Hlavní navigace

Bavorsko testuje v DAB dopravní informace TPEG, obdobu dat RDS

18. 10. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
18. 10. 2011

Bavorský rozhlas začal testovat v rámci šíření digitálního rozhlasu DAB/DAB+ vysílání dat TPEG. Ty umožňují včasné varování řidičů před dopravními problémy, jako jsou například zácpy nebo nebezpečné oblasti. Díky této funkci je možné najít také bezplatné parkování. Ve zjednodušené podobě si je možné TPEG připodobnit k analogové funkci Radio Data System (RDS).

ČTĚTE TAKÉ: O Transport Protocol Experts Group na encyklopedii Wikipedia

WT100

Funkce TPEG bude vysílána v rámci kanálů 12 D a 11 D (od konce října) spolu s digitálními rozhlasovými kanály. Test není určen pro cílové posluchače, kteří vlastní DAB přijímače, ale především pro výrobce mobilních zařízení; automobilky, které autorádia vybavená DAB a DAB do vozů umisťují a pochopitelně i pro odzkoušení zařízení, pro níž bude funkce v budoucnu určena. Výhodou TPEG na rozdíl od TMC (jedna z funkcí RDS) je to, že je nezávislá na přenosové cestě. Může putovat prostřednictvím digitálního rozhlasu, mobilním zařízením i internetem.

Zdroj: Digital fernsehen, Infosat.de

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).