Hlavní navigace

Britská vláda: nechceme zadní vrátka, jen přístup ke komunikaci

30. 10. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Edward Snowden se tak trochu trefuje do kontroverzních výroků zástupců vlády Velké Británie. K smíchu to ale v zásadě moc není.

Na jednu stranu „chápou zásadní roli silného šifrování“ a „neprosazují zadní vrátka ani povinné omezení bezpečnosti internetových služeb a aplikací“, na druhou stranu ze stejných úst slyšíte, že „nejde o vytváření zadních vrátek, ale o firmy s možností přistupovat ke komunikaci na jejich sítích po předložení soudního příkazu“.

Britské vládě velmi leží v žaludku end-to-end šifrování, tedy možnost šifrovat komunikaci mezi dvěma body, které spolu vzájemně komunikují. Argumentuje přitom obvyklými větami plnými „hrozeb“, „teroristů“, „pedofilů“ a tomu podobných věcí. 

V cestě postihování podobných nekalých živlů pak podle tamní vlády stojí hlavně firmy, které nabízejí technická řešení, jež šifrování umožňují. A co navíc, mají pak tu drzost, že tvrdí, že nemohou komunikaci dešifrovat.

Velké Británii se čerstvě na svém nedávno založeném twitterovém účtu začal posmívat Edward Snowden. Dělá si legraci hlavně z rozporu, který vzniká mezi tím, že „rozhodně nechceme žádná zadní vrátka“ a „chceme možnost dešifrovat komunikaci po předložení soudního příkazu“. 

cif 24 - early cena - média

Krátkozrakost britských zákonodárců je navíc velmi silná, neuvědomují si totiž to, že pokud by firmy umožnily zadní vrátka své vlastní vládě, umožnily by totéž komukoliv dalšímu. A nejenom cizím vládám a mocnostem, ale také těm, proti kterým chce kabinet bojovat.

Pro britskou tajnou službu je dost zásadní si nejenom vylepšit pověst, ale hlavně zachovat pravomoci a možnosti, které jí doposud dávaly platné zákony. Je to právě přitom tato tajná služba, která šmírovala uživatele velmi důkladně. Včetně zájmu o porno. Chystané změny legislativy by totiž mohly tyto sledovací možnosti ohrozit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).