Hlavní navigace

Čínská ústřední banka zakázala finančním ústavům obchodovat s bitcoiny

6. 12. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravděpodobně je to opatření přechodné, které má čínský finanční systém ochránit před možnou bitcoinovou bublinou. Proslýchá se totiž, že ČLB chystá pravidla pro obchodování s virtuálními měnami.

Čínská lidová banka, tedy ústřední banka Čínské lidové republiky, zakázala finančním a platebním společnostem obchodovat v bitcoinech: nesmějí je nakupovat nebo prodávat, uvádět ceny v bitcoinech ani pojišťovat produkty spojené s bitcoiny.

Směnná hodnota bitcoinu odpověděla poklesem pod 1000 dolarů, ale mezitím se už zase vrací nebo vrátila nad $1000.

Čínská lidová banka nezakázala obchodovat s bitcoiny lidem. Jen je upozornila, že tak činí na vlastní nebezpečí.

Bloomberg cituje finančního analytika, podle kterého je Bitcoin pro ústřední banku něco jako díra do měnového systému, kterou unikají prostředky na světový trh a nelze je snadno řídit. Jiný analytik však soudí, že trh s bitcoiny zatím není ještě tak velký, aby narušil finanční systém Číny. Připouští však, že do dvou let by se mohl regulátorům zcela vymknout z rukou, kdyby nezačali něco dělat hned.

Tipy C

Krok ČLB se zdá být okamžitým přechodným opatřením na ochranu čínské kapitálové a finanční stability před možnou bublinou v ceně Bitcoinu. Podle nejmenovaných zdrojů pracuje totiž v bance výbor na přípravu pravidel obchodování s virtuálními měnami; zatím se však údajně neshodl na tom, jaký právní status by měl Bitcoin mít. Banka se prozatím zdržela toho, aby bitcoiny veřejně uznala jako měnu.

Zdroj: Bloomberg

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).