Hlavní navigace

Brňáci odtajnili desítku startupů v letošním kole Starcube

27. 8. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pět domácích a pět zahraničních týmů. Do předělaného tříměsíčního programu od září naskočí nové startupy.

Osmaosmdesát týmů chtělo do Brna. Vyšlo to desítce z nich s tím, že poprvé se v akcelerátoru objeví projekty z Austrálie a Afriky."Za pět let existence akcelerátoru vidíme velký posun v kvalitě týmů. Poprvé od otevření akcelerátoru i týmům mimo Českou republiku jsme těch zahraničních měli v přihláškách nadpoloviční většinu,“ říká šéf startupových programů JIC Vojtěch Krmíček

Tématem letošního běhu je internet věcí a kybernetická bezpečnost. Z Austrálie tak do Brna přiletěl tým Clixx.IO, který vyvíjí novou generaci hardwarového a softwarového vývojového prostředí pro IoT. To pak umožňuje montovat na sebe jednotlivé počítačové komponenty jako třeba Lego.

Další zahraniční projekt je z Kamerunu. Feem WiFi umí rychle a bezpečně přenášet soubory mezi různými typy zařízení a nabízí tak alternativu ke cloudu, Bluetooth a dalším známým platformám. 

Estonci z Dronee nabízí snadno programovatelné drony skrze open-source software. Jejich krajané z projektu ESEC Solution – Secure Design umí ochránit webové stránky, které si nemůžou dovolit administrátora hlídajícího bezpečnost na každodenní bázi.  

A poslední z cizinců to mají do Brna nejblíž. Tap4Parking je polská aplikace využívající chytré kamery, díky kterým řidiči vyhledají a nechají se odnavigovat na reservované parkovací místo. 

Z českých týmů se do finálové desítky dostala pražská aplikace Pillmo, která uživatelům pomáhá organizovat zdravotní záležitosti – načasuje správné dávkování léčiv, pohlídá jejich vzájemné kontraindikace  a připomene preventivní prohlídku. 

Tým ze Zábřehu Easycon má prototyp cenově dostupného a uživatelsky přívětivého rozhraní pro jednotlivá zařízení bezdrátového chytrého domova. Brňáci z FlowUp vytváří platformu pro snadnou komunikaci mezi radnicemi a občany.

cif 24 - early cena - média

Česká řešení zaměřená na ICT bezpečnost zastupují dva open-source projekty z Brna. Security Feed agreguje zdroje informací o internetových hrozbách k efektivnější ochraně systémů před malware a phishingem a nabízí tak otevřené a cenově efektivnější řešení ke stávajícím blackboxům. Grizly Security umí zabezpečit stávající webové informační systémy skrze dvoustupňové ověření. 

Desítce startupů začíná „školní rok“ 8. září a zabydlovat se mohou v nových prostorách Jihomoravského inovačního centra. K dispozici tam mají prototypovací zařízení včetně nové 3D tiskárny, kterou do prostoru daroval hlavní partner akcelerátoru Y Soft. „Týmy si budou moci vytisknout například modely pro obaly svých hardwarových zařízení,“ vysvětluje šéf Y Soft Ventures Miloš Sochor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).