelerátor má propojit Berlín se Silicon Valley. Axel Springer přináší do společného podniku své jméno, váhu a styky v Německu a v Evropě, zatímco Plug and Play poskytne napojení na „ekosystém“ v Silicon Valley. Tamní investoři získají možnost podchytit slibné firmy evropské, a ty se jim budou moci představit z Berlína — nebudou se proto musit přesunout do Silicon Valley.

Na otázku, co to přináší Axelu Springeru, si můžeme odpovědět po vzoru Wayry. Sám Axel Springer AG, původně tradiční vydavatelství novin a časopisů, se snaží přebudovat se také na významnou mediální společnost digitální. Pro takovou společnost je raný přístup k potenciálně převratným technologiím důležitý. Uvnitř ní nevzniknou takřka nikdy, to je vyloučeno už z podstaty velkých společností.

Čím dříve o nové technologii nebo obchodním modelu víte, tím spíše jich můžete využít, ale také řádově levněji — dokud dotyčná firma ještě nestojí desítky milionů dolarů. Mít na projektu od počátku kapitálový podíl, pomáhat mu vzniknout (a přitom ho nedusit běžnými korporátními procesy) — to se prostě zdá být ten nejlepší způsob.

O koho akcelerátor stojí

Axel Springer Plug and Play hledá hotové týmy s již připraveným projektem, který má pokud možno „vysoký tržní potenciál“ a zřejmý a jednoduchý obchodní model. Obor je bez dalšího vymezen na projekty „digitální“, technologicky „průkopnické“ a potenciálně převratné. A přestože chce akcelerátor „uvažovat globálně“ a ti nejlepší budou moci přestoupit do Plug and Play Tech Center v Sunnyvale, přihlášené týmy by měly mít zájem rozvíjet své podnikání v Evropě.

Nebudou přijati jednotliví zakladatelé bez týmu, a týmy potřebují být vyvážené svým složením, ale v každém musí být alespoň jeden vývojář. Týmy mají dobře rozumět své technologii, svému oboru.

Měly by být nejvýše sedmičlenné. O přesný počet však možná tolik nejde, protože akcelerátor nebude poskytovat ani hradit ubytování ani jiné náklady. Prostě do projektu vloží kapitál a poskytne pracovní prostor (a služby akcelerátoru). Ubytování v Berlíně si každý musí najít sám, jakož i hradit živobytí.

Hlásící se týmy nemusí mít předem založenu obchodní společnost. Je‑li však společnost už založena, nerozhoduje, kde je založena. Není ani požadavek založit ji v Německu.

Co bude následovat

Poté, co se v tento pátek uzavře přijímání přihlášek, udělají v Axel Springeru předvýběr a některé týmy pozvou na druhého a třetího května do Berlína na „Pitching Days“. (Cestovné na Pitching Days bude pozvaným hrazeno.) Teprve na základě osobního předvedení vyberou nejvýše deset týmů k účasti v akcelerátoru.

Akcelerátor se rozběhne 21. května, nejprve týdnem na seznámení. Předpokládá se denní přítomnost týmu a plné věnování se práci v akcelerátoru. Ten nabídne obvyklou směs mentorů z řad úspěšných zakladatelů firem i dalších profesionálů, přednášky, podrobné workshopy a spoustu setkávání a navazování styků v berlínském podnikatelském prostředí. Předpokládá se, že vybudované styky pomohou i v dalším podnikání, i po skončení tříměsíčního programu.

Demo Day je stanoven na pátého září. Na něm se týmy předvedou investorům, a to i ze zámoří, ze Silicon Valley. Bude to příležitost získat další financování, a vybraným týmům bude nabídnut pobyt v Plug and Play Tech Center v Sunnyvale, v Kalifornii, na náklady akcelerátoru. Pokud bude chtít firma nadále pokračovat v kancelářích Axel Springer Plug and Play, bude jí nabídnut zvýhodněný nájem, a v každém případě zůstanou absolventi součástí „sítě“ akcelerátoru a budou nadále „podporováni“.

cif 24 - early cena - média

Další běh akcelerátoru přijde v říjnu. Vždy by se měly konat dva do roka, a nejvýše po deseti týmech.

Axel Springer AG nám neprozradil, kolik už došlo přihlášek; sdělili jen tolik, že s dosavadním počtem jsou „velmi spokojeni“, jakož i s ohlasem ve „startupové komunitě“.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).