Hlavní navigace

Bitcoiny a další virtuální měny se mohou měnit bez daně, rozhodl soud

22. 10. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Julia Tsokur / Shutterstock.com
Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že virtuální měny by měly mít podobné podmínky k obchodování jako měny tradiční.

Nejistota končí. Podle rozhodnutí soudu by měl být nákup bitcoinů ve směnárnách osvobozen od DPH. Případ sleduje agentura Bloomberg.

Případ se dostal k soudu po několikaměsíční švédské anabáziDavid Hedqvist se snažil totiž založit ve Švédsku směnárnu, ve které by bylo možné kupovat a prodávat bitcoiny za švédské koruny. Pro jistotu se ale zeptal švédských úřadů, jak to má řešit s DPH. 

Ty vyhodnotily nákup a prodej bitcoinů jako úplatnou službu, jež je nicméně osvobozena od daně, jelikož se v případě bitcoinů jedná o platební prostředek, který je používán jako zákonné platidlo. Proti tomu však podal žalobu švédský správce daně.

Spor se dostal před švédskou nejvyšší správní stolici, a ta požádala o „rozhodnutí v předběžné otázce“ Soudní dvůr Evropské unie, neboť pro rozhodnutí sporu považuje za zásadní výklad právě článku 135 evropské směrnice o DPH. 

MMF24

A soudci rozhodli – žádná DPH není nutná, protože výměna bitcoinů za peníze je prostě směnou různých druhů platidel. Evropané se tak po prázdninovém rokování shodli na dálku s členy australského senátního hospodářského výboru, který už v srpnu doporučil pohlížet na virtuální měny, jako je zejména bitcoin, pro účely daně z přidané hodnoty jako na běžné peníze. 

Evropské rozhodnutí tak uleví celé bitcoinové scéně. Národní regulátoři se totiž do úpravy legislativy příliš nehrnou a spíš čekají na to, až vznikne nějaký společný evropský právní výklad bitcoinu a obchodování s ním. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).