Hlavní navigace

Bezdrát za 900 Kč, kam ten svět spěje?

18. 6. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ještě před rokem byly bezdrátové cesty připojení k Internetu popelkou; občas to někdo dělal, ale nikdo to ani nezkoušel propagovat. Ten pravý boj se strhnul až poté, co do bezdrátů začali ve velkém šlapat větší hráči. Tohle tu však ještě nebylo: za 64 kb/s bezdrát měsíčně 900 korun.

S touto nabídkou přichází moravský regionální poskytovatel připojení Internext 2000. Za zmíněnou cenu devíti set korun českých nabízí trvalé připojení prostřednictvím bezdrátové linky s kreditem 200 MB. Znamená to tedy, že za měsíc nesmíte přenést více, než tento objem dat, další megabajty nad touto hranicí pak budou zřejmě účtovány podle jejich množství. Spojení je trvalé a od Internextu navíc dostanete pevnou IP adresu, takže s trochou fantazie za touto linkou můžete provozovat i nějaký veřejný server (ovšem s Damoklovým mečem 200 MB nad hlavou).

Na rozdíl od většiny poskytovatelů připojení u nás Internext nevyužívá technologie izraelské firmy BreezeCom a orientuje se na Lucent. Jak se praví v tiskové zprávě, tato technologie umožňuje v jedné lokalitě připojení až 600 zákazníků s celkovou přenosovou rychlostí 32 Mb/s. Není mi ovšem jasné, jakým způsobem to funguje – provoz pravděpodobně poběží na pevné frekvenci, nikoliv „skákavě“, jako to dělá BreezeNet, což je ovšem právě při střetu s něčím „skákavým“ ve stejné lokalitě problém, který citelně snižuje přenosovou rychlost.

Nabídka Internextu je srovnatelná s cenami za dial-up a právě z tohoto úhlu je třeba hledět na omezení 200 MB: její cílovou skupinou nejsou firmy, které by si jinak pořídily tlusté pevné linky, ale domácí „odběratelé“. Když odečteme standardních 500 Kč, na které dnes takový dial-up obvykle přijde, zbývá ještě 400 Kč, což odpovídá poplatkům za pět hodin telefonování v období silného provozu. Pokud si tedy takový domácí uživatel spočítá, že průměrně sedí denně u Internetu více než 10 minut (resp. 20, pokud se připojuje v noci), vyplatí se mu už nabídka bezdrátového připojení, při němž už samozřejmě žádné poplatky Telecomu neplatí. Tohle je podle mého názoru cesta, kterou by se poskytovatelé připojení měli dát; doposud bezdráty přeci jen oslovovaly jen náruživější uživatele Internetu.

V tiskové zprávě Internextu bohužel chyběl údaj o tom, na kolik vyjdou další megabajty přenesených dat; u ostatních poskytovatelů se obvykle každý další megabajt účtuje čtyřmi korunami (resp. rovnou každých načatých 100 MB čtyřmi sty korun). Zkoušel jsem tuto informaci získat na jejich webu, ale ani tam jsem bohužel nebyl úspěšný, dokonce jsem nenašel vůbec žádné informace o této službě ani v novinkách.

WT100

Chybí mi také informace o tom, kde všude je tato nabídka k dispozici, pravděpodobně tomu tak tedy bude ve všech uzlech Internextu, konkrétně ve Zlíně, Ostravě, Vsetíně, Rožnově pod Radhoštěm, Valašském Meziříčí, Slavičíně a Valašských Kloboukách. Kdyby své služby nabízeli i v Praze, sám bych jich asi kvůli omezenému limitu nevyužil, ale svého bratra bych k nim možná připojit zkusil.

Marek Antoš

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).