Hlavní navigace

BBC rozdá svůj Micro Bit milionu dětí, mikropočítač dostanou zdarma

8. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: BBC
Ve Velké Británii se schyluje k velkému experimentu, který by měl na podzim povzbudit zájem dětí o digitální technologie a programování.

Letos v říjnu čeká až milion jedenáctiletých a dvanáctiletých školáků v Británii hezký dárek. BBC dá každémuzdarma svůj mikropočítač Micro Bit, se kterým mohou začít podle libosti experimentovat.

BBC tak chce inspirovat děti k tomu, aby se učily kreativně pracovat s technologiemi a rozvíjely své znalosti programování. Jde vlastně o zopakování podobného pokusu z 80. let, kdy BBC uvedla jednoduchý počítač Micro, který pomohl kompjůtrům prorazit do britských domácností. Samozřejmě i díky vládním dotacím jeho ceny.

Micro Bit je malá destička o rozměrech 4 × 5 cm. Najdete na ní 25 LED ve čtverci 5×5 (mohou tak zobrazovat třeba i písmena nebo číslice), dvě programovatelná tlačítka, akcelerometr a kompas. K jiným zařízením (smartphonům, počítačům, kamerám…) se může připojovat přes Bluetooth nebo USB a k dalším senzorům přes pětici I/O kroužků.


Autor: BBC

Oproti prototypu, který BBC ukázala na jaře, nemá finální Micro Bit slot pro baterii, energii tedy musí čerpat zvenčí – ze dvou tužkových baterií, nebo přes USB. 

CIF24


Autor: BBC

Podle BBC je Micro Bit ideálním doplňkem k „dospělejším“ mikropočítačům jako je Arduino nebo Raspberry Pi. Chování každé části Micro Bitu se dá programovat – potřebné nástroje zveřejní BBC během léta na webu www.microbit.co.uk. Na stránce bude i simulátor, který umožní otestovat konfigurace předtím, než je uživatel nahraje do mikropočítače.

Na projektu s BBC spolupracovalo 28 partnerů, včetně Microsoftu, ARM, Samsungu nebo Lancaster University. Po první vlně rozdávání bude Micro Bit možné i koupit.

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).